+359 2 850 53 64

Костадин Марков коментира новия ЗОП

Предпоставки за облагодетелстване на недобросъвестни компании

Както вече Ви информирахме, на 1.10.2015г. народните представители приеха на първо и второ четене новия Закон за обществените поръчки (ЗОП)

По отношение на неговия текст, депутатът от Реформаторския блок Константин Марков сигнализира, че са налице реални предпоставки недобросъвестни работодатели на хора с увреждания да се възползват от закона и да печелят обществени поръчки.

Според настоящия текст на ЗОП, в процедурите могат да участват фирми, в които са назначени хора с физически увреждания. За целта, те трябва да се регистрират по специален ред към Министерството на труда и социалните грижи. Проблемът, според Марков, се състои в това, че в България има голям брой недобросъвестни предприемачи, които назначават на работа изисквания минимален процент хора с увреждания и тъй като няма институция, която да провежда анализ на това колко от спечелените средства реално отиват като помощ на хората с увреждания, присвояването на средства може да е значително.

Константин Марков предлага два начина за решаване на проблема в Закона за обществените поръчки. Първият начин е да се намали списъкът с кодове, по които се пускат такива поръчки, а вторият – посредством текстовете в закона да се затегне режимът и изискванията към фирми, в които има назначени хора с увреждания. Необходим е анализ, който да покаже колко процента от усвоените средства наистина отиват в помощ на хората с увреждания и колко остават в юридическото лице, за да не бъдат първите в ущърб.

Друг проблем, който Марков отбелязва е свързан с факта, че когато по дадена обществена поръчка кандидатстват фирми, в които са назначени хора с увреждания, офертите на фирмите на общи основания не се отварят. „За мен това е много широко отворена врата, която трябва леко да се притвори.”, коментира Марков.

Костадин Марков - член на СДС/Реформаторския блок, народен представител в настоящото Народно събрания (НС) и бивш заместник-кмет на община Бургас.

Източник: .burgasinfo.com.

 

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА
  Електронни обучения по поръчка
  Най-доброто електронно обучение е това, което е съобразено с индивидуалните нужди, интереси и възможности на обучаващия се.
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Електронизацията - основна тема в новия ЗОП
  Новият Закон за обществените поръчки (ЗОП) широко застъпва темата за електронизацията на процедурите по възлагане и провеждане…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Офшорните фирми отново ще участват в обществени поръчки
  На България ще и се наложи да направи промени в законодателството и да върне възможността офшорните фирми да кандидатстват…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Нов Закон за обществените поръчки
  Вицепремиерът, Томислав Дончев, обяви проектът на новия Закон за обществени поръчки

  Система за управление на публикуването в Профил на купувача, първа част.Повече...