+359 2 850 53 64

ПДИ критикува новия ЗОП

Защо Програмата „Достъп до информацията“ критикува новия ЗОП?

Приетият през февруари 2016г. Закон за обществените поръчки (ЗОП) бе критикуван в Програмата „Достъп до информацията“ (ПДИ).

Според Александър Кашъмов в новия закон неправилно е отпаднало изискването в Профила на купувача да не се посочват информация за датата, основанието и размера на всяко извършено по договорите плащане, включително договорите за подизпълнение и авансовите плащания. ПДИ настоява изискването тази информация да се публикува в Профила на купувача да бъде върнато.

Новият Закон за обществените поръчки бе критикуван и от други експерти и политици. В техния фокус попаднаха различни точки от закона, сред които възможността медийните услуги да не се купуват чрез обществени поръчки и възможността председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разпределя постъпилите жалби, вместо тази процедура да се извършва на случаен принцип.

Източник: http://society.actualno.com/s-novija-zop-njama-da-znaem-kak-se-izpylnjavat-dogovorite-za-obshtestveni-porychki-news_532831.html. 

софтуер за публикуване в профил на купувача

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА
  Правилник за прилагане на новия ЗОП беше приет
  На 30.03.2016г. Правителството прие правилника за прилагане на новия Закон за обществените поръчки.
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Общини, които нарушават ЗОП ще получават санкции
  Общините, в които има регистрирани системни нарушения по време на възлагане и изпълнение на обществени поръчки, ще получават…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  БОРКОР за слабите места в ЗОП
  Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) е открила 87 слаби места в сега…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Столична община спря обществена поръчка
  На 24.02.2016г. Столична община излезе с решение за прекратяване на обществена поръчка за озеленяване и поддръжка на паркове.