+359 2 850 53 64

Мениджърски умения

10 полезни съвета, които ще Ви помогнат да сте по-добър мениджър

Ясната и открита комуникация, изказването на благодарност, признаването на грешките, са само част от нещата, които можете да направите, за да подобрите мениджърските си умения.

Кои са останалите действия, които можете да предприемете, за да се превърнете в супер мениджър, вижте в следващите редове.

Как да подобрите Вашите мениджърски умения?

1. Дефинирайте визията си и я разпространете

За да накарате хората Ви да дадат най-доброто от себе си, трябва да имате ясна визия за целите на компания. Какво влияние искате да имате и върху кого? Как искате да промените света? Уверете се, че визията Ви е ясна и че всички я разбират.

Съвети:

• Представете визията си пред екипа.
• Изпратете имейл след срещата.
• Напишете визията си на лист хартия и го закачете някъде, където всички могат да виждат.

2. Разберете какво мотивира служителите Ви

За да станете по-добър мениджър, трябва да разберете какво искат служителите Ви. По този начин ще можете да ги направите съпричастни към визията на компанията, като им представите възможностите, които искат. Това ще придаде смисъл на ежедневните им дейности.

Съвети:

• Организирайте групови брейнсторминг сесии, както и срещи очи в очи със своите служители, за да разберете по-добре нуждите им.
• Свържете възможностите с техните желания.
• Попитайте ги за мнението им по важни въпроси и проблеми, и ги помолете да споделят идеи.
• Накарайте ги да се чувстват част от пътя към успеха.

3. „По дрехите посрещат, по ума изпращат.“

Погледнете се в огледалото и помислете – какво впечатление оставяте у хората? Дали е положително или отрицателно? Помислете в същата насока за екипа и компанията си.

Съвети:

• Установете консистентен дрес код за всички служители.
• Ако искате хората да Ви смятат за страстна и креативна личност, носете червено, ярко синьо, жълто.
• Ако искате хората да Ви смятат за авторитетна личност, на която могат да имат доверие, носете черно, синьо, сиво.

4. Комуникирайте ясно и точно

Важна част от добрите мениджърски умения е добрата комуникация. Вашите служители трябва да могат да споделят целите си и да работят за тяхното постигане. Това ще увеличи ангажираността им към общата цел, както и енергията, която влагат в нейното постигане.

Задавайте въпроси и подтиквайте служителите си да правят същото. Това ще Ви помогне да разберете дали са объркани или информацията се предава достатъчно ясно.

Организирайте срещи, на които да обсъдите настоящите проблеми, бъдещите планове, притесненията на служителите си. Тези срещи в никакъв случай не трябва да бъдат много продължителни и скучни.

Съвети:

• Използвайте правилна вербална комуникация, за да ангажирате вниманието на екипа си.
• Използвайте писмена комуникация, за да подсилите визията, целите и възможностите.

5. Благодарете

Работили ли сте в компания, в която нито заплатата, нито работата са били особено впечатляващи, но сте се задържали, просто защото сте харесвали мениджъра си?

Хората често подценяват силата на думите „Благодаря ти“ или „Чудесна работа“. Преди да станете мениджър, как се чувствахте, когато Вашият шеф Ви казваше, че сте си свършили работата много добре. Чувствахте се отлично и искахте да се представяте още по-качествено, нали?

Публичното признание на успехите е нещо още по-силно. Затова, похвалете екипа си пред висшето ръководство, пред потенциални клиенти, пред настоящи клиенти. Това ще им вдъхне увереност и самочувствие, които неизменно ще окажат положително влияние върху продуктивността им.

6. Направете работата по-забавна

Ако служителите Ви се чувстват добре в компанията и с хората, с които работят, е много по-вероятно да се задържат. Удоволствието от взаимната работа ще ги направи по-мотивирани и заедно ще постигнете големи успехи.

Затова, насърчавайте служителите си да се забавляват. Всички трябва да ходим на работа всеки ден, но това не означава, че тя не може да ни носи удоволствие.

7. Научете как да задържите най-добрите си служители

Всяка година, хиляди компании губят най-добрите си служители, заради конкуренцията. Затова, давайте на най-ценните си кадри това, което заслужават. Разгледайте какви заплати се предлагат на пазара и бъдете възможно най-конкурентоспособни.

Освен това, не забравяйте, че успешните служители са такива, защото те винаги искат да се представят по-добре и по-добре. Ако задълженията им станат еднообразни и скучни, те ще спрат да си губят времето. Затова, постоянно им давайте нови предизвикателства и ги обучете в различни направления.

Показвайте на служителите си, че действията им водят до подобрение в компанията. Ако не виждат плюсовете от труда, който са вложили, те няма да бъдат толкова ентусиазирани и продуктивни.

8. Справете се с токсичните служители

Срещнете се лице в лице с недоволните служители. Това ще Ви помогне да разберете дали източникът на тяхното поведение е личностен или професионален.

Срещнете се лице в лице и с останалите хора от екипа си, и поискайте мнение им. Задавайте честни и директни въпроси. Използвайте информацията, за да съставите най-добрия възможен план за действие.

След това, отново се срещнете с недоволния служител и го посъветвайте как може да разреши проблема (ако той е от лично естество) или как може да подобри представянето си (ако не се справя достатъчно добре със задълженията си). Не се отказвайте, докато ситуацията не бъде разрешена напълно.

Ако действията Ви нямат резултат, може да се наложи да освободите този служител.

9. Признавайте грешките си

За да бъдете добър мениджър, сред уменията Ви задължително трябва да присъства способността за признаване на собствените грешки.

Ако признавате грешките си, това ще Ви направи по-близки на хората. Като спечелите доверието на служителите, ще станете по-силен лидер и те ще Ви бъдат по-лоялни.

Признайте грешките си и помолете екипа да даде идеи как можете да разрешите възникналия проблем.

Признаването на грешките показва сила на характера и ще насърчи членовете на екипа Ви да правят същото.

10. Научете се как да управлявате бивши колеги

Ако станете мениджър на хора, с които до вчера сте били колеги, обяснете им как Вашата роля и отговорности са се сменили, и как това ще окаже положително влияние върху тях. Кажете им, че сте отворени за идеи и им благодарете, когато направят предложение.

Останете себе си. Ако бившите Ви колеги са Ви харесвали преди, продължете да поддържате добри взаимоотношения с тях. Това ще повиши продуктивността им.

Източник: trainingmag.com.

Ако искате да подобрите както собствените си мениджърски умения, така и уменията на своите служителите можете да използвате някое от нашите готови електронни обучения по меки умения. Предлагаме и изработка на електронни обучения по поръчка - по материали, подадени от клиента или изработени от нашите специалисти-обучители. 

 

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА
  Доверието във Вашия бизнес
  Не е лесно да накарате хората да повярват във Вашия бизнес. Особено ако сте start-up или развивате дейност в сфера, която…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Дистанционните обучения и бизнесa
  Все по-често компаниите, особено тези от по-голям размер, прегръщат идеята за онлайн обученията, като средство за повишаване…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Социалните мрежи и HR
  Според проучвания, около 72 % от пълнолетното население на света, което има достъп до Интернет, използва поне една социална…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  10 идеи за успешен HR
  Икономиката през новата 2014г. отново поставя редица предизвикателства, към които бизнесът трябва да се приспособи