+359 2 850 53 64

Професионални дизайнерски съвети за непрофесионалисти

Как да подобрите уменията си, ако не сте специалист в тази област?

Ако сте от хората, на които често им се налага да изработват презентации или електронни обучения, но не притежават професионални дизайнерски умения, то тази статия е точно за Вас.

Изброените по-долу съвети ще Ви научат как да създавате красив дизайн лесно и бързо.

Намерете вдъхновение

Това е нещо, което всички дизайнери правят постоянно. Единственият недостатък е, че новите идеи могат да се зародят в ума Ви по всяко време и на всяко място. Креативността е състояние на ума и ако сте с отворено съзнание, задавате въпроси, мислите нестандартно, наблюдавате и приемате, че винаги има по-добър начин нещо да бъде свършено, Вашето въображение ще се активизира и ще ражда все повече и повече иновативни идеи.

По-малко е повече

Ефективният дизайн е изчистен, балансиран и помага на хората да се концентрират върху важната информация. Разбира се, ще Ви отнеме време да изучите изкуството на визуалната комуникация, но за начало се опитвайте да не комбинирате много контрастни елементи или различни текстури.

Разберете какво въздействие оказват различните текстури

Текстурите в дизайна могат да се използват за акцентиране на важни места или точно обратното – за изместване на фокуса. Обмислете идеята да научите малко повече за слоевете и вижте как можете да използвате различни текстури, за да създадете дълбочина.

Подходяща типография

Типографията е много важен елемент от дизайна. Шрифтовете носят голямо значение и могат не само да променят посланието Ви, но и въздействието на Вашата презентация/обучение. Изпробвайте различни шрифтове, но не ги сменяйте без основателна причина. Разбира се, не се притеснявайте да питате професионалистите за съвет или потърсете малко повече допълнителна информация по темата. В интернет можете да намерите множество статии, посветени на типографията и нейното значение.

Обърнете внимание на цветовете

Цветовете играят важна роля в изграждането на емоционалната връзка между аудиторията и съдържанието. Има един единствен начин да разберете как да използвате цветовете ефективно: упражнявайте се. Експериментирайте с различни цветови палети. Вижте как си взаимодействат различните цветове, запознайте се с основните правила на контраста и ги използвайте, за да акцентирате или скриете даден елемент от Вашия дизайн.

Използвайте празните пространства разумно

Под празни пространства се имат предвид пространствата между изображенията, текста и останалите елементи, разположени във Вашия дизайн. Празните пространства подобряват четимостта, правят страницата да изглежда елегантно и допринасят за изграждането на положително потребителско преживяване. Празните пространства са най-добрият начин да насочите фокуса към даден елемент, без да се налага да използвате екстравагантни цветове или изображения.

Разбира се, не трябва да оставяте прекалено големи празни пространства, тъй като това изморява погледа.

Търсете баланс и хармония

Дори и най-грозният дизайн може да започне да изглежда малко по-добре, ако се постигне малко хармония между отделните елементи. Под хармония се има предвид свързаността между всички визуални елементи. Как можете да го постигнете? Използвайте един и същ вид изображения и не комбинирайте, например, снимки, графики и шрифтове във всеки отделен слайд. Опитайте се да постигнете ритъм - той влияе на визуалния поток и подпомага движението на погледа. За да постигнете визуална единност, намерете креативни начини за подредба на повтарящите се шаблони.

Научете се как да използвате размерите, мащаба и пропорциите

Контрастът е основен принцип в дизайна, но прекалено много контраст може да наруши качеството на дизайна. Затова Ви препоръчваме да се запознаете по-обстойно с размерите (физическите размери на обектите), мащабите (относителните размери на обектите) и пропорциите (хармонията на мащабите), използвайки добрата стара химикалка и хартия. Това ще Ви помогне да разберете връзката между отделните елементи и да ги използвате, така че да насочите вниманието към желаните от Вас места.

Как и кога да използвате икони?

Правилният вид икони ще привлече вниманието на аудиторията и ще я накара да се зачете. От друга страна, иконите трябва само да подпомагат съдържанието, те никога не трябва да бъдат изнесени на преден план. Използвайте ги, за да разчупите по-дълъг текст, да добавите информация, да поддържате вниманието на хората. Запомнете, че дизайнът е комуникация, затова се уверете, че използваните от Вас икони разпространяват посланието Ви правилно и ефективно.

Бъдете педантични

Добрите дизайнери обръщат внимание на всеки детайл, независимо колко малък е той. Какво означава това на практика? Означава, че колкото повече внимание обръщате на подредбата на елементите, тяхното организиране, употребата на различни цветове и контраст, толкова повече ще ангажирате аудиторията.

Източник: elearningindustry.com

Курс Adobe Photoshop с видео уроци и задачи за подготовка

 

Свързани статии