+359 2 850 53 64

10 програми за преобразуване на текст в говор TTS за eLearning

Списък с 10 програми за преобразуване на текст в говор - TTS.

Програмите, преобразуващи текст в говор предлагат разнообразие от настройки, от които да избирате. Нека Ви помогнем с кратко описание на десет от най-използваните TTS.

Искате ли да заложите на ефектни и висококачествени аудио материали при изработка на онлайн обучения? Софтуерите, преобразуващи текст в говор, в последните години добиха голяма популярност в eLearning индустрията. Предполагаме знаете, че не всички хора са визуално ориентирани и запаметяват много по-добре обучителен материал в аудио формат.

Добавянето на човешки глас не само създава нотка на лично отношение към преподавания материал, но и въвлича обучаващия се емоционално в това, което разказвате. Но, какво се случва, ако искате да наемете невероятен актьор да запише голямо количество текстове? Цената скача значително. Решавате да добавите или коригирате дадена част от записа? Цената набъбва отново.

Но как става преобразуването на текст в говор? Много просто – чрез използване на подходящ софтуер. Вижте пример.

Софтуерните инструменти за преобразуване на текст в говор слагат край на притесненията при работа с професионалисти в звукозаписа, но разбира се има своите ограничения.


Може да предложим следния списък с инструменти за TTS:

NaturalReader - програма за преобразуване на текст в глас

Софтуер за Optical Character Recognition, или Оptical Character Reader (OCR) - механично или електронно прехвърляне на изображения с набран, ръчно написан, или принтиран текст, в машинен. Подходящ за Windows и Mac. С опция за смяна на скорост на говор. Предлага безплатна версия със съвместомост към PDF, Word и уеб страници. Изборът от гласове е: американски и британски английски, френски, немски, испански, китайски и японски и др. Хората с дислексия, или със слабо зрение, ще бъдат значително улеснени при използване на този софтуер. Предлага четири абонаментни плана.

Zabaware Text To Speech Reader - програма за преобразуване на текст в глас

Един страхотен туул за TTS с опция за синтезиране на речта, която разчита множество видове документи. Съвместим с различни видове текст - документи, имейли, уебсайтове, съдържание на клипборда, както и диалоговите прозорци на Windows. Осигурява множество абонаментни планове. Безплатната версия Ви осигурява висококачествени не-човешки гласове. Подходящ за хора с проблеми в четенето и концентрацията.

iSpeech - програма за преобразуване на текст в глас

iSpeech е TTS софтуер, който прехвърля текст в различни видове аудио формати, неограничени в едно устройство - WAV, MP3, OGG, WMA, AIFF, ALAW, ULAW, VOX, MP4. Вместо да залагате на PDF, можете да пренасяте всякакви текстови източници, даже текст от приложения за чат. ISpeech има responsive design, който покрива множество видове мобилни устройства. Предлага разнообразни абонаментни планове.

Acapela Group Virtual Speaker - програма за преобразуване на текст в глас

Един от най-добрите софтуерни инструменти за Text to speech на пазара. Особено подходящ за eLearning – множество съвместими формати, езици, и опции за звука. Повече от 70 вида гласове и 30 езика с добавка обхват на интонация за показване на щастие, тъга, шепот и викане. Формати за запазване: 8 kHz, 11 kHz, 16 kHz, 22 kHz, 44 kHz и много други. Контрол на речта - модифициране на настройки, глас, или език, по време на прослушване на говор. Без абонамент. Инструментът и всички функции към него са безплатни.

Ivona – програма за преобразуване на текст в глас

Ivona e доказано един от най-добрите начини за създаване на TTS. Този туул е член на групата компании на Амазон (Amazon group of companies), като предлага 47 човекоподобни гласове. Ivona работи с 24 езика, с женски и мъжки глас за почти всички от тях. Партньор с ReadSpeaker. Ivona гарантира качество за почти всички видове устройства. Също така, можете да интегрирате Ivona в други приложения. Предлага множество абонаментни планове.

TextSpeech Pro - програма за преобразуване на текст в глас

Софтуер за изтегляне, работещ с най-популярните типове документи - PDF, MS Word, HTML. Поддръжка на хора в неравностойно лоложение. Платената версия включва естествените гласове на AT&T със смяна на скорост, сила на звука, качество. Прочитане на имейли и различни видове уеб страници на глас. Предлага 6 абонаментни плана.

Изработена от NextUp. Един от най-професионалните TTS инструменти – с 29 езика. Партниране с AT&T Natural Voices, Acapela Group, Ivona, и Nuance Vocalizer. Множество видове глас и акцентиране на говора. Опция за изтегляне на безплатна версия. Прочитане на съобщения за гласова поща, използване за хора с увреждания. Предлага две премиум опции.

Read The Words- програма за преобразуване на текст в говор

Онлайн софтуер за TTS с лесен за ползване интерфейс. Езици: английски, френски, испански, с 15 гласа. Конвертиране на статии от RSS в гласов запис. За безплатната версия – дължина 30 секунди. Абонаменти: премиум опция с възможност за тридневен тестови период.

Voice Reader 15 - програма за преобразуване на текст в говор

Linguatec изработва този страхотен TTS инструмент с множество настройки на функциите. Набор от 45 езика – английски, немски, италиански и др., в зависимост от избрания план. Преводач - предлага се в много видове абонаментни планове.

AudioBookMaker - програма за преобразуване на текст в глас

Безплатен и сигурен TTS софтуер. Многоезичен интерфейс - английски, руски, китайски, и др. Смяна на скорост, тон, сила на звука. Акцентиране на изговорения текст - важно за хора с увреждания. Множество настройки и запазването им при следващо отваряне на документа. Без абонамент. Инструментът и всички функции към него са безплатни.

TextAloud 3 – програма за преобразуване на текст в говор

Сигурно можем да добавим още много програми за преобразуване на текст в реч. За нас най-важна е функционалността за преобразуване на текста в реч на български език. Това е свързано с наличието на "глас" на български език.  

Добър софтуер за тази цел е Балаболка/Balabolka. Преобразуването на текст в реч при използване на Balabolka често се явява единствена възможност да се направят обученията за незрящи. Те самите често пишат за нея като най-достъпния инструмент за преобразуване на текст в реч защото е безплатна. Важно е да се отбележи, че българският глас е на Дария.

Заключение

Инструментите, които Ви представихме могат значително да улеснят обучителния процес като отделени време, средства и усилия. Независимо дали изберете да използвате професионален актьор или машинен глас, гласовото предаване на информация е безспорно ефективно и полезно за хората. НИТ – Нови Интернет Технологии ЕООД изработва електронни обучения с вграждане на аудио материали, запис на глас и voice over услуги.

Свързани статии