+359 2 850 53 64

Пътеводител за купувачите LMS -LCMS

Пътеводител за купувачите на системи за дистанционни обучения

Какво представляват системите за управление на съдържанието за обучение? LMS срещу LCMS: Каква е разликата?

Системите за управление на обучението (LMSs) доставят и администрират онлайн курсове на служители или студенти, като същевременно проследяват техния напредък по пътя на обучение. Но за да се съберат тези онлайн курсове, учителите, обучителите и мениджърите се нуждаят от съдържание. Именно това са системите за управление на съдържанието (LCMS).

По-долу предлагаме полезно ръководство за този тип софтуерна платформа, което можете да използвате, за да вземете по-информирано решение за покупка.

 

 

 

 

 

Какво още искате да знаете?

  • Какво представляват системите за управление на съдържанието за обучение?
  • LMS срещу LCMS: Каква е разликата?
  • Обща функционалност на системите за управление на съдържанието за обучение
  • Колко струват учебните системи за управление на съдържанието?
  • Какъв тип купувач сте?

Какво представляват системите за управление на съдържанието за обучение?

Насочени към разработчиците и дизайнерите на съдържание, LCMS са софтуерни платформи, където съдържанието на електронно обучение може да се създава, съхранява и управлява.

Ползите от LCMS са двойни. Първо, авторите на съдържание имат пространство, където могат да създават и променят учебни обекти, което може да включва текст, видео, оценки и други. Второ, LCMS предлагат сигурно хранилище за тези учебни обекти, така че те могат да бъдат използвани повторно и пренаредени за бъдещи нужди. Това не само позволява максимална гъвкавост при създаването на съдържание за създаване на съдържание, но също така освобождава организациите от скъпоструващи дублиращи усилия за развитие.


LMS срещу LCMS: Каква е разликата?

Поради приликите си хората често смятат, че LMS и LCMS са едно и също нещо. Всъщност терминът „LMS“ се е развил, за да опише продукти, които имат както LMS, така и LCMS функционалност, което може да бъде невероятно объркващо за купувачите. Но има разлики, за които можете да внимавате, и това да Ви помогне да изберете типа платформа, която е най-подходяща за вашата организация.

Най-голямата разлика, за която трябва да сте наясно: LCMS се използва за създаване на съдържание на курса, докато LMS се използва за предаване на това съдържание на учащите. Независимо дали имате отделни системи за вашите LCMS и LMS, или използвате един LMS пакет, който включва и двете (което е общо), те работят в тандем, за да управляват целия процес на електронно обучение.

Например, да речем, че един програмист трябва да създаде съдържание за електронно обучение за актуализирани управленски техники. Те могат да използват LCMS за създаване на това съдържание, комбинирайки вече съществуващи активи като видео, аудио и изображения със съдържание, което може да бъде създадено в системата, като текст и тест. След това LCMS може да им помогне да подредят целия този материал в логически последователен, изчерпателен курс по темата.

Оттам можете да публикувате готовото съдържание в LMS. Обучаващите се влизат в LMS, за да вземат курсове и оценки, докато мениджърите и корпоративни обучители могат да получат достъп до системата за проследяване на напредъка на обучаемия.

Пример за използване на LCMS спрямо LMS

Когато се съмнявате, имайте предвид крайния потребител. Учениците и администраторите взаимодействат с LMS, докато собствениците и създателите на съдържание взаимодействат с LCMS.

Ако искате да научите повече, прегледайте описанието на Системата за дистанционни обучения в статията "Системи за дистанционно обучение и електронни обучения".


Обща функционалност на системите за управление на съдържанието за обучение

Ето някои типични възможности, които ще намерите в системите за управление на съдържанието:

  • Разработка на учебни обекти
  • Комбинират предварително направени медийни активи с тестове и текст (който може да бъде създаден в самата система), за да създадете персонализирани учебни обекти, известни също като „съдържание за електронно обучение“.
  • Управление на съдържанието
  • Съдържание за търсене, където съдържанието на електронно обучение може да се съхранява и извлича за по-късна употреба.
  • Публикуване
  • Създадено веднъж съдържание, след което може да се публикува в различни формати, оптимизирани за разпечатки, за използване в LMS или по друг начин.
  • Възможност за отбелязване кои са учебните обекти, които влияят върху успеха на обучаемия.

Колко струват учебните системи за управление на съдържанието?

Подобно на LMS софтуера, системите за управление на съдържанието за обучение често са на цена на потребител. Плащате месечна или годишна такса според броя на потребителите в системата. Малките организации могат да плащат колкото $ 5 / потребител, докато големите компании могат да плащат по-малко от $ 1 / потребител, в зависимост от доставчика.

Това обаче не е единственият модел за ценообразуване. В някои случаи можете просто да платите фиксирана абонаментна такса, за да използвате системата, независимо колко потребители са в системата. Някои доставчици дори ще ви таксуват според броя на курсовете, които създавате или използвате.

Не забравяйте да поговорите с доставчиците, за да разберете техния уникален модел на ценообразуване, за да можете да правите съответния бюджет.

За да научите повече за внедраването на LMS, прочетете нашата статия "Ефективно електронно обучение с Ilias и Moodle LMS".


Какъв тип купувач сте?

Тъй като обучението и развитието влияят на много индустрии, различните LCMS могат да бъдат подходящи за различни видове купувачи. Ето двете основни категории купувачи на LCMS:

Купувачи от образователни институции

Tези купувачи обикновено работят в училища и университети и използват LCMS, за да управляват съдържанието на електронното обучение на студентите. Някои функции, които трябва да търсят в тези системи, включват форуми за социално обучение, където потребителите могат да взаимодействат и обсъждат съдържанието на курса, както и домашните задачи и оценяването на оценката.

Корпоративни купувачи

Вместо студенти, учащите се в тези системи могат да бъдат служители, клиенти или партньори на канала. Характеристиките, които трябва да търсите тук, включват разширена функционалност на предприятието за внедряване на фирмената марка в курсове и проследяване на сертифицирането, за да се гарантира, че работниците преминават необходимите курсове за съответствие.


Тенденции на пазара на системи за управление на съдържанието

Системите за управление на учебното съдържание постоянно се развиват и променят, за да отговарят по-добре на нуждите на обучителите и обучаемите. Имайки това предвид, ето няколко тенденции, на които трябва да се обърнете внимание при този тип софтуер:

Адаптивен дизайн

Все повече и повече учащи се използват съдържание за електронно обучение на таблети и смартфони - устройства, които не винаги се поддават на елегантен дизайн за електронно обучение. В отговор на това много LCMS разширяват възможностите си за responsive дизайн, за да гарантират, че всеки курс, който създавате, изглежда и работи добре на мобилни устройства.

Автоматизиране създаването на курсове

Шаблоните и темите са опора на LCMS, но платформите стават все по-добри относно автоматизирането на аспектите на създаването на курсове, за да се намалят разходите и времето за разработка. Потърсете системи, които могат автоматично да кодират оценките на курса въз основа на съдържанието на курса и да разработят индивидуализирани пътеки за обучаеми въз основа на миналото поведение.

Игровизация

Използвайки пристрастяващите техники, открити във видеоигрите, много LMS и LCMS включват функционалност като точкови системи, значки и класации, за да привлекат учащите към електронното обучение. Потърсете тези функции, за да ангажирате по-добре учащите се във вашата организация.

За да научите повече за това как се изработва едно елекронно обучение, прочетете статията "Електронни обучения по поръчка".

Свързани статии