+359 2 850 53 64

Бърнаут (Burnout) как да се справим с прегарянето на работа и в живота

Кои са признаците за прегаряне, свързано с работата?

Бърнаут е форма на изтощение, причинено от постоянното чувство на претовареност. То е резултат от прекомерен и продължителен емоционален, физически и умствен стрес. В много случаи прегарянето е свързано с работата на човека.

Какво е бърнаут 

Бърнаут е форма на изтощение, причинено от постоянното чувство на претовареност. То е резултат от прекомерен и продължителен емоционален, физически и умствен стрес. В много случаи прегарянето е свързано с работата на човека.

Професионалното прегаряне е особен вид стрес, свързан с работата - състояние на физическо или емоционално изтощение, което включва също така чувство за намалена удовлетвореност и загуба на лична идентичност. "Изгарянето" не е медицинска диагноза. Някои специалисти смятат, че зад бърнаута стоят други състояния, като например депресия.

Какво представлява прегарянето?

То се случва на всеки в един или друг момент. Животът ни е претоварен - работим, помагаме на другите или се грижим за семействата си. Понякога сме твърде заети и забравяме да направим крачка назад и да си починем. Тогава може да настъпи прегаряне.

Съществуват три етапа на прегарянето, т.е. емоционално изтощение, деперсонализация и чувство за неефективност и липса на лична реализация. Адитивното въздействие на тези три етапа е множество негативни нагласи и поведенчески последици.

Състоянието не се диагностицира медицински. Но прегарянето може да повлияе на физическото и психическото Ви здраве, ако не го разпознаете или не го лекувате.

Прегарянето Ви пречи да бъдете продуктивни. То намалява енергията Ви, карайки Ви да се чувствате безнадеждни, цинични и обидени. Последиците от прегарянето могат да навредят на домашния, професионалния и социалния Ви живот. Дългосрочното състояние на бърнаут може да Ви направи по-уязвими към настинки и вируси.

Основните причини за прегаряне включват:

Неконтролируеми работни натоварвания;
Несправедливо отношение на работното място;
Неясни служебни задължения;
Липса на комуникация или подкрепа от страна на ръководителите;
Огромен натиск за изпълнение на срокове.

КУРС: Как да се справим със стреса - вижте нашето обучение за справяне със стреса.

Видове бърнаут

Установени са три вида прегаряне, всеки от които има своя собствена причина:

Бърнаут от претоварване

Това се случва, когато работите все по-усилено и по-усилено, като ставате неистови в стремежа си към успех. Ако изпитвате това, може да сте готови да рискувате здравето и личния си живот, за да се чувствате успешни в работата си.

Бърнаут при недостатъчно предизвикателства

Това се случва, когато се чувствате недооценени и отегчени в работата си. Може би работата Ви не предоставя възможности за учене или няма място за професионално израстване. Ако се чувствате недостатъчно предизвикани, може да се дистанцирате от работата си, да станете цинични и да избягвате отговорностите.

Бърнаут при несигурност на работното място

Това се случва, когато се чувствате безпомощни на работното място. Ако нещата не вървят както трябва, може да смятате, че сте некомпетентни или неспособни да се справите със задълженията си. Такова прегаряне може да е тясно свързано със синдрома на самозванеца - психологически модел, при който се съмнявате в своите умения, таланти или постижения.

Признаци на прегаряне и бърнаут

Бърнаут не настъпва веднага. То е постепенен процес, който се натрупва със стресовите фактори от работата Ви. В началото признаците и симптомите могат да бъдат незабележими. Но колкото по-дълго не им се обръща внимание, толкова по-силни могат да станат, което може да доведе до срив.

Много от симптомите на прегаряне могат да се усещат като симптоми на стрес, но има три начина да ги разграничите:

Чувство на умора или изтощение, липса на ентусиазъм и негативно отношение към работата, неспособност да изпълнявате работата си.

Бърнаутът може да има много симптоми. Той често може да се обърка със стреса или да прерасне в депресия. Това са признаците, които трябва да търсите, ако Вие или някой Ваш близък изпитвате прегаряне.

За какви признаци трябва да внимавате за да познаете, че сте "прегорели":

♦ Изтощени сте

Толкова ли сте уморени, че не можете да помръднете нито един мускул? Влачите ли се от леглото, за да отидете на работа сутрин? Осемчасовата Ви смяна ви се струва като 80 часа? Бърнаут е вид стрес, свързан с работата, който се характеризира с три конкретни неща. Първото е чувството, че сте изтощени - както емоционално, така и физически.

♦ Ставате цинични

Второто нещо, което характеризира прегарянето, е цинизмът - липса на интерес към работата, която може да бъде негативна или дори безчувствена. Изчерпването често води до него.

♦ Чувствате се безполезни

Третият признак на прегарянето е чувството за некомпетентност, усещането, че просто не можете да бъдете ефективни. То води до липса на постижения и продуктивност. Понякога това чувство изглежда като резултат от другите два признакаа на прегарянето - изтощение и цинизъм. Изтощението често води до него.

♦ Депресирани сте

Ако сте изтощени, цинични и се чувствате безполезни, не е чудно, че може да настъпи депресия.

Изследванията показват, че прегарянето е свързано предимно с работата, докато депресията е свързана с целия живот, който може да включва и работата Ви. Но те са свързани. Проучванията показват, че ако сте склонни към депресия, сте по-уязвими към прегаряне.

♦ Мразите работата си

Проучванията показват, че неудовлетвореността от работата е един от няколкото странични ефекта (наред с неща като отсъствия от работа и много физически заболявания) на прегарянето.

♦ Всичко ви дразни

Ако напрежението в работата Ви е прекалено голямо или ако станете раздразнителни към колегите си (или, още по-лошо, към клиентите си), вината може да е в прегарянето. То може и да се влоши: Откритият гняв е друг признак, че работата Ви може да Ви изморява.

♦ Мисълта ви се лута

Проблемите с концентрацията са един от психичните признаци (заедно с такива като забравяне), които могат да Ви подскажат, че наближава прегаряне. Някои проучвания сочат повече от 100 симптома за него. Те включват мотивационни симптоми като разочарование и загуба на идеализъм.

♦ Заспиването е трудно 

Някои проучвания свързват проблемите със заспиването и задържането на съня с прегарянето (въпреки че други проучвания не откриват ясна връзка). Не си правете оглушки с проблемите със съня. Ако не спите достатъчно, това може да доведе до по-големи шансове за сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, инсулт, диабет и бъбречни заболявания.

♦ Отново Ви боли главата

Херберт Фройденбергер, психологът, който през 1974 г. въвежда понятието "бърнаут", посочва честото главоболие като физическа характеристика на разстройството. Подобно на проблемите със съня, това не е научно обосновано.

♦ Болки в стомаха

Болките в стомаха и червата, които изпитвате, също може да са свързани с прегарянето. Тя и свързаният с нея стрес могат да отслабят имунната Ви система. Това може да обясни проблемите с корема Ви.

♦ Напитки, лекарства и други 

Използването на храна, алкохол или наркотици, за да се почувствате по-добре, може да е симптом на професионално прегаряне. Това може да е сериозно. Затлъстяването или злоупотребата с алкохол и наркотици могат да доведат до всякакви здравословни проблеми.

♦ Бърнаут и кръвно налягане

Ако кръвното Ви налягане се е повишило, работата Ви може да има нещо общо с това. Заедно с това може да получите и сърцебиене. Нито едното, нито другото е добро за Вас. Те могат да увредят не само сърцето Ви, но и мозъка и бъбреците Ви.

♦ Жажда? Замъглено зрение?

Прекалената жажда и замъгленото зрение са два признака на диабет. Изгарянето може да повиши вероятността от диабет тип 2. Ако проявявате тези или други симптоми на диабет - и имате проблеми в работата, които могат да бъдат свързани с прегаряне - двете неща може да са свързани. Уведомете лекаря си, ако имате повишена жажда, и незабавно потърсете медицинска помощ при евентуални промени в зрението.

♦ Болничните се трупат

Проучванията показват, че прегарянето може да предизвика както отсъствия, така и присъствие на работа (което означава, че идвате на работа, дори когато сте болни). То действа и в обратната посока. Всички тези болнични дни и лошото настроение, когато сте на работа, могат да доведат до още по-голямо прегаряне.


Колко дълго трае прегарянето?

Възстановяването от прегаряне отнема средно от три месеца до една година. Колко дълго ще продължи Вашето прегаряне, зависи от нивото на емоционално изтощение и физическа умора, както и от това дали имате рецидиви, или периоди на застой във възстановяването.

Какви тактики за справяне със стреса и напрежението може да приложим

Прегарянето се натрупва с течение на времето. То е причинено от стрес на работното място или в други части на живота ви, което затруднява справянето с работата и другите ви задължения. След като сте идентифицирали признаците на прегаряне, има начини да избегнете срива:

Поговорете с Вашия мениджър

Ако сте в среда, в която това е възможно, опитайте се да обясните как се чувствате и обсъдете по-управляемо работно натоварване. Комуникацията е важна за създаването на здравословна работна среда.

Спете достатъчно

Сънят е от жизненоважно значение за доброто физическо и психическо здраве. Ако не си осигурявате достатъчно сън поради безпокойство за работата си, това вероятно ще доведе до прегаряне. Дайте приоритет на осигуряването на достатъчно сън.

Опитайте релаксиращи занимания.

Йога, медитация или тай чи могат да бъдат чудесни начини за освобождаване от стреса. Симптомите на бърнаут могат да се проявят физически; можете да задържите стреса в тялото си. Практикуването на тези дейности може да Ви помогне да се освободите от напрежението.

Упражнявайте осъзнатост

Това Ви кара да се съсредоточите вътрешно върху себе си и да знаете как се чувствате в момента. Осъзнатостта може да Ви помогне да определите кога се чувствате претоварени и да Ви позволи да си дадете сметка за емоционалното си състояние. То може също така да Ви помогне да се справите с предизвикателствата на живота и работата.

Намерете подкрепа

Разговорите с доверени колеги, приятели и семейство са важен начин да споделите как се чувствате и да потърсите помощ. Тяхната подкрепа може да Ви помогне да се справите със стреса, свързан с работата Ви. Намирането на терапевт също е чудесен начин да обсъдите чувствата си и да получите подкрепа.

Започнете да се движите повече

Доказано е, че правенето на поне 30 минути упражнения има множество ползи за здравето. То е полезно не само за физическото Ви състояние, но може да подобри и качеството на съня и психическото Ви здраве.

Ясно стана, че в основата на бърнаут стои стреса.

Какво е определението за стрес

Терминът "стрес" се определя като реакция на човека на смущаващ фактор в околната среда, който води до физически, психологически или поведенчески отклонения за участниците в организацията. Той е важна част от професионалния живот, която обхваща взаимодействието на индивида и околната среда. Факторите от околната среда, които предизвикват стрес, се наричат "стресори". Интензивността на стреса не е еднаква за всички индивиди, т.е. някои се стресират силно, тъй като реагират прекомерно на стресорите, докато други имат издръжливост да се справят със стресорите.

Като цяло стресът се възприема като негативен, но той има и положително измерение. Когато стресът е положителен, той често се разглежда като мотиватор. Тогава предоставя възможност на индивида да спечели нещо. Стресът се счита за отрицателен, когато е свързан със сърдечно заболяване, разпад на брака, злоупотреба с наркотици, алкохолизъм и др.

Има някои бизнеси, които са по-изложени на стрес от други, като например банките, корабоплаването, строителството, търговските обекти, BPO, ИТ и др. са някои бизнеси, които са на върха на податливите на стрес бизнеси.

Основни разлики между стреса и прегарянето

Следните точки заслужават внимание, доколкото става въпрос за разликата между стреса и прегарянето:

1. Реакцията на индивида на външна ситуация, предизвикана от неблагоприятни обстоятелства, се нарича стрес. Състоянието на умствена или емоционална умора, настъпващо в резултат на продължително излагане на стрес, се нарича прегаряне.
2. При стрес човек се чувства тревожен, мрачен, виновен и т.н. От друга страна, при прегаряне човек се чувства хипертоничен, умствено потиснат, нетърпелив, раздразнителен и т.н.
3. При стрес човек се сблъсква с умора, докато при бърнаут той е изправен пред хронично изтощение.
4. При стрес човек губи надежда и мотивация. За разлика от прегарянето, при което човек губи физическа енергия.
5. Стресът води до неудовлетвореност от работата, но прегарянето може да доведе до отегчение и цинизъм към работата.
6. Работната ангажираност отпада при стрес. За разлика от прегарянето, при което човек се чувства психически откъснат от организацията.
7. При стрес човек може да изпитва затруднения да се концентрира и да забравя лесно неща. И обратното, забравянето е признак на прегаряне.
8. При стрес човекът преживява физиологични промени, като повишаване на кръвното налягане или сърдечния ритъм. Напротив, при бърнаут се срещат психосоматични оплаквания.

Заключение
Следователно стресът и прегарянето са често срещани в съвремието в корпоративния свят и затова както служителят, така и работодателите трябва да предприемат необходимите мерки за преодоляване на тези състояния. Стъпките, които човек трябва да предприеме, за да преодолее стреса и прегарянето, са мускулна релаксация, медитация, когнитивно преструктуриране и т.н. Организационните стратегии за справяне с него са подобряване на физическата работна среда, програма за подпомагане на служителите, фитнес програма и др.

Възстановяване от бърнаут, Burnout симптоми,  Бърнаут лечение, Бърнаут тест, Фази на бърнаут, Как да се справим с бърнаута, Burn out значение
Разлика между депресия и бърнаут

Свързани статии