+359 2 850 53 64

Честота на ключовите думи в страницата при SEO и класиране в SERP

4 най-добри практики за оптимална плътност на ключовите думи

Какво представлява оптималната плътност на ключовите думи в SEO? Какво представлява плътността на ключовите думи? [+4 най-добри практики за оптимална плътност]

Как влияе честотата на използване на ключовите думи в SEO?


Когато избирате стратегия за оптимизация за търсачки (SEO), ще откриете, че ключовите думи са решаваща част от Вашата кампания. Когато интегрирате ключови думи в страницата си, е важно да следите за честотата на тяхната употреба, за да сте сигурни, че не прекалявате с използването на ключовите термини, което може да понижи класирането Ви в резултатите от търсенето в Google (SERP). Гъстотата на ключовите думи играе жизненоважна роля за правилното класиране на Вашите страници в резултатите от търсенето.

На тази статия ще отговорим на въпроса "Какво представлява плътността на ключовите думи?" и ще Ви предоставим четири най-добри практики за оптимизиране на честотата на ключовите думи.

Каква е оптималната плътност на ключовите думи в SEO?


Дефиницията за плътност на ключовите думи е броят пъти, в които дадена ключова дума се появява на дадена уебстраница. Независимо дали добавяте нова страница към сайта си, или пишете публикация в блог, гъстотата на ключовите думи е от решаващо значение за правилното класиране на страницата Ви в резултатите от търсенето. Гъстотата на ключовите думи, известна също като честота на ключовите думи, е уместно да се следи, за да се гарантира, че създавате баланс между използването на дадена ключова дума достатъчно често, за да се класира, но не прекалено често, че да навреди на класирането Ви.

Как се изчислява честотата на ключовите думи?


Когато изчислявате плътността на ключовата дума, ще изчислите процентното съотношение на ключовата дума спрямо общия брой думи.
За да изчислите плътността на ключовата дума, следвайте тази формула:

Брой пъти, в които се споменава ключовата дума / Общ брой думи на страницата = Плътност на ключовата дума


За да определите гъстотата на ключовата дума, трябва да вземете броя на споменаванията на ключовата дума на страницата Ви и да го разделите на общия брой думи на страницата. Можете да превърнете това съотношение в процент, като умножите резултата си по 100.


Например да кажем, че сте написали статия, която е дълга 1500 думи и използва Вашата ключова фраза 20 пъти. Формулата Ви за плътност на ключовите думи изглежда така:

20/1500= .013 x 100 = 1.3%

В този случай гъстотата на ключовата Ви дума е 1,3%.


Така стигаме до следващия Ви въпрос.

Каква е идеалната плътност на ключовите думи?


Когато изчислявате плътността на ключовите думи, го правим за да разберем далите са в добро съотношение на фона на сотаналите думи в страницата. Истината обаче е, че няма определена оптимална плътност на ключовите думи за всяка страница.


Ако проучите оптималната плътност на ключовите думи, ще получите много различни отговори.
Някои експерти ще Ви кажат, че тя е между 0,5% и 0,8%. Други сайтове ще кажат, че е приемливо да бъде между 0,5 и 2,5 %. Ако искате да достигнете идеалната плътност на ключовите думи, ще Ви е необходимо да направите различни проби и да проверите как се отразява на класирането на страницата.
Като цяло ще трябва да останете под 3%. От този момент нататък трябва да тествате страниците си, за да видите каква плътност на ключовите думи работи най-добре за Вашия бизнес и Ви помага в класирането.


Какво представлява пренасищането с ключови думи?


Когато говорим за честотата на ключовите думи, не можем да я обсъждаме, без да споменем keyword stuffing. Пренасищането с ключови думи е прекомерната употреба на ключови думи на дадена страница.
Това се случва, когато авторите се опитват да вместят възможно най-много ключови думи в дадена уебстраница с надеждата да ѝ помогнат да се класира по-добре за тази ключова дума. Страниците с натъпкани ключови думи често използват ключовата дума в принудителни и неестествени формулировки. Важно е да разберете какво представлява претрупването на ключови думи, защото то вреди на Вашата SEO оптимизация.
Google ще накаже сайта Ви за прекомерна употреба на дадена ключова фраза. Този процес се счита за "сива" техника за SEO оптимизация, която е в разрез със стандартите на Google. За да избегнете натрупването на ключови думи и негативното влияние върху класирането Ви в резултатите от търсенето, тествайте оптималната плътност на ключовите думи.
Опитайте да използвате ключови думи по-често или по-рядко, за да намерите правилната гъстота на ключовите думи, която Ви помага да се класирате и не Ви наказва за твърде честото използване на дадена ключова дума на страницата.

Разберете как да избегнете прекомерната и неправилна употреба на ключови думи в статията 5 основни грешки при SEO оптимизация на уебсайта.

4 най-добри практики за определяне на плътността на ключовите думи в Google


Ако сте готови да започнете да постигате оптимална плътност на ключовите думи, разгледайте тези четири съвета.


1. Пишете първо за читателите си


За да постигнете успех при намирането на идеалната плътност на ключовите думи, започнете първо да пишете за своята аудитория. Много компании правят грешката да се опитват да пишат, за да помогнат на съдържанието си да се класира в търсачките. Вместо да се фокусирате върху писането за търсачките, съсредоточете се върху създаването на съдържание за Вашата аудитория.
Когато се фокусирате върху писането за търсачките, е по-вероятно да натъпчете ключови думи в страницата си. Ако се фокусирате върху писането за аудиторията си, естествено ще пишете с по-разговорен тон и ще използвате ключовите думи естествено там, където са подходящи, вместо да се опитвате да ги натрапвате в съдържанието си. Търсачките са достатъчно интелигентни, за да разберат кога страниците Ви осигуряват на аудиторията Ви положително преживяване.
Google се грижи да поднася на аудиторията Ви най-доброто съдържание, така че защо да не създавате съдържание, което е написано за нея? Когато пишете за аудиторията си, ще пишете по-естествено. Обработката на естествения език Ви позволява да пишете за потребителя и да избягвате черните техники, които оказват отрицателно въздействие върху Вашата SEO оптимизация.
По същество пишете съдържанието така, сякаш го казвате на глас на аудиторията си. Ще интегрирате ключовите думи по естествен начин в текста си, вместо да се насилвате да включвате ключови думи. Дори плътността на ключовите думи да е твърде ниска, винаги можете да се върнете и да добавите ключовата си дума на местата, където тя се вписва естествено!
Като се фокусирате върху потребителското изживяване и създавате съдържание, насочено към Вашата аудитория, интегрирането на ключовите думи ще бъде естествено. Това е чудесна практика, която ще Ви помогне да избегнете "оспамване" и твърде високата плътност на ключовите думи в Google.


2. Поставете ключовите си думи на правилното място


Когато се фокусирате върху гъстотата на ключовите думи, трябва да поставите ключовата си дума на определени места, за да сте сигурни, че страницата Ви ще се класира в резултатите от търсенето. Например интегрирането на ключовата Ви дума единствено в основния текст няма да помогне на страницата Ви да достигне пълния си потенциал за класиране. Има множество жизненоважни места, на които да интегрирате ключовата си дума, включително:

- Таг H1
- Тагове H2
- Началото на статията
- Край на статията
- URL АДРЕС
- Таг за заглавие
- Мета описание

Когато пишете съдържанието си, трябва да се уверите, че включвате ключовата си дума в заглавията.
Ключовата Ви дума трябва винаги да се появява в началото на тага H1. Това разположение помага на Google да разбере контекста на страницата Ви и да я класира правилно в резултатите от търсенето. Също така ще трябва да използвате и таговете H2 като възможност за поставяне на ключови думи.
Google използва хедърите, за да разбере по-добре страницата Ви и да я класира в резултатите от търсенето. Докато пишете съдържанието на страницата си, използвайте ключовата си дума в началото и в края на статията си. Можете да я използвате и в средата, но трябва да я използвате в началото и в края, за да помогнете на Google да разчете по-добре страницата Ви.
Също така трабва да добавите ключовите си думи към заглавния си таг и метаописанието. Това интегриране гарантира, че сайтът Ви ще се появи в съответните резултати от търсенето. И накрая е добре да използвате ключовата си дума в URL адреса си.
Google използва URL адреса Ви, за да определи контекста на страницата Ви. Като интегрирате ключовата си дума в URL адреса, ще подобрите класирането на сайта си.


3. Използвайте варианти на ключовата си дума


За да постигнете оптимална плътност на ключовата дума и все пак да се класирате в съответните резултати от търсенето, използвайте синоними и вариации на ключовата си дума. Този процес е един от най-важните аспекти на интегрирането на ключови думи, който Ви помага да се класирате в релевантни резултати, без да имате "оспамена" страница. За да избегнете пресищането с ключови думи, можете да използвате ключови думи, които са подобни на основната Ви ключова дума, но леко се различават.

Например, ако се опитвате да се класирате по ключовата дума "евтини хотели", промяната на града всеки път не е добра вариация на ключовата дума. За Google все още ще изглежда спам, ако види "евтини хотели във Велинград", "евтини хотели в Пловдив" и "евтини хотели в София". Вместо това може да опитате с ключови думи като "достъпни хотели" или "популярни хотели". Тези ключови думи имат почти същото значение като "евтини хотели", но не са точно тази ключова фраза.
Ако използвате варианти на ключови думи, ще помогнете на сайта си да се класира за "евтини хотели". Трябва да поддържате плътността на ключовите си думи на такова ниво, че Гугъл да не наказва сайта. Това ще Ви помогне да се класирате в съответните резултати от търсенето, без да пренасищате сайта си с основната си ключова дума.


4. Тествайте често плътността на ключовите си думи


Ако искате да получите по-добра представа за идеалната плътност на ключовите думи, тествайте страниците си. Важно е да проверявате използването на ключовите думи, което ще Ви помогне да достигнете оптималната плътност на ключовите думи за Вашата страница.
Започнете с проверка на това как се представя дадена страница в момента. Проверете показателите и класирането си, за да видите дали текущата плътност на ключовите думи влияе положително или отрицателно на класирането Ви. След като проверите показателите си, можете да тествате тези страници, за да видите как се променят, ако добавите повече ключови думи или намалите плътността на ключовите думи.
С помощта на Google Analytics можете да проследите трафика си преди и след като добавите ключови думи към сайта си. Това ще Ви помогне да видите дали тези промени оказват положително влияние върху класирането ви, така че да се представите по-добре в резултатите от търсенето.


Започнете да постигате оптималната си плътност на ключовите думи още днес!
На въпроса "Какво представлява плътност на ключовите думи" вече е отговорено! Гъстотата на ключовите думи е ключов компонент на SEO оптимизацията.
Ако искате да се класирате в резултатите от търсенето, трябва да балансирате интегрирането на ключовите си думи, за да сте сигурни, че ги използвате достатъчно често, но не прекалено. Като оптимизирате плътността на ключовите думи, ще помогнете на страниците си да се класират по-добре и да привлекат по-ценен трафик към сайта Ви.

Не пропускайте и други техники за SEO оптимизация на сайта като линк билдинг или изграждане на връзки, които ще подпомогнат за по-висок авторитет на Вашия уеб сайт.


Ако не сте сигурни как правилно да оптимизирате гъстотата на ключовите думи или искате да научите повече за значението на гъстотата на ключовите думи, нашият екип в НИТ ЕООД може да Ви помогне. Ние сме компания за дигитален маркетинг с пълен набор от услуги, която е специализирана в SEO услуги.

Свързани статии