+359 2 850 53 64

10 най-добри софтуера за редактиране на видео за YouTube

С кои програми можете да редактирате видеоклиповете си за YouTube

Ако търсите най-добрия софтуер за редактиране на видео за YouTube, имате късмет. Събрахме 10-те най-добри софтуера за редактиране на видео, които можете да използвате, за да превърнете видеоклиповете си за YouTube във филмови шедьоври

10 най-добри програми за редактиране на видео за YouTube

В тази статия са представени 10-те най-добри софтуера за създаване и редактиране на видео, които можете да използвате, за да превърнете видеоклиповете си в YouTube в кино шедьоври.

Софтуерът за редактиране на видео е задължителен за всеки YouTuber. Без него няма да можете да създавате качествено съдържание.

Знаете ли, че:

Знаете ли, че хората отделят повече време за гледане на видеоклипове, отколкото за четене на текст или разглеждане на снимки? Според проучванията 81% от американците редовно гледат видео в YouTube. Всъщност платформата за споделяне на видео YouTube остава най-често използваната онлайн платформа от 2019 г. насам, изпреварвайки гиганти в социалните медии като Facebook.

Ето защо не е изненадващо, че тези, които привличат най-много гледания в платформите за споделяне на видео, печелят и най-високите доходи за това. С близо 90 милиона абонати в YouTube потребителят MrBeast е спечелил 54 милиона долара само от видеосъдържанието си през миналата година.

Не само YouTube обаче привлича голяма аудитория - и пари - за своето пристрастяващо видеосъдържание. Звездите от TikTok Чарли и Дикси Д'Амелио са спечелили общо 27,5 млн. долара благодарение на редовното си видеосъдържание в платформата. 

Видео от YouTube се използва в курсовете за обучение в многобройните платформи за онлайн обучение, където видеата се вграждат в обученията и допринасят още повече за тяхното разпостранение и използване.

И така, Кои са 10-те най-добри софтуера за редактиране на видео за YouTubers - списък с редактори на видеоклипове:

Adobe Premiere Pro

Shotcut

Apple iMovie

Filmora

Lightworks

Final Cut Pro X

CyberLink PowerDirector 365

Pinnacle Studio

HitFilm

Corel VideoStudio Ultimate

1. Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro е един от най-популярните софтуери за редактиране на видео на пазара. Той се използва от всички - от професионални режисьори до YouTuber-и, тъй като ви позволява да редактирате и създавате видеоклипове с лекота. Той е разработен от Adobe Inc. и е пуснат на пазара през 2003 г.

Плюсове

  • Интерфейсът е интуитивен и лесен за навигация, което го прави идеален за начинаещи, които тепърва започват работа в YouTube.
  • Наличието на голямо разнообразие от ефекти и анимации дава възможност за създаване на професионално изглеждащи видеоклипове с лекота.
  • Можете да добавяте няколко песни към видеоклиповете си, както и да добавяте ефекти към всяка песен. Това ви дава по-голям контрол върху крайния продукт.
  • Можете да добавяте музика от собствената си библиотека или да я закупите директно от приложението.
  • Adobe Premiere Pro работи с друг софтуер на Adobe, като After Effects и Photoshop. Това улеснява съвместното използване на тези програми и организирането им на едно място.

Недостатъци

  • Adobe Premiere Pro е достатъчно бърза за нуждите на повечето хора, но има и по-бързи варианти, ако се нуждаете от нещо по-бързо от това, което предлага тази програма.
  • Софтуерът изисква абонамент за използване, което може да е скъпо.
  • Ако не сте запознати с Adobe Premiere Pro, може да ви отнеме известно време да свикнете с нея, преди видеоклиповете ви да започнат да изглеждат добре.

За какво е най-подходящ?

Adobe Premiere Pro е най-добрият вариант за тези, които търсят по-усъвършенстван софтуер за редактиране на видеоклипове в YouTube. Въпреки по-високата си цена, той осигурява изключително добро съотношение между качество и цена благодарение на задълбочената си колекция от функции, което го прави идеален универсален продукт за тези, които сериозно искат да създават висококачествени видеоклипове.

Цени 2022

Premiere Pro за едно приложение: $20,99

Adobe Creative Cloud - всички приложения: 52,99 USD

Adobe Creative Cloud - за ученици и учители: $52,99

Adobe Creative Cloud - Бизнес: $79,99

Оценка на TrustRadius: 8,9 от 10

2. Shotcut - безплатен редактор на видеоклипове

Shotcut е безплатен, междуплатформен видеоредактор с отворен код за Windows, Mac и Linux. Целта му е да улесни потребителите при редактирането на видео и аудио файлове и да ги превърне във висококачествени крайни продукти.

Плюсове

  • Shotcut е наличен за компютри с Windows и Mac и е съвместим с повечето основни видеоформати. Поддържа и много аудиоформати, включително MP3 и FLAC.
  • Shotcut има интуитивен интерфейс, който е лесен за усвояване, така че можете да започнете с първия си проект веднага.
  • Той се предлага с широк набор от функции, включително стабилизация на изображението, хрома ключ и 3D анимации.
  • Разполага с десетки вградени филтри и преходи, които можете да прилагате към видеоклиповете си.

Недостатъци

  • Липсват предварителни изгледи за ефектите и преходите.
  • По-малко интуитивен от комерсиалните приложения.

За какво е най-подходящ?

Shotcut е най-подходящ за хора, които искат просто редактиране без всички звънци и свирки на по-скъпите опции. Той не е толкова мощен, колкото някои други опции, но ако търсите нещо бързо и лесно за използване, Shotcut би трябвало да Ви свърши работа.

Цени

Безплатно

Оценка на TechRadar: 4 от 5 звезди

3. Apple iMovie 

iMovie е безплатна програма за редактиране на видео, достъпна за iOS и macOS. Тя е създадена изключително за устройства на Apple, включително iPad, iPad 2, iPhone 4, Mac и iPod 4. Тя Ви позволява да импортирате любимите си клипове във времева линия, да добавяте музика и звукови ефекти, да добавяте заглавия и преходи, след което да ги експортирате, за да ги споделите в социалните мрежи или с приятелите и семейството си.

Плюсове

  • Той е безплатен за използване и се предлага предварително инсталиран на продуктите на Apple.
  • Опциите за лесно споделяне ви позволяват да качвате директно в YouTube или да споделяте по имейл само с едно кликване.
  • Интерфейсът е много прост и лесен за използване. Дори начинаещите могат да се научат да го използват бързо и лесно.
  • Позволява Ви да импортирате изображения и звукови записи от компютъра си и да ги добавяте лесно към Вашия видеопроект.

Недостатъци

  • Не работи на компютри с Windows или телефони/таблети с Android.
  • Въпреки че е безплатен, има много ограничения в сравнение с по-скъпи програми като Adobe Premiere Pro, които имат по-усъвършенствани функции като проследяване на движението, инструменти за корекция на цветовете и разширени опции за смесване на звук, налични в рамките на същата програма (в сравнение с наличието на отделни приставки).

За какво е най-подходящ?

Ако просто търсите инструмент, който ще Ви позволи да изрязвате клипове, да добавяте преходи между тях и да добавяте музика, тогава този инструмент ще е подходящ за тази цел. За по-разширени възможности за редактиране на видео обаче ще Ви е от полза софтуер с по-голяма функционалност (като Final Cut Pro X или Adobe Premiere Pro).

Цени

Безплатно

Оценка на TrustRadius: 8,7 от 10

4. Filmora

Filmora е софтуер за редактиране на видео от Wondershare. Той Ви дава възможност бързо и без усилие да създавате всякаква форма на професионален филм или филм с различни визуални и аудио ефекти.

Плюсове

  • Filmora разполага с библиотека от над 100 предварително подготвени шаблона, от които можете да избирате.
  • Можете също така да създавате истории с Fimora, което ви позволява да навързвате множество клипове в един безпроблемен проект за по-плавно гледане.
  • Оформлението на програмата е лесно за разбиране и навигация, така че дори начинаещите ще се чувстват комфортно при използването ѝ.
  • Функцията за автоматична корекция на цветовете улеснява автоматичното коригиране на цветовия баланс във видеоматериалите, така че не е необходимо да прекарвате време в ръчно коригиране на всеки кадър.

Недостатъци

  • Всички Ваши видеоклипове в безплатното издание ще имат воден знак на марката.
  • Трябва да надстроите, за да получите достъп до функции като ключови кадри, увеличаване на скоростта и 4K изход.

За какво е най-подходящ?

Лесната употреба и разнообразието от функции на Filmora я правят чудесна както за начинаещи, така и за по-опитни видеоредактори. Безплатната пробна версия позволява на потребителите да изпробват софтуера и да се почувстват комфорт при използването му, но за да се възползвате от по-усъвършенстваните, но необходими функции, ще трябва да надстроите до годишен или постоянен план.

Цени - 2022

Безплатен план: $0

Годишен план: 49,99 USD

Безсрочен план (доживотен достъп): $79.99

Оценка на TrustRadius: 8,0 от 10

5. Lightworks

Lightworks е софтуер за редактиране на видео, който съществува от повече от 20 години. Той е безплатен, с отворен код и междуплатформен, което означава, че може да се използва на операционни системи Windows, Mac и Linux.

Плюсове

  • Интерфейсът е интуитивен, което го прави лесен за използване, дори ако сте начинаещи в редактирането на видео.
  • Софтуерът разполага със солиден набор от инструменти, включително плъзгачи за корекция на цветовете, баланс на бялото и гама корекция, опции за стабилизиране на видеото и възможности за смесване на аудио, както и пълен набор от ефекти, като преходи и заглавия.
  • Lightworks поддържа много различни видове видео формати, включително AVI, MPEG2, MPEG4 и QuickTime.
  • Той се справя чудесно с големи файлове, така че ако имате голямо количество заснети материали или видеоклипове с висока резолюция, Lightworks ще може да се справи с тях лесно.

Недостатъци

  • В самия Lightworks няма много налична документация за това как работят определени функции. Въпреки лесния за използване интерфейс, потребителите все пак може да се затруднят с някои от по-усъвършенстваните функции, ако не знаят как работят предварително.
  • Въпреки че безплатната версия е доста усъвършенствана, тя не ви позволява да експортирате в 1080p или по-висока резолюция.

За какво е най-подходящ?

Lightworks е отличен избор за нискобюджетни или небюджетни проекти, които все пак искат солиден набор от инструменти за редактиране на видео, необходими за създаване на професионално изглеждащи видеоклипове у дома, без да харчат хиляди долари за скъпо оборудване.

Цени - 2022

Безплатна версия: $0

Lightworks Create: 9,99 USD/месец

Lightworks Pro: 23,99 USD/месец

Оценка на TrustRadius: 9,8 от 10

6. Final Cut Pro X

Final Cut Pro X е софтуер за редактиране на видео, използван както от професионалисти, така и от любители. Той е разработен от Apple през 1999 г. и може да се използва с всяка операционна система Mac OS X.

Плюсове

  • Final Cut Pro X е проектиран така, че да бъде достатъчно прост, за да може всеки да го вземе и да започне да го използва веднага, дори ако нямате предишен опит със софтуер за редактиране на видео.
  • Ще можете да правите всичко - от прости редакции, като добавяне на текст или музика, до по-сложни, като корекция на цветовете и ефекти на движението. Можете също така да се възползвате от ефекти като преходи между клипове и 3D заглавия/текстове, които се анимират в реално време, когато се появят на екрана.
  • Final Cut Pro X ви позволява да импортирате няколко видеофайла наведнъж в един проект, така че не е необходимо да седите и да импортирате всеки един поотделно.

Недостатъци

  • Съвместим е само с операционни системи MAC.

За какво е най-подходящ?

Този софтуер се използва от много професионалисти във филмовата индустрия, които трябва да могат бързо да създават висококачествени видеоклипове за своите продукции. Високата му цена го прави по-подходящ за тези, които създават и редактират видеоклипове на пълен работен ден, а не за любители или начинаещи YouTuber-и.

Цени

Еднократна такса от 299 USD.

Оценка на TrustRadius: 8,8 от 10

7. CyberLink PowerDirector 365

Целта на софтуера за редактиране на видео CyberLink PowerDirector 365 е да балансира между удобството за потребителя и превъзходното редактиране. Той се предлага както за Windows, така и за MAC системи.

Плюсове

  • Изчистен и интуитивен интерфейс.
  • Съдържа повече от 100 функции за редактиране на аудио и видео. Дори неопитни потребители могат да създават зашеметяващи слайдшоута, 3D анимирани заглавия, професионални теми и субтитри.
  • Дори когато потребителят има многобройни нива за визуализиране, той е в състояние да ги визуализира само за минути (а не за часове, както други програми).
  • Той е способен да редактира 360-градусови видеоклипове по най-сложния начин.
  • Позволява на потребителите да се насочат към различни платформи и аудитории, тъй като поддържа практически всички аудио- и видеоформати.

Недостатъци

  • Нейната функция за съчетаване на цветовете може да се подобри.
  • Много потребители са се сблъскали с непредвидени проблеми, като например грешки или периодично сриване на софтуера.

За какво е най-подходящ?

CyberLink PowerDirector 365 може да е по-достъпен от някои от по-известните софтуери за редактиране на видео, като Adobe Premiere Pro и Final Cut Pro X, но съдържа също толкова - ако не и повече - функции, които ще се харесат както на начинаещите, така и на напредналите видеомонтажисти. Това го прави идеален универсален софтуер за редактиране на видео, независимо от това върху какъв видеопроект работите.

Цени - 2022

Месечен план: 19,99 USD/месец

Годишен план: 69,99 USD/година

Оценка на TrustRadius: 7,4 от 10

8. Pinnacle Studio

Създадена първоначално от Pinnacle Systems, Pinnacle Studio е програма за редактиране на видео, съдържаща широк набор от функции и инструменти в помощ на начинаещите видеографи.

Плюсове

  • Функцията за времева линия улеснява начинаещите да започнат с редактирането на видео, тъй като могат лесно да видят къде отива всичко в тяхната времева линия, без да се налага да мислят твърде много за това.
  • Уебсайтът на Pinnacle Studio включва подробни ръководства, които запознават потребителите с всички аспекти на софтуера, включително как да заснемат кадри с телефоните си и как да ги качват в YouTube.
  • Може да се избира от няколко теми при създаването на видеопроект, което улеснява YouTube потребителите, които искат техните проекти да съответстват на визуалния стил на друго съдържание, което може да са създали с помощта на софтуера.
  • По-евтиното еднократно ценообразуване позволява да се постигне отлично съотношение между цена и качество.

Недостатъци

  • Въпреки достъпната си цена Pinnacle Studio не е толкова надежден, колкото други програми на пазара, особено за по-напреднали задачи за редактиране като корекция на цветовете или проследяване на движението.
  • Не позволява на потребителите да смесват няколко песни в една песен или озвучителна песен.

За какво е най-подходящ?

Pinnacle Studio е най-доброто решение за YouTubers, влиятелни личности в социалните медии и стартиращи компании, които искат да създават висококачествени видеоклипове, но не могат да си позволят абонаментен софтуер като Adobe Premiere Pro. Pinnacle Studio се предлага с много усъвършенствани функции, което го прави подходящ за начинаещи и средно напреднали видеоредактори. Професионалните видеоредактори обаче ще открият, че някои функции липсват.

Цени - 2022

Студио: 54,95 USD

Studio Plus: 89,95 USD

Studio Ultimate: 109,95 USD

Оценка на TrustRadius: 10,0 от 10

9. HitFilm

HitFilm е безплатен софтуер за редактиране на видео и визуални ефекти от създателите на FXhome. С помощта на висококачествени VFX инструменти той ви помага да създавате с лекота невероятно видеосъдържание - включително обяснителни видеоклипове, промоции, филми и видеоклипове за игри.

Плюсове

  • HitFilm предлага много страхотни функции в безплатната си версия, включително поддръжка на 4K и повече от 100 ефекта и преходи.
  • Той осигурява поддръжка на работни процеси на всички нива на редактиране - от начално до експертно. Това включва бързи уроци, предварително подготвени шаблони, които улесняват генерирането на съдържание, и широк набор от допълнителни опции като филтри.
  • HitFilm е съвместим с операционни системи Windows и MAC.
  • Той поддържа 360-градусово и 4K видео.

Недостатъци

  • Потребителският интерфейс може да е объркващ на пръв поглед.
  • Ще трябва да заплатите допълнителни такси, за да отключите по-разширена функционалност.

За какво е най-подходящ?

HitFilm е чудесна алтернатива на по-скъп софтуер за редактиране на видео, тъй като има всички функции, които очаквате от програма за редактиране на видео от висок клас - като проследяване на движението, композиране и зелен екран, но съдържа и някои уникални екстри, които го отличават от тълпата.

Цени - 2022

Програмата е безплатна, но можете да платите малка цена, за да отключите повече функции и пакети с добавки.

Оценка на TechRadar: 4 от 5 звезди

10. Corel VideoStudio Ultimate

Corel VideoStudio е софтуерен пакет за редактиране на видео, съвместим с Microsoft Windows. Той разполага с широк набор от мощни инструменти, предназначени да направят редактирането на видео лесно.

Плюсове

  • Не отнема много време да се научите да използвате тази програма, тъй като интерфейсът е интуитивен и лесен за навигация.
  • Тя е достъпна. С цената на този софтуер можете да получите много от същите функции като по-скъпите програми, без да се налага да плащате по-висока цена.
  • Corel VideoStudio Ultimate също така предлага поддръжка на множество езици и позволява на потребителите да работят по проекти заедно, дори ако не са свързани онлайн по едно и също време.
  • Той се предлага със стотици ефекти и филтри, които ви позволяват да персонализирате видеоклиповете си по безброй начини.
  • Отлична поддръжка на клиенти. Компанията осигурява 24/7 техническа поддръжка по имейл или телефон.

Недостатъци

  • Не поддържа висококачествени видеоформати като AVCHD и XDCAM файлове, но те могат да бъдат конвертирани с помощта на други програми, преди да ги импортирате в Corel VideoStudio Ultimate.
  • Макар че софтуерът има някои чудесни функции, като например автоматично градиране и проследяване на движението, в него липсват някои други функции, от които по-опитните потребители може да се нуждаят, като например ключови кадри или усъвършенствани инструменти за композиране, като например ключовете.

За какво е най-подходящ?

Опростеността на Corel VideoStudio го прави по-подходящ за начинаещи видеомонтажисти, отколкото за напреднали. Той предлага широк набор от основни функции, които позволяват на YouTube потребителите да създават висококачествени видеоклипове на по-достъпна цена от абонаментния софтуер за редактиране на видео.

Цени - 2022

Pro: 79,99 USD

Ultimate: 99,99 USD

Оценка на TrustRadius: 9,4 от 10

Често задавани въпроси за най-добрия софтуер за редактиране на видео

Кой е най-добрият безплатен софтуер за редактиране на видео?

Shotcut, Apple iMovie, Filmora, Lightworks и HitFilm предлагат безплатни версии на своите софтуери за редактиране на видео заедно с набор от полезни функции, които ви помагат да създавате висококачествени видеоклипове.

Кой е най-добрият софтуер за редактиране на видео за начинаещи?

Corel VideoStudio, Pinnacle Studio, CyberLink PowerDirector 365 и Shotcut са чудесни варианти за тези, които тепърва започват да се занимават с редактиране на видео, особено поради лесната им употреба, клиентската поддръжка и функциите, насочени към начинаещите.

Можете ли сами да редактирате видеоклиповете си професионално?

Макар че софтуерът, посочен в тази статия, дава възможност да редактирате видеоклиповете си сами, някои от тях изискват стръмна крива на обучение или скъп абонамент. Ето защо, ако ви липсва професионален опит в редактирането на видеоклипове, можете да помислите за наемане на услугите на видеоредактор на свободна практика, който да свърши работата вместо вас.

Какво използват повечето YouTube потребители за редактиране на своите видеоклипове?

Според много от форумите на YouTuber-и Final Cut Pro, iMovie и Premiere Pro изглежда са предпочитаният софтуер. iMovie е широко използван, тъй като се предлага предварително инсталиран на устройствата на Apple и предлага повечето от това, което ви е необходимо за извършване на основно редактиране на видео.

Съвети за редактиране на видео

Използвайте правилния софтуер за Вашите нужди. Ще Ви трябва програма, която може да редактира както аудио, така и видео, както и такава, която Ви позволява да добавяте специални ефекти като преходи или филтри.

Не прекалявайте с ефектите, тъй като твърде многото филтри или заглавия могат да направят видеото Ви да изглежда евтино и непрофесионално. Когато имате съмнения, винаги се опитвайте да бъдете прости.

Използвайте преходи, които съответстват на ритъма на речта Ви или на музиката (ако е приложимо). Ако преходите са твърде резки, ще изглежда, че един клип просто се врязва в друг без естествено прекъсване. Ако преходите са твърде фини, те може изобщо да не бъдат забелязани.

Уверете се, че нивата на звука са балансирани в целия видеоклип. Ако някои части звучат по-силно от други (например когато музиката звучи над диалога), използвайте еквилайзери, за да ги регулирате.

Използвайте пестеливо B-roll и винаги се уверявайте, че са подходящи за историята, която разказвате.

Опитайте се да съкратите ненужните кадри, както и да намалите броя на повторенията, за да сте сигурни, че всеки клип е толкова дълъг, колкото е необходимо за неговата цел в крайния продукт.

Не се страхувайте да наемете услугите на професионален видеоредактор, ако ви липсва време или опит. Това може да се окаже най-добрата инвестиция, която ще направите, за да увеличите успеха си в YouTube.

Заключение

Редактирането на видео е вид изкуство. Необходими са умения, търпение и много опити и грешки, за да се получи добър резултат. С правилния софтуер за редактиране на клипове обаче, създаването на висококачествени и интересни видеоклипове в YouTube може да бъде лесен и забавен процес. 

Не забравяйте, че ако Ви е трудно да създавате висококачествени видеоклипове за канала си в YouTube, не е нужно да се справяте сами. Винаги можете да се обърнете към специалисти по редактиране на видео и видеографи, които могат да свършат работата в рамките на Вашия бюджет.

https://www.fiverr.com/resources/guides/video-animation/video-software

Когато създавате обучения, видеата са един от най-желаните формати за обучение, с които се привлича и запазва вниманието на обучаемите.

кл. думи : програма за добавяне на музика към клип, програма за снимки и музика, аудио видео редактор, безплатна програма за създаване на слайдшоу, фото и видео монтаж, безплатна програма за сваляне на клипове от youtube, програми за обработване на видео, програма за обработване на видео, програми за обработка на видео, редактор, безплатна програма за обработка на видео, обработване на видео

Свързани статии