+359 2 850 53 64

Дигитален отпечатък и онлайн присъствие – как да се защитим

5 начина да защитите личните си данни в социалните медии

Защитата на личните данни и управлението на онлайн присъствието стават от съществено значение. Всеки, който ползва интернет, трябва да разбере как да се предпази от неразрешен достъп до личната информация и нежелани последици.

Случвало ли Ви се е да потърсите информация за себе си в търсачките, например в Google и да откриете лични данни, които не искате да бъдат достъпни за всеки? Искало ли Ви се е някои от публикациите Ви в социалните медии просто да изчезнат?
Защитата и контрола над цифровия отпечатък, който имате в онлайн пространството е от решаващо значение за Вашата лична и професионална репутация.

С едно обикновено търсене всеки потенциален работодател, клиент, партньор или дори член на семейството може да разкрие най-дълбоките Ви тайни и най-смущаващите Ви моменти. Прекаленото споделяне в социалните медии и лошите навици за запазване на личните тайни могат да Ви преследват години наред. Още по-лошо, те предоставят възможността на недобронамерени хора да се възползват и да злоупотребят с данните Ви.

За щастие, защитата на личния Ви живот не изисква да се изключите напълно от онлайн света. Ако следвате няколко интелигентни стратегии, можете да използвате социалните медии, като същевременно запазите личната си информация в безопасност.

Съвети за защита на данните, които оставяме в Интернет.

В тази статия са описани пет основни съвета, които ще Ви помогнат да помислите, преди да публикувате, да заключите настройките си и да си върнете контрола върху Вашата онлайн репутация.

Внимавайте какво споделяте

Прекомерното споделяне на лична информация в социалните медии може сериозно да застраши поверителността и безопасността Ви. Трябва да сте изключително внимателни за това какви данни публикувате онлайн.
Никога не споделяйте лична информация като домашния си адрес, телефонния си номер, имейл адреса или датата си на раждане на места, където всеки може да я види. Дори профилът Ви да е настроен като личен, тази информация може да попадне в неподходящи ръце.
Избягвайте да публикувате подробности, които разкриват текущото Ви местоположение или рутинни дейности. Това дава на престъпниците и преследвачите инструменти за физическото Ви намиране или проследяване. Също така се въздържайте да актуализирате статуса си с чувствителна информация, която може да бъде използвана срещу Вас, като например незаконно поведение или активистка дейност.

Ако даден пост може да повлияе на Вашата работа или взаимоотношения, помислете два пъти, преди да натиснете бутона "Сподели". Колкото по-дискретни сте с личните данни онлайн, толкова по-добра ще бъде защитата Ви в социалните медии.

Използвайте строги настройки за поверителност.

Най-ефективният начин да защитите присъствието си онлайн е да използвате строги настройки за поверителност. Във всяка платформа на социална медия отделете време, за да настроите предпочитанията си за профил, акаунт и реклами.

Активирайте най-високото ниво на сигурност.

Направете профилите си възможно най-лични, като ограничите достъпа до публикации, снимки и информация само до хора, които познавате и на които имате доверие.
Използвайте инструменти като списъци с приятели във Facebook, за да контролирате кой може да вижда определено съдържание, което споделяте. Например създайте списък "Работни контакти" и ограничете чувствителните публикации само до близки приятели.
Деактивирайте маркирането на местоположението на публикациите и снимките си, за да попречите на непознати да идентифицират дома, работата или училището Ви. Ограничете таргетирането на реклами в настройките на профила си, така че публичната Ви информация да не се използва за показване на персонализирани реклами. Проверявайте редовно настройките си, тъй като платформите често актуализират и променят опциите.
Ако използвате социалните медии за управление на имоти под наем или ваканционни къщи, бъдете предпазливи при публичното публикуване на адреси, тъй като това може да привлече нежелани посетители.

 

Бъдете предпазливи по отношение на приложенията на трети страни.

Бъдете предпазливи, когато свързвате приложения с акаунтите си в социалните медии. Много от тях ще поискат достъп до личните Ви данни, за да функционират правилно. Някои от тях са легитимни, но други могат да събират информацията Ви за маркетингови или дори измамни цели.
Избягвайте да предоставяте достъп до профила или разрешения на непознати приложения или услуги. Свързвайте профилите си само с приложения, които познавате и на които имате пълно доверие. Периодично проверявайте и отменяйте достъпа на неизползвани, по-стари приложения. Това ще им отнеме разрешенията, така че да не могат да продължат да събират данните Ви занапред.
Внимателно прочетете политиките за поверителност на всички приложения или сайтове, преди да ги свържете с профилите си в социалните мрежи. Потърсете какви данни имат право да събират и как планират да използват личната Ви информация. Проверявайте внимателно услугите на трети страни за защита на личните Ви данни.

 

Следете и наблюдавайте цифровия си отпечатък.

Важно е рутинно да търсите пълното си име и потребителското си име онлайн, за да видите каква информация излиза на първите страници с резултати. Можете също така да настроите имейл сигнали чрез Google, които да Ви уведомяват всеки път, когато името Ви се появи в интернет. Наблюдението на Вашия цифров отпечатък Ви дава възможност да видите как сте представяни публично онлайн.

Ако откриете вредно, обидно или смущаващо съдържание, свързано с Вашето име или профили в социалните медии, може да поискате информацията да бъде премахната или скрита от резултатите от търсенето.
Това може да включва стари публикации, снимки или дори цели неактивни профили в социалните медии. Управлението на онлайн репутацията Ви помага да ограничите проблемите, преди да излязат извън контрол.
Помислете за използване на инструменти за мониторинг на SEO или на агенция за проследяване на споменаванията на Вашето име и марка в мрежата. Това Ви дава възможност да видите как се класирате в търсачките и Ви помага да управлявате онлайн репутацията си.
Липсата или минимизирането на Вашия цифров отпечатък защитава личния Ви живот и публичната Ви личност.

Защитете акаунтите си.

Защитата на акаунтите Ви в социалните медии със силни пароли и двуфакторно удостоверяване е задължително. Винаги избирайте сложни пароли, които използват комбинация от главни и малки букви, цифри и символи. Избягвайте да използвате една и съща парола в няколко сайта. Ако един акаунт бъде компрометиран, това би предотвратило последващи хакерски атаки, които да засегнат останалите Ви профили.
Включете двуфакторно удостоверяване, когато е възможно. Това добавя допълнително ниво на сигурност, като изисква от Вас да въведете код от телефона или електронната си поща. Макар и да е неприятно, то прави акаунтите Ви значително по-сигурни. Обмислете използването на приложение за управление на пароли, за да генерирате и съхранявате уникални, силни пароли.
Никога не оставайте за постоянно вписани в акаунти на устройства, които споделяте с други хора, като например семейни компютри или такива на обществени места. Винаги излизайте напълно от всичките си акаунти след всяко използване на споделено устройство. Възможно е лицата, които имат достъп до профила Ви да се представят за Вас или да Ви навредят.

Направете онлайн сигурността си свой приоритет.

Запишете се за обучения за киберсигурност и управление на акаунтите Ви в социалната мрежа.

Основни изводи за защитата на вашите данни в Интернет:

В днешния цифров свят едно кликване може да изложи на показ най-чувствителната Ви информация пред неподходяща аудитория. Въпреки че социалните медии ни позволяват да се свързваме по невероятен начин, прекомерното споделяне и пропуските в поверителността могат да Ви преследват години наред. Достатъчен пример са безбройните жертви на кибертормоз, преследване и кражба на самоличност.

За щастие, не е необходимо да се отказвате от технологиите и да живеете извън мрежата, за да възстановите личния си живот в онлайн пространството. Достатъчни са повишена бдителност и няколко прости навика за спазване на правилата за сигурност. Мислете, преди да публикувате, заключете настройките си, следете името си и защитете акаунтите си.

Защитата Ви в Интернет изисква усилия, но определено си заслужава. Следвайте тези съвети, за да запазите информацията си сигурна и репутацията си непокътната. В края на краищата, интелигентността и използването на здрав разум са ключът към избягването на катастрофи в социалните медии. От това зависят Вашите поверителност и безопасност.

 

Свързани статии