+359 2 850 53 64

Използване на SCORM за електронно обучение

Най-добри практики за създаване на SCORM съдържание за вашия LMS

SCORM играе ключова роля в улесняването на разработката и предоставянето на електронни обучения в онлайн средата, осигурява предимства за всеки, който ползва електронно обучение

SCORM e моделът за споделяне на обекти на съдържанието (Shareable Content Object Reference Model, SCORM) се нарича стандарт за електронно обучение, благодарение на широкото му използване. Въпреки това, предвид техническото му наименование и естество, много от прилагащите този модел в своите платформи за електронно обучение се плашат от него.  Чрез него се гарантира, че съдържанието на дадено онлайн обучение е съвместимо с платформата за обучение, която се използва за неговото предоставяне на обучаемите. За да навлезем по-дълбоко в този универсален стандарт за електронно обучение, нека разберем какво е SCORM, какво е неговото значение при създаването на съдържание и как да създаваме SCORM съдържание.

Имате ли нужда да обучим Вас или Вашите служители как да създават SCORM пакети за електронни обучения? Обадете ни се!


Какво е SCORM?


SCORM (Shareable Content Object Reference Model - Референтен модел за споделено съдържание е техническа спецификация, използвана в продуктите за електронно обучение за стандартизиране на създаването и пускането на различни материали за курсове. Тази спецификация се взема предвид при създаването на авторски инструменти и системи за управление на обучението (LMS). По този начин получените инструменти са съвместими помежду си.

Когато публикувате курс, създаден със съвместими със SCORM инструменти за създаване на материали и LMS, обучаемият може да го стартира с помощта на своя браузър. След това LMS събира данни, които проследяват ефективността, а SCORM съдържанието насочва LMS кои данни да получи.

Възникване на SCORM: SCORM възниква през 2000 г. като инициатива на Advanced Distributed Learning (ADL), американска програма за развитие на технологии за обучение. Целта беше създаването на стандарт, който да позволява различни образователни системи да обменят информация и контент без проблеми.

Как работи SCORM: SCORM използва модел на обектите на обучението, където всяко обучение се разглежда като "обект" - структурирана единица от информация. Този обект може да съдържа текст, мултимедия, тестове и други елементи на обучението. SCORM определя стандартизирани начини за създаване, пакетиране, доставка и проследяване на тези обекти.

Технически, SCORM използва JavaScript и API-интерфейси за комуникация между LMS и обучаемия контент. Когато потребител използва SCORM-съвместим курс, LMS и курсът обменят данни, като например прогрес, отговори на тестове и др.

SCORM функционира с помощта на два неразделни компонента:

Споделяем обект на съдържание (SCO): Това са елементите, които могат да се прилагат в целия спектър от платформи и инструменти. След като бъде създаден SCORM пакет с тези съвместими елементи, включеното в него съдържание може да бъде достъпно от различни LMS платформи и инструменти. Те са известни като "актив" в съдържанието на SCORM.
Референтен модел (RM): Тази част от SCORM се отнася до стандарта на спецификациите, прилагани в LMS платформите за постигане на последователност и съвместимост. На прост език това е сборник от правила, които различните платформи за електронно обучение следват.

Този стандарт позволява на различни системи за управление на обучението (LMS) и обучителни контенти да взаимодействат ефективно.

 

Значение на SCORM

С това разбиране за основните характеристики на SCORM нека разгледаме значението му за въвеждане на единство в индустрията за електронно обучение:

SCORM e в полза на потребителя: SCORM е инициатива в полза на потребителите, която помага да се премахне хаосът в сферата на електронното обучение. Като се има предвид, че курсовете, създадени с помощта на този стандарт, са съвместими с всяка LMS, той предотвратява възможността крайният потребител да бъде заклещен с лошо работеща платформа. Ако не сте доволни от работата или функционалността на вашата LMS, можете просто да прехвърлите SCORM папки със съдържание в алтернативна система. Това също така принуждава LMS платформите да се придържат към определен стандарт на функционалност и да се стремят към оптимална производителност.

Надеждност: Всички качествени инструменти за създаване на съдържание и LMS платформи днес са съвместими със SCORM. Това спомага за създаването на екосистема за оперативна съвместимост, което означава по-голяма надеждност за потребителя.

Икономичност: Стандартът SCORM изигра важна роля за това електронното обучение да стане икономически ефективно за агенции, компании и институции. Тъй като материалите за курсовете, изготвени с помощта на този стандарт, са съвместими с повечето LMS днес, не е необходимо да адаптирате начина на предоставяне на обучението за всяка система.

По-добро съдържание: SCORM играе важна роля и за подобряване на цялостното качество на съдържанието в екосистемата за електронно обучение. Най-добрите инструменти за създаване на курсове днес са съвместими с LMS платформи, които са съвместими със SCORM.

Вижте как може да помогнем за въвеждане на електронно обучение във вашата организация и създаване на електронни обученияв SCORM 

Как да създавате SCORM съдържание за LMS

За да се възползвате максимално от този стандарт, трябва да знаете тънкостите на това как да създавате SCORM съдържание за LMS.

Ето седем най-добри практики, които всеки, който иска да разработи SCORM-съвместимо съдържание за онлайн обучение, трябва да следва.

1. Подходящи инструменти за създаване на материали за обучение
Работата с LMS, съвместим със SCORM, не е достатъчна, ако инструментите за създаване на съдържание, които използвате, не са съвместими с други. С тези инструменти може да създадете първокласно съдържание за електронно обучение, но обхватът му става ограничен, ако не може да бъде предоставено с помощта на предпочитаната от вас LMS. Ето защо изборът на правилните инструменти за създаване на авторски материали със съвместимост със SCORM е задължителен.

2. Бъдете наясно с целите и нуждите от обучение
Целите на онлайн обучението и бюджетите за обучение често са основните съображения за създателите на съдържание на курсове. Ако заобикаляте ресурсите, съвместими със SCORM, защото компанията ви не се нуждае непременно от тях за конкретна програма за обучение, вие също така елиминирате възможността за внедряване на тези учебни материали за бъдещи програми за обучение. Когато мислите за внедряване на SCORM, трябва да вземете предвид дългосрочните си нужди от обучение.

3. Създаване или намиране на идеалния SCORM пакет
Противно на общоприетото схващане, SCORM не е универсален стандарт. Съществуват множество варианти и пакети, които трябва да разгледате, за да изберете този, който е идеален за вашите нужди от обучение. Това е фактор, който трябва да се вземе предвид още при избора на инструментите за създаване и LMS, тъй като без него може да се окажете изправени пред проблеми със съвместимостта на софтуера.

4. Персонализиране на конфигурацията според предпочитанията на служителите
Почти всички инструменти за създаване на авторски материали имат възможност за персонализиране на настройките, като например икони за навигация, показване на менюта, показване на различни файлове със съдържание и т.н. Важно е тези настройки да се персонализират, като се има предвид желаният резултат от обучението, както и предпочитанията на служителите за достъп до съдържанието за онлайн обучение. По този начин един SCORM-съвместим модул за обучение може да отговори на точните нужди на вашата целева аудитория.

5. Тестване преди стартиране
Преди да стартирате програма за онлайн обучение, тествайте я за съответствие със SCORM. За да направите това, опаковайте целия курс в инструмента за създаване на авторски текстове и го експортирайте като zip файл в избрания от вас LMS. След това проверете дали всички елементи на курса, по отношение на дизайна, показването и навигацията, функционират както трябва. Ако искате да създадете SCORM съдържание, което е оптимизирано в максимална степен, тази стъпка е от решаващо значение. За да бъдете задълбочени, тествайте съдържанието на онлайн курса на различни устройства. Помолете обучаемите да тестват пакета и потърсете обратна връзка.

6. Наблюдение на дизайна и ефективността на курса
Дори ако първият тест мине без грешка, трябва периодично да проследявате ефективността на дизайна. Дали съдържанието на обучението е последователно по отношение на оформлението и показването на различните устройства? Могат ли обучаемите ви да го спират и възпроизвеждат без проблеми? Има ли забавяния? Проследяването на ефективността на дизайна на курса е чудесен начин да се гарантира, че неговата ефективност не е компрометирана по пътя.

7. Изграждане на SCORM манифест
За да следите всички елементи на вашия курс за електронно обучение, трябва да създадете подробен SCORM манифест. Този манифест може да бъде генериран под формата на zip файл, който съдържа всички ресурси, формати и елементи на дизайна, използвани в съдържанието. Тези метаданни служат и като градивен елемент за всяка симулация, базирана на задачи, която може да искате да стартирате по-късно.

Заключение
Онлайн курсовете за обучение със съвместимост със SCORM предлагат по-голяма достъпност и са по-лесни за доработка и промяна на предназначението. Освен това ви дава възможност да използвате гъвкаво избрани от вас инструменти за създаване и предоставяне на съдържание, без да правите компромис с качеството или да разхищавате ресурси. Всеки, който използва електронното обучение за дълъг период от време, трябва да разбира и прилага SCORM.