+359 2 850 53 64

9 съвета за изработка на мобилен уеб сайт

Как да изработите добре оптимизиран мобилен уеб сайт?

Ако искате Вашият уеб сайт да бъде забелязан и харесан от възможно най-голям брой потребители, той трябва да се визуализира добре на всички видове устройства - от мобилни устройства, до 50 + инчови телевизори.

Как да го постигнете? Останете с нас и научете кои са добрите практики, използвани от съвременните професионалисти при изработката на мобилни уеб сайтове. 

Заложете на респонсив дизайн

С помощта на тази технология получавате уеб сайт, който сам се преоразмерява, според големината на екрана на използваното устройство. Това улеснява:

Потребителите - на тях няма да им се налага да работят с два различни домейна;

Програмистите - те ще трябва да изработят само един уеб сайт;

Клиента - той ще заплати изработката и поддръжката само не един уеб сайт.

Наблегнете на едрия шрифт, опростения дизайн и големите бутони

За да се визуализира добре на мобилни устройства, Вашият уеб сайт трябва да има изчистен дизайн. За да бъдат по-четими, текстовете трябва да бъдат изписани с едър шрифт, а бутоните трябва да бъдат достатъчно големи, така че лесно да се натискат с пръст. Мислете критично и записвайте всички проблемни места, които забележите. Като съвет, можем да Ви дадем: Разположете най-важната си информация на началната страница. Тя е първото (а може би, и единственото нещо), което потребителите ще забележат.

Използвайте икони вместо думи, където е възможно

Програмистите, които се занимават с изработка на мобилни уеб сайтове, съветват вместо думи, където е възможно, да се използват функционални икони или бутони.

Примери:

• Добавете бутон на мястото на телефонния номер.

• Съберете на едно място всички икони на социалните мрежи, за да мотивирате потребителите да споделят Вашето съдържание.

• Използвайте икона „лупа“ вместо поле за търсене.

• Подредете всички елементи и добавете функционален вид на мобилната версия на Вашия уеб сайт.

Мобилната версия на сайта Ви трябва да се зарежда бързо

Все още голяма част от мобилните потребители нямат достъп до бърза мобилна интернет връзка. Това означава, че мобилната версия на Вашия сайт трябва да бъде лека и да се зарежда бързо. За целта, можете да:

• Замените тежките JavaScript библиотеки, като jQuery Mobile, със стандартен JavaScript код - така мобилното Ви съдържание ще се зарежда по-бързо.

• Оптимизирате размера на изображенията.

Не включвате тежките файлове, налични в десктоп версията, като видео файловете например.

Оптимизирайте формите за регистрация, обратна връзка и контакти

Основната цел на всеки уеб сайт е да печели нови клиенти. Затова, формите трябва да бъдат оптимизирани. В тях потребителите трябва да въвеждат възможно най-малко информация. За да улесните потребителите, можете да използвате GPS функция, която да определя локацията на потребителите и добавянето на държава, град и пощенски код да става автоматично.

Блокиран CSS, JavaScript и изображения

Ако ботовете на Google не могат да достъпят JavaScript-а, CSS-а или изображенията, те трудно ще индексират сайта, тъй като търсачката няма да го вижда по начина, по който го вижда средностатистическия интернет потребител. Това обикновено се случва, ако Вашият robots.txt файл забранява тяхното индексиране. Затова, при изработката на Вашия сайт, не забранявайте този файл. Съдържание, което не може да бъде видяно.

Последното нещо, което Google иска да види е например видео, което не се зарежда. Това нарушава много потребителското преживяване. Най-често допусканата грешка тук е употребата на Flash, който не работи добре на всички видове мобилни устройства.

Не използвайте дълбока навигация

До скоро, употребата на менюта с 3 и 4 под-нива беше често срещана практика. Проблемът е, че все още има уеб сайтове, които я използват. Не всички хора оценяват изчистения и елегантен външен вид. Но при изработката на сайтове за мобилни устройства, това е задължително условие. Обикновено, в мобилните сайтове навигацията е скрита в едно единствено хамбургер меню, върху което потребителите трябва да кликнат, за да видят цялото съдържание на сайта. Те едва ли биха имали търпение да навигират в дълбоко меню. Затова, опростената и интуитивна навигация е задължителен елемент от мобилния дизайн.

Лесно ли се търси в сайта?

Мобилните потребители трябва да намират информация лесно. Затова, при изработката на Вашия сайт приложете „умни“ функционалности, като автоматична корекция или автоматично довършване на фразата. Добавянето на филтри е задължително за мобилните онлайн магазини, тъй като потребителите ще могат да намират търсените от тях продукти по-лесно.

Заключение

Ако изпълните посочените от нас съвети, добрите резултати няма да закъснеят. Но имайте предвид, че това са само девет от всички неща, които можете да подобрите. Започнете с тях, но не забравяйте, че можете да добавите и други функционалности, които да подобрят не само представянето на Вашия сайт в търсещите машини, но и потребителското преживяване.

Всеки проект е различен и изисква персонален подход. Затова, е невъзможно да Ви изброим всичко възможности. За начало е достатъчно да проверите дали уеб сайтът Ви отговаря на базовите изисквания за мобилност и едва след това продължете с останалите неща. След като натрупате малко опит, Вие сами ще забележите какво още липсва и какво се нуждае от допълнителна работа.

Източнициhttp://www.huffingtonpost.com/alex-ivanovs/the-long-and-short-of-mob_b_8847916.html
http://smallbiztrends.com/2015/03/top-7-mistakes-with-mobile-friendly-web-design.html

 

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии