+359 2 850 53 64

Видове менюта и бутони при създаването на уеб сайтове

Как правилно да изградите структурата на Вашия уеб сайт?

Менютата са два основни вида - основно меню и под-меню.

При изработване на уебсайт, едно от най-важните неща е добрата навигация в сайта.

Основно меню

Ако сте изградили архитектурата си правилно, не би трябвало да имате проблем да определите какво трябва да съдържа основното Ви меню. След като сайтът бъде завършен и започне да привлича трафик, не забравяйте да видите кои са най-популярните секции и ако се налага, променете структурата на менютата си.

Под-меню

Основното правило за под-менюто е да се намира на едно и също място на всички страници. Така потребителите ще свикнат къде да го търсят.

В никакъв случай не изпадайте в крайност да създавате големи под-менюта. Те затрудняват много навигацията и нарушават потребителското преживяване.

Не забравяйте, че структурата на уеб сайта Ви трябва да е подходяща за визуализация на различни видове устройства - десктоп и мобилни.

Основни и второстепенни бутони

По правило, не са Ви нужни повече от два типа основни бутони - основни и второстепенни - тъй като повечето действия на потребителите попадат в една или две категории, максимум.

Основните действия (респ. бутони) са тези, които изпълняват целите на Вашия дизайн (респ.клиент), а второстепенните действия са всички останали.

Основни бутони

Действия, като регистрация, купуване, запазване, изпращане, споделяне и др. подобни, са основни действия и искате потребителите да ги предприемат възможно най-често. Затова, основните бутони трябва да бъдат разположени възможно на най-видимо място (на или близо до оста на взаимодействие). А по отношение на цветовете, заложете на контраста – изберете цвят, който е различен от фона или добавете различна сянка.

Второстепенни бутони

Действия, като отказ, пропускане, отхвърляне и т.н. са действия, които спират или предотвратяват извършването на нещо. Това са т.нар. второстепенни действия, които Вие не искате потребителите да извършват често. Поради тази причина, тези бутони трябва да бъдат по-малко видими. При тях не трябва да се набляга на силния контраст и избягвайте разположението им близо до оста на взаимодействие.

Изключение

Разбира се, всяко правило си има изключения. Понякога непродуктивните действия са важни - пример за подобно действие е изтриването на акаунт. Тези действия трябва да бъдат изобразени със стила на основните бутони, но да заемат второстепенна позиция в дизайна. Причината за това е, че искате потребителите да могат да ги намерят, но и да ги накарате да се замислят преди да извършат действието. Хубаво е цветовете на бутоните да съответстват на важността на действието (жълто, червено, оранжево и др.).

Уникални бутони

В някои проекти може да има действие, което е уникално за сайта и изисква по-специален фокус, като например „Like” бутона на Facebook. Ако изпаднете в подобна ситуация, трябва да направите бутон с уникален дизайн, така че да може да изпъкне от останалата част от дизайна - това е т.нар. пречупване на шаблона (pattern breaking). 

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии