+359 2 850 53 64

SEO оптимизация

Увеличете конверсиите си чрез нашите услуги по SEO оптимизация на сайт

SEO оптимизацията цели да подобри видимостта на даден уеб сайт в интернет пространството. За целта се използват различни техники – от подбор на ключови думи до технически одит на сайта.

Здравейте! Как се озовахте тук? Сигурно сте търсили информация за това как се прави SEO оптимизацията за търсачки (SEO) или нещо тясно свързано с нея. Независимо дали сте използвали Google, Bing, Yahoo или друга търсачка, ние се радваме, че сте тук, за да научите как работи SEO и как се прави оптимизация на сайт.

Какво е SEO?

SEO е съкращение от (Search engine optimization) оптимизация за търсачки - стратегия за дигитален маркетинг, която се фокусира върху подобряване на позицията на Вашия уебсайт в резултатите от търсенето в търсачки като Google.

Когато разберете как работи SEO оптимизацията, можете да използвате различни тактики, за да увеличите видимостта на сайта си (или колко напред сте класирани) в резултатите от търсенето.

Тъй като търсачките използват стотици фактори за генериране на резултати от търсенето - Google използва повече от 200 - SEO действа чрез оптимизиране на сайта Ви за тези фактори, заедно с обхождане и индексиране.

Когато разберете как работи SEO оптимизацията, можете да използвате различни тактики, като проучване на ключови думи, създаване на съдържание и оптимизиране на скоростта на страницата, за да увеличите видимостта си (или колко напред сте класирани) в резултатите от търсенето.

Как работи SEO оптимизацията?

Оптимизацията за търсачки е продукт на търсачките - компаниите, занимаващи се с търсачки, изследват фактори за класиране и използват тези фактори, за да определят най-подходящото съдържание за дадено търсене. Преди обаче търсачката да определи най-подходящото съдържание, тя трябва да го обходи и индексира.

Обхождане: Търсачките използват обхождане, за да откриват и преоткриват нови и съществуващи страници в интернет. Обхождащите машини - известни също като паяци - използват връзки, за да откриват и преоткриват съдържание, поради което вътрешните връзки и обратните връзки са от решаващо значение за SEO.

Индексиране: Търсачките използват индексиране, за да съхраняват съдържание от интернет и след това да го предоставят чрез резултатите от търсенето. Индексирането се извършва след обхождането. Повечето страници ще влязат в индекса на търсачката, но спам, блокирани или дублиращи се страници рядко се индексират.

След като се извърши обхождането и индексирането, търсачката ще анализира страниците спрямо своите фактори за класиране, като например:

 

Скорост

Backlink profile Профил на обратните връзки

Използване на ключови думи

Удобство за мобилни устройства

и др.

Търсачките не разкриват и не публикуват своите фактори за класиране.

Въз основа на анализа на търсачката вашето съдържание може да се появи в резултатите от органичното търсене, което означава, че можете да започнете да привличате безплатен и релевантен трафик към сайта си!

Каква е разликата между органичното търсене и платеното търсене?

Разликата между органичното търсене и платеното търсене е, че органичното търсене е безплатно, а платеното - платено.

Когато зададете търсене в търсачка, резултатите показват платени и органични списъци с резултати - платените резултати ще имат прикрепена думата "реклама". Ако кликнете върху платена обява, рекламодателят ще плати за това кликване. Ако кликнете върху органична обява, собственикът на уебсайта няма да плати нищо.

Въпреки че платеното търсене е ценно и има своите приложения, възвръщаемостта на инвестициите в органично търсене прави SEO умна инвестиция за всеки бизнес. Ето защо е важно да научите какво е SEO и как работи SEO, защото можете да използвате тези знания, за да подобрите класирането на резултатите от търсенето и обема на трафика на Вашия сайт.

Какви са видовете оптимизация за търсачки?

Можете да категоризирате SEO тактиките в три групи:

SEO оптимизация на страницата (On-page SEO): Всички стратегии за SEO на страница се осъществяват на Вашия уебсайт.

SEO оптимизация извън сайта: Всички стратегии за SEO оптимизация извън страницата се осъществяват извън Вашия уебсайт.

Техническа SEO оптимизация: Всички стратегии за техническа SEO оптимизация се осъществяват в бекенда на Вашия уебсайт.

И on-page, и off-page, и техническата SEO оптимизация имат за цел да направят сайта Ви по-приятелски настроен, както и по-надежден за потребителите и търсачките. Когато търсачките видят колко приятелски настроен е Вашият уебсайт към тях и към потребителите, това увеличава шансовете Вашият сайт да се класира добре при различни търсения.

Какви са видовете SEO стратегии?

Всяко ръководство за това как работи SEO оптимизацията трябва да обяснява видовете SEO стратегии, които са:

White-hat SEO: Стратегията "white-hat SEO" използва препоръчителни най-добри практики и тактики, насочени към потребителите, за да оптимизира сайта Ви. Например една стратегия за white-hat SEO може да включва създаване на полезно съдържание, подобряване на скоростта на страницата и естествено вмъкване на ключови думи. 

Black-hat SEO: При черната SEO стратегия се използват неодобрени и спам тактики за оптимизиране на сайта Ви, като например закупуване на беклинкове, копиране на съдържание от други сайтове или дори вмъкване на ключови думи в страницата чрез невидим текст.

Ако искате SEO оптимизацията да работи за Вашия бизнес в дългосрочен план, инвестирайте в стратегия за "бяла" SEO оптимизация. Макар че black-hat SEO може да даде бързи резултати, в крайна сметка ще доведе до санкции срещу Вашия сайт, независимо дали става въпрос за понижено класиране или премахване от индекса на Google.

Научете как работи SEO оптимизацията с пример

Когато става въпрос за изучаване на това как работи SEO, често е полезно да използвате пример.

Да кажем, че имате два уебсайта: Уебсайт А и Уебсайт Б.

Уебсайт А не е адаптивен, което означава, че потребителите на таблети или смартфони ще имат затруднения с навигацията и използването на сайта. Уебсайт Б обаче е адаптивен, което означава по-добро потребителско изживяване за потребителите на таблети, смартфони и настолни компютри.

За търсачките е лесно да решат кой уебсайт е по-приятелски настроен: Уебсайт А.

Разбира се, начинът, по който работят търсачките, е малко по-сложен от това. Днес търсачките използват повече от 200 различни фактора за генериране на резултати от търсенето, което означава, че много различни елементи влияят на Вашето класиране в резултатите от търсенето.

Как да накарате SEO да работи за Вас

Поздравления! Вече знаете как работи SEO оптимизацията. Как обаче можете да накарате SEO маркетинга да работи за вашия бизнес? И като казваме да работи за Вас, имаме предвид да помогнете на фирмата си да увеличи класирането и трафика си, както и приходите си онлайн.

Проучване на ключови думи

Проучването на ключови думи е от решаващо значение за работата на SEO оптимизацията, защото ключовите думи сигнализират на търсачките за темата на страницата. Ето защо ключовите думи често присъстват в заглавните тагове, заглавните тагове и в цялото съдържание. Ключът обаче е да се научите как да проучвате и интегрирате ключовите думи.

 

Какво представляват ключовите думи за SEO?

Ръководство за проучване на ключови думи за SEO

Как да направим проучване на ключови думи

Как да намерим свързани ключови думи

Кои са най-добрите ключови думи за SEO?

Какво представлява плътността на ключовите думи в SEO?

Най-добри инструменти за проучване на ключови думи за SEO

Създаване на съдържание. Копирайтинг

Как работи оптимизацията за търсачки? Със съдържание! Съдържанието е основен компонент на SEO оптимизацията. Ако искате да използвате SEO оптимизацията, за да привлечете трафик и приходи към сайта си, трябва да се научите как да разработвате, създавате и популяризирате SEO съдържание.

Ето как да започнете:

Какво е SEO съдържание?

Видове съдържание за SEO

Как да пишете ценно SEO съдържание

Съвети за стратегия за SEO съдържание

Контролен списък за SEO съдържание

Заглавието като фактор за SEO

Таговете на заглавията,  метаописания и други, са друг критичен фактор за SEO. Направете така, че SEO да работи за Вашия бизнес, като се научите как да създавате удобни за SEO и потребителите заглавни тагове, които показват значимостта и полезността на Вашето съдържание.

Ще трябва да си отговорите на въпросите:

Как да използваме мета таговете за SEO 

Какво представляват таговете на заглавието?

Какво представлява заглавният таг?

Как да напишем заглавен таг

Какво е метаописание?

Как да напишем метаописание?

Как влияят на SEO уеб дизайна и разработката на сайта

SEO оптимизацията работи с on-page, off-page и техническа SEO оптимизация. Уеб дизайнът е голям компонент на техническата SEO оптимизация и изисква сътрудничество с разработчици и дизайнери. Ето защо е важно да се образовате, за да можете да информирате дизайнерите и разработчиците за най-добрите практики за SEO.

 

Структурирани данни

Структурираните данни са фантастичен начин за по-добро предаване на съдържанието на дадена страница. Научете се как да използвате структурирани данни, за да споделяте информация за вашата организация, автори, съдържание на страницата и др. :

Всичко, което трябва да знаете за структурните данни за SEO

Как да подобрим SEO оптимизацията със структурирани данни

Какво представлява обозначението Schema?

Как да използвате обозначението Schema за вашата SEO стратегия

Скорост на страницата

Създайте по-бърз уебсайт, който осигурява по-добро потребителско изживяване, с оптимизации на скоростта на страницата. Научете как да накарате този фактор за класиране да работи за Вашата SEO оптимизация с тези ресурси за начинаещи SEO оптимизатори и уеб разработчици, които искат да подобрят знанията си:

 

Какво представлява скоростта на страницата?

Списък за проверка на скоростта на сайта

Проверка на скоростта на страницата за SEO

Какво представляват основните уеб показатели на Google?

Какво е Page Experience и как работи?

Претърсване (обхождане) и индексиране

Разберете как SEO работи още по-добре с тези ресурси за пълзене и индексиране, които са в основата на SEO и функциите на търсачките.

 

Уеб обхождане 101

Какво е Robots.txt?

Какво е индексируема информация за SEO?

Как да изпратите сайта си в Google

Как работят търсачките 

Изграждане на връзки 

 

Какво представлява изграждането на връзки?

Как да изградите първата си връзка

Най-добрите стратегии за изграждане на връзки

Изграждане на връзки - качество срещу количество

Инструменти за изграждане на връзки, които трябва да имате

Какво е добър авторитет на домейна?

Как да проверим авторитета на домейна

Защо да се интересуваме от това как работи SEO?

Защо трябва да се интересувате как работи SEO

Интернет наистина постави света на една ръка разстояние. Обикновено сме на не повече от няколко кликвания от почти всяка информация, която бихме могли да търсим. Когато хората търсят информация, услуги, продукти и т.н., те влизат в интернет.

Опитайте се да си спомните момента, в който си помислихте: "Наистина трябва да потърся как работи оптимизацията за търсачки".

Знаели сте точно какво да направите: Влязохте в интернет и потърсихте "как работи SEO".

Какво направихте тогава?

Има вероятност да сте кликнали върху един от първите няколко резултата, поне в началото. Ако не сте намерили сайт, който да отговаря на очакванията Ви, вероятно сте щракнали върху бутона "Назад" и сте превъртели страницата надолу, докато не сте намерили това, което сте търсили.

Ако сайтът Ви не е правилно оптимизиран, може да се предположи, че излизате само на първа страница за брандираните заявки за търсене - въпреки че в зависимост от името на бизнеса Ви това може дори да не е така.

Това означава, че хората, които не знаят, че съществувате, но търсят някой като Вас, никога няма да Ви намерят, а Вие дори няма да имате възможност да им кажете защо сте по-добри от конкуренцията.

Точно така: Без SEO оптимизация раздавате потенциални клиенти.

Добрата новина е, че много улеснявате конкурентите си, които се занимават със SEO. Има вероятност те да ви обичат за това, че не се борите.

И така, на кого му пука как търсачките предоставят резултати? Определено трябва!

Защо търсачките се интересуват от SEO?

Защо, по дяволите, една търсачка се интересува дали използвате нея или друга търсачка? В края на краищата, Вие не им плащате? Точно така, Вие не им плащате... но някой друг им плаща! Така че отговорът на този въпрос е, че те се интересуват, защото печелят парите си от реклама.

Страницата, която Ви се предоставя, след като въведете заявка за търсене, се нарича страница с резултати от търсенето (наричана още SERP). SERP Ви представя така наречените "органични резултати", както и "реклами с плащане за кликване" (или PPC). Органичните резултати са тези, които са повлияни от SEO, докато PPC рекламите са платени.

Не можете да платите на Google или на която и да е друга търсачка, за да заемете някоя позиция в органичните резултати.

Въпреки това рекламите на страницата са начинът, по който те печелят парите си. Така че, колкото по-добри резултати Ви предоставят, толкова по-вероятно е Вие и другите да използвате тази търсачка отново. Колкото повече хора използват търсачката, толкова повече реклами могат да покажат и толкова повече пари могат да спечелят. Има ли смисъл?

 

Техническо обяснение на начина на работа на SEO

След като вече знаете защо търсачките работят толкова усилено, за да Ви предоставят отлични резултати и защо трябва да се интересувате от това, можем да поговорим за това как работи SEO в малко повече подробности.

Търсачките разполагат с паяци - не от страшните, а от автоматизираните роботи.

Тези паяци събират всякакъв вид информация за Вашия уебсайт и страниците, които го съставляват. Това им позволява лесно да определят кога да предоставят на търсещия дадена страница от Вашия сайт. Те събират неща като скорост на страницата, тагове на заглавията, социални сигнали, вътрешни връзки, обратни линкове и т.н.

С над 200 фактора за класиране, използвани от Google в техния алгоритъм, има много неща, които трябва да се вземат предвид, и действия, които могат да се предприемат, за да се опитате да оптимизирате даден уебсайт. Съществуват както on-page, така и off-page фактори за класиране, които определят колко добре е оптимизиран сайтът Ви и следователно колко добре се класира.

On page факторите са нещата, които действително се намират на страницата. Това включва заглавията на страниците, съдържание, скорост на сайта, URL адреси на страниците, alt тагове на изображенията, вътрешни връзки и други. Междувременно факторите извън страницата се основават почти изцяло на връзките към Вашия сайт от други сайтове.

Важно е да се има предвид, че тези ботове са автоматизирани компютърни програми, а не реални хора.

Както можете да си представите, това означава, че те имат някои ограничения.

Те не могат да получат достъп до даден уебсайт, както Вие или аз, защото всъщност не виждат уебсайта: те претърсват кода на уебсайта. Това означава, че те не могат да виждат изображения или видеоклипове, нито пък се впечатляват от ярки дизайни или аудиоклипове.

Всъщност те дори не могат да възприемат съдържанието като нас!

Знаете как работи SEO оптимизацията - сега я накарайте да работи за Вас!

Оптимизирането на уебсайта ви за търсачките в никакъв случай не е непосилна задача. Ако сте малко по-малко технически надарени, може да Ви се стори предизвикателство, но винаги можете да се обърнете за помощ към уеб стратег.

SEO е важна част от маркетинговия план и ако се изработи правилна стратегия, всеки бизнес може да подобри представянето си в органичните резултати на търсачките.

Защо да изберете нашите SEO услуги?

Нашите услуги по SEO оптимизация целят да увеличат видимостта на Вашия бизнес в органичните резултати на Google и да донесат висококачествен, таргетиран трафик към Вашия уеб сайт. Използваме само позволени и доказани SEO техники и всяка наша кампания се прави с оглед на конкретния бизнес и индустрия.

Изберете нашите услуги и спокойно се фокусирайте върху развитието на бизнеса си!

Услуги по SEO оптимизация на сайт

SEO консултации

Можем да Ви помогнем да определите Вашите SEO цели. Ще Ви дадем съвети, които са релевантни на Вашия бизнес и сфера на дейност.

Анализ на ключови думи

Откриваме и анализираме ключовите думи, използвани при изработката на Вашия сайт. Добавяме нови, релевантни на Вашия бизнес ключови думи и ги разполагаме на подходящите страници. Фокусираме се върху ключовите думи, които конвертират (продават). Сравняваме, анализираме и подобряваме Вашето представяне спрямо това на конкуренцията.

Анализ на архитектурата на сайта

Извършваме оценка на структурата и навигацията на Вашия уеб сайт. Разглеждаме и други фактори, като наличие на карта на сайта, URL структура, вътрешно налинкване.

Технически одит

Проверяваме дали уеб сайтът Ви се открива, „прочита“ и индексира правилно от ботовете на Google. Коригираме наличните проблеми. Извършваме анализ на заглавията, мета описанията и подзаглавията на сайта.

Анализ на съдържанието на сайта

Извършваме количествен и качествен анализ на съдържанието на Вашия сайт – дали имате достатъчно текст и дали в него са използвани правилните ключови думи. Даваме предложение за написване на нови текстове, чиято основна цел е конверсията. По желание на клиента, можем да предложим и цялостни копирайтинг услуги.

Анализ на външните линкове

Проверяваме външните линкове, които водят към Вашия сайт – дали са от авторитетни източници, дали изглеждат органично, дали са релевантни на Вашия бизнес. Залагаме на качеството, а не на количеството.

Отчетност

Смятаме, че клиентите ни имат право да знаят за какво плащат. Предоставяме задълбочени отчети по време на всеки етап от развитието на Вашия SEO проект.

Conversion Rate Optimization (CRO)

В повечето случаи SEO оптимизацията се фокусира върху позиционирането на сайта по определени ключови думи. Ние не правим това – нашата цел са реализациите (конверсиите), т.е. превръщането на трафика в продажби.

Интеграция със социални мрежи

Успехът на SEO и маркетингът в социалните мрежи е взаимосвързан. Затова, ние предлагаме на нашите клиенти да популяризираме бизнеса им в социалните мрежи – Facebook, Twitter, Google +. Повече информация за нашите SMM услуги можете да намерите тук.

Допълнителни печалби чрез реклама в AdWords (PPC)

За да достигнете до още по-голям брой интернет потребители, Ви препоръчваме да добавите към маркетинговата си стратегия и платената реклама в Google AdWords. Тя ще Ви донесе още популярност и продажби.

SEO оптимизация цени

Цената на SEО оптимизацията на сайт зависи от множество фактори, сред които големина на проекта, неговото текущо състояние и Вашето желание за дългосрочна съвместна дейност.

Ако проявявате интерес към нашите услуги или имате допълнителни въпроси, можете да се свържете с нас на тел.: +359 2 850 53 64, e-mail: office@nitbg.com или като попълните поместената по-долу форма за контакти.

Свържете се с насПовече...

Свързани статии