+359 2 850 53 64

10 безплатни програми за screencasting

Как да заснемете обучително видео сами и без излишни разходи?

Случвало ли Ви се е да искате да заснемете обучително видео, но да не знаете как да го направите?

Tърсили сте програми, които да Ви помогнат, но повечето от тях са прекалено сложни или прекалено скъпи, или и двете? Въпреки това, не искате да се откажете от идеята, тъй като знаете колко ефективни са обучителните видеа и какви зашеметяващи презентации можете да направите с подходящия софтуер?

Програмите за screencasting (скрийнкастинг) могат да бъдат полезни както на тези от Вас, които се занимават с изработка на електронни курсове, така и на тези, които използват традиционни или blended форми на обучение, но желаят да разнообразят и обогатят работата си.

Начинаещите могат да не знаят какво е screencasting. За тях – най - накратко казано – можем да обобщим, че програмите за скрийнкастинг служат за видео запис на случващото се на екрана на компютъра Ви (презентации, видеа), като някои дори предлагат опция за аудио запис.

В следващите редове сме посочили 10-те най-добри безплатни screencasting инструмента. Разгледайте ги и избере този, който ще Ви бъде най-полезен.

1. CamStudio

CamStudio е чудесен инструмент за заснемане на туториали и демо видеа. С него можете да записвате всякаква дейност на Вашия екран, включително и аудио. Можете да създавате видеа в стандартния avi формат.

2. EZVid

С EZVid можете не само да заснемате и редактирате видеа, но и да ги качвате директно в YouTube. Видеата, които произвеждате могат да бъдат с продължителност до 45 минути, като са налични и допълнителни опции - за добавяне на аудио или направата на слайдшоу.

3. FFsplit

FFSplit е безплатна screencasting програма, която Ви позволява заснемане и записване на обучителни клипове (туториали) от най-високо качество. За кодиране и излъчване на произведените видеа трябва да използвате FFmpeg програма. За щастие, това също е безплатен продукт.

4. Fraps

Fraps е перфектно решение за скрийнкастинг на игри и приложения, използващи OpenGL или DirectX графики. Видеата, които произвежда са с изключително високо качество. Освен това, софтуерът автоматично запазва заснетото, което означава, че няма нужда да използвате програма за редактиране всеки път, когато искате да заснемете изображение на това, което се показва на екрана Ви.

5. Jing

Тази програма за screencasting е перфектно решение за по-малки проекти, тъй като времето за запис е ограничено до 5 минути. Jing Ви позволява да заснемате изображения или видеа от компютъра си и след това да ги публикувате в интернет или да ги запазите на компютъра си. Просто трябва да свалите безплатния софтуер и да запишете обучителното си клипче или демо. Програмата разполага с инструменти за редактиране на текст, за подчертаване и др. Създадените с Jing видеа/изображения могат да бъдат споделяни чрез мигновени съобщения, имейли или посредством някоя от социалните мрежи.

6. Kazam

Лесна за използване, тази open source програма за скрийнкастинг заснема случващото се на Вашия екран и след това го запазва на компютъра Ви. Произведеното видео може да бъде гледано на всеки плейър, поддържащ VP8 или WebM формати. С Kazam можете да произвеждате и аудио файлове (PulseAudio), както и да експортирате видеата директно в YouTube.

7. PicPick

PicPick е безплатна програма, която може да бъде използвана както за създаване на видеа, така и за направата на скрийншотове. Разполага и с редица допълнителни функционалности, като редактор, цветова палитра, бяла дъска, ефекти и мн.др.

8. Screencast-O-Matic

Screencast-O-Matic е уеб базиран инструмент за screencasting, с който можете да създавате видеа с дължина до 15 минути, включително и такива, записани на уеб камера. Компанията предлага на своите потребители безплатен хостинг. Освен безплатна версия, програмата има и платена – с допълнителни функционалности, като неограничено време за запис и защита на паролата.

9. Screenr

Screenr също е уеб базирана програма за скрийнкастинг. С нея се работи изключително лесно – единственото, което трябва да направите е да натиснете бутона за запис, да заснемете екрана си или да направите аудио запис и след това да споделите линка с останалите потребители. Видеата, произведени със Screenr могат да бъдат гледани и през мобилни устройства. Важно е да се отбележи, че всички видеа, които сте записали с помощта на този софтуер са публични – затова, не използвайте инструмента, ако във видеото си показвате конфиденциална или чувствителна информация.

10. Webinaria

Това е софтуер за записване на демо видеа и обучителни във Flash формат. Произведеното с Webinaria видео можете да експортирате в сайта на компанията или във Ваш собствен уеб сайт. Няма ограничение на размера на видеата, които можете да създавате и всички изображения са без воден знак. Освен това, можете да създавате avi и flv записи, които да запазвате и редактирате.

Изброените от нас безплатни програми за screencasting са чудесни заместители на скъпите и сложните алтернативи. В сравнение с тях, те наистина разполагат с по-малко функционалности, но в повечето случаи с наличното можете да създадете също толкова ефективни туториали и демо видеа.

 Източници:

elearningindustry.com.

Създаване на електронни обучения - интерактивност и достъпност Повече...