+359 2 850 53 64

10 идеи за успешен HR

Справяне на бизнеса с предизвикателствата на съвременната икономика?

Икономиката през новата 2014г. отново поставя редица предизвикателства, към които бизнесът трябва да се приспособи

Същото важи и за една от най-важните му съставни части - подбора на персонал. Процес, изискващ много време и внимание, с които съвременните отдели по човешки ресурси рядко разполагат. 

Имайки предвид това, ние предлагаме 10 идеи, които със сигурност ще превърнат работата ви в конкурентноспособна и успешна. 

1. Не пилейте времето си за излишни или маловажни неща

Времето е пари. Колкото и меркантилно да звучи тази изтъркана фраза, нейната истинност не може да бъде отречена. Затова не пилейте времето си напразно: стремете се бизнес разговорите ви да не продължават прекалено дълго, отговаряйте на имейлите с няколко точни думи, провеждайте срещите си по възможност в чуждия офис - така ще можете да си тръгнете веднага след приключване на работата. Не оставяйте кариерата и успеха ви да зависят от някой друг! Вашето бъдеще е във вашите ръце!

2. Планирайте ангажиментите си

Отделяйте по 15 минути на ден, за да съставите план за ангажиментите си през деня. Ще видите колко по-лесно ще се случват нещата. Да, понякога, ще се налага да нарушите предварителната си концепция, но какво от това. Приключвайки с непредвидена среща, например,  ще имате на разположение списък с оставащите ви задачи. Концентрирайте се върху него, а не върху факта, че времето отново няма да ви е достатъчно. Добрият план и неговото изпълнение, със сигурност, ще ви донесат успехи в работата. 

3. Не пренебрегвайте ролята на социалните мрежи

Използвайте социалните мрежи като средство за постигане на информираност и придобиване на популярност. Но не прекалявайте, не бъдете досадни - насочете вниманието си към конкретна аудитория с конкретни интереси и работете по нейното привличане. Използвайте и обратната връзка, която ви дават тези информационни канали - научете се да слушате и да определяте нуждите на клиентите си. Те ще ви се отплатят!

4. Бъдете сигурни, че разбирате изискванията и необходимостта на дадена позиция

Преди да започнете търсенето на подходящия кандидат, уверете се, че вие самите разбирате условията и необходимостта на конкретната позиция. Запомнете, че те се променят с времето и това, че преди няколко години маркетинг специалистът е трябвало да мисли основно текстове за реклами по телевизията и радиото, днес нещата са съвсем различни. Отделете време, за да проучите тези въпроси и ще си спестите много ненужни терзания. 

5. Опознайте кандидат-служителя

Никога не представяйте на ръководството кандидат, когото не познавате добре. И не става въпрос само за това дали предишният му опит е релевантен на предлаганата позиция. Задължително трябва да знаете отговорите на поне три въпроса: Какви са задълженията на кандидата в настоящата му компания? С какво  би желал да се занимава в бъдеще? Защо търси промяна? Подгответе се добре и резултатите скоро ще бъдат на лице. 

6. Мислете прагматично

Ако работите в голяма агенция за подбор на персонал, вашите резултати обикновено биват записвани и следени от ръководството. То е информирано за броя на позициите, които сте запълнили миналата година, както и за броя, който трябва да достигнете през следващите 12 месеца. Затова не обръщайте внимание на маловажни неща, не оставяйте някой безпричинно да губи от ценното ви време, отхвърлете кандидатите, които смятате, че няма да бъдат одобрени, още в началото и т.н. 

7. Информирайте кандидата за всички подробности около евентуалната му бъдеща позиция

По време на интервюто, разкажете подробно за всички отговорности и изисквания, свързани с позицията. Не подминавайте и въпроса за месечното възнаграждение. Обсъждайки тези въпроси с кандидата, както вие, така и той, ще можете да придобиете по-ясна представа един за друг. Това ще ви помогне да вземете добре обмислено и информирано решение. 

8. Нека работата ви дава видими резултати

Постарайте се работата ви да дава реални резултати. Така вие ще изпъкнете, благодарение на трудовите ви качества, а не заради чаровната си усмивка, например. Хората (в това число и шефовете) обичат да виждат делата на другите материализирани в нещо полезно. Бъдете и вие такива! Разбира се, това не означава, че не можете да разкажете виц в обедната почивка или да излезете да пийнете с колегите в петък вечер. Но поставете на първо място реализирането на поставените ви цели, а не върху това да се харесате на всички! Последното просто е невъзможно!

9. Обръщайте внимание на препоръките, идващи от служителите на компанията

Според някои статистики, около 25-30 % от новопостъпилия персонал бива назначен, благодарение на препоръка от настоящ служител. Затова, не подценявайте тази вътрешна политика за подбор на персонал. Работете по нейната ефективност и подсигурете възнаграждение за служителя, отправил препоръката. 

10. Вложете усилия да обучите всички служители, свързани с подбора на персонал

Постарайте се престоят на кандидат-служителя в офиса ви да бъде максимално приятен. Секретарката трябва да го посрещне с усмивка и да предложи кафе, някой друг от екипа трябва да го придружи до мястото, където ще се проведе срещата, интервюиращите трябва да се държат уважително и да разбират, че кандидата най-вероятно е притеснен. Добра практика е да се обадите след приключване на интервюто и да поискате впечатления за отминалия вече разговор. Постепенно ще се появят модели, които ще ви насочат към слабите места на вашия екип. Обърнете им внимание - впечатлението, което компанията ви остава у другите е изключително важно. Постарайте се, то да е положително.