+359 2 850 53 64

10 креативни идеи за успешен подбор на персонал

Намиране на кандидати за работа и подбор на персонал

Креативни и находчиви идеи за намиране на кандидати за работа и подбор на персонал.

10 креативни, ангажиращи и нестандартни идеи за подбор на персонал, които ще Ви помогнат да се възползвате от нови групи кандидати и да привлечете кандидати за свободните си позиции.

Защо ви трябват креативни идеи за подбор на персонал?

Както почти всяка компания може да Ви каже, в момента е трудно да се наемат служители. И въпреки че изглежда, че икономиката се забавя, ръстът на работните места не се забавя.

Това е изключително необичаен, безпрецедентен тип пазар, в който кандидатите напускат, започват работа и се местят между работните места със скорост, която не сме виждали досега.

Ако искате да се адаптирате по време на такъв изключителен пазар, не можете да разчитате на същите стари тактики за намиране на кандидати за работа, които винаги сте използвали (бюрата по труда, обяви в портали и др.). Не казваме, че трябва да изхвърлите през прозореца традиционните си стратегии за подбор на персонал. Казваме, че трябва да ги допълните, като изпробвате нови идеи и намерите какво работи за Вас.

Важен съвет за използване на нестандартни идеи за подбор на персонал
Както при всяка нова стратегия за набиране на персонал, от съществено значение е да планирате подхода си, да проследявате напредъка си, да измервате ключовите си показатели за ефективност и да анализирате резултатите.

Как да проведете успешно интервю за работа и какви умения за интервюиране трябва да имате можете да се научите от нашият курс?

Никоя стратегия не може да работи сама. Макар че някои от идеите по-долу може да звучат забавно (и това е така!), те трябва да бъдат целенасочен компонент на Вашата по-широка стратегия за подбор на служители. Тактиките, които решите да включите, трябва да имат смисъл въз основа на фирмената Ви култура и целевия Ви кандидат за работа.

При това положение нека се потопим в тях.

10 креативни идеи за подбор на служители и намиране на нови кандидати за работа


1. Използвайте алтернативни медии за публикуване на свободни позиции за работа


Всички публикуват своите позиции на борси за работа и спонсорират публикации в LinkedIn. Тези платформи са препълнени, но те далеч не са единствените места, където кандидатите научават за работните места.

Замисляли ли сте се някога за реклама в канал в YouTube? Да се появите като гост в подкаст? Да посочите работното си място като реклама в нишов бюлетин за електронна поща (който през последните години направи огромно завръщане)?

Помислете за вида съдържание, което целевите Ви кандидати четат органично, като излезете извън рамките на платформите, които са предназначени за професионална употреба. Аудиторията, до която достигате, може да е по-малка, но също така ще е по-подбрана, което е от ключово значение за намирането на подходящи кандидати.

2. Подхождайте творчески към обявите си за свободни позиции за работа


Не изключвайте традиционните платформи за търсене на работа, като например бюрата по труда. Но защо да не промените посланията си, така че обявата Ви да се откроява сред хилядите други, копирани и поставяни отново и отново от мениджърите по наемане на персонал?

Нека Вашата обява да стане пример за описание, което привлича вниманието на читателя и кара хората да разказват. Можете да направите същото, като направите обявите си за "търсена помощ" с хумор, остроумие, изненада или сантименталност.

3. Организирайте парти


Ако някога сте гледали риалити шоу като " The Bachelor", знаете, че голямото коктейлно парти в деня на откриването е моментът, в който започват да прехвърчат искри. Докато участниците ядат, пият и се забавляват, зрителите могат да седнат и да получат завладяващ поглед върху това кои са тези хора в действителност.

Организирането на Ваше собствено парти (без камери и с много по-малко алкохол) може да създаде среда с ниско напрежение, в която потенциалните кандидати да научат повече за компанията, докато Вие едновременно с това научавате повече за тях.

4. Набирайте служители на неочаквани места


Работниците в ресторантите и магазините са експерти в работата с трудни клиенти. Или пък онази майка, която си стои вкъщи и чието най-малко дете току-що е влязло в детската градина - тя може да е идеалният кандидат да се справи с ново предизвикателство, като администратор на офиса Ви.

Това, че някой не е с пряк опит във Вашата сфера на дейност, не означава, че той няма ценен опит от друга, но паралелна област. 

5. Организирайте конкурс / за каквато длъжност Ви трябва, но не го наричайте конкурс за работа/

Ако имате нужда от талантлив графичен художник, организирайте конкурс за дизайн. Ако търсите главен сладкар, организирайте състезание по печене. Обявяването на конкурс за забавни кратки разкази може да Ви помогне да намерите блестящ писател. Освен че можете да предложите работа на спечелилия кандидат или кандидати, не забравяйте да предложите изгодна награда, за да си струва да се участва в конкурса.

6. Отидете на екскурзия с бъдещите кандидати за свободната позиция за работа


Вероятно сте запознати с Meetup - онлайн платформа, която свързва хора със сходни интереси, търсещи нови приятели. Ако подобно нещо съответства на фирмената Ви култура, организирането на излет в стил Meetup в художествена галерия или на екскурзия с каяк може да привлече потенциалните кандидати, като им даде забавен начин да общуват с потенциалните си бъдещи колеги.

7. Помогнете на служителите да се възползват като доведат познат срещу заплащане


Препоръките на служителите не са нова стратегия - те са един от най-добрите източници за намиране на квалифицирани кандидати, които се превръщат в дългогодишни служители. Ако това не е високоефективен канал за набиране на персонал за Вас, може би е време да увеличите бонуса за препоръка.

Според приложението за препращане на служители ERIN средният бонус за препращане е 2 000 USD за стартиращи компании, 2 500 USD за здравни работници и цели 5 000 до 10 000 USD за софтуерни инженери. Наистина си заслужава служителите Ви да помислят кого познават и кой от техните контакти може да бъде чудесен наемател.

 

8. Организирайте виртуален happy hour, в който да намерите нови кандидати за работа


...или клуб за книги, или какъвто и да е друг вид онлайн събитие, в което социалната сфера се среща с професионалната. Платформи за видеочат като Zoom улесняват участието на участници от всяко географско място, което е идеално за разширяване на кръга от кандидати.

9. Насочете се към малък град, в който да потърсите нови кандидати за работа


Ако се намирате в голям град, като София или Пловдив /за България/, е лесно да си помислите, че най-добрите кандидати ще дойдат при Вас, физически погледнато. Но ако сте отворени за наемане на дистанционни работници, насочете вниманието си навътре - към сърцето на страната.

Насочването на усилията Ви за набиране на персонал към малките градове и дори селските райони не само Ви помага да достигнете до нови кандидати, но и да получите достъп до по-достъпна работна ръка, отколкото в районите с високи разходи за живот.

10. Обърнете се към добротворците - там също може да намерите добри кандидати за свободните работни места


Партнира ли си Вашата компания с някакви доброволчески групи? Има ли благотворителни организации, които са в съседство с Вашата област, като например "Капачки за бъдеще", ако сте в бизнеса с рециклиране? Доброволците може да приветстват възможността да проведат интервю за платена позиция, особено ако тя е в област, която вече ги вълнува.

Тогава, когато намерите правилните хора за Вашата фирма и те пожелаят да работят за Вас, е необходимо да имате подготвени ръководители и мениджъри, които да могат да проведат интервюто с намерените кандидати по най-печелившия начин.

Ако се чудите как да проверите дали ще се справят преките ръководители и дали знаят какви въпроси и как да ги задават по време на интервюто за работа, запознайте се с нашия курс "Умения за провеждане на интервю при подбор на персонал"

Други съвети за намиране на кандидати за работа и подбор на служители

Действайте по старому


Като специалисти по подбор на персонал, ние сме залепени за устройствата си. Но има смисъл да оставим настрани екраните и да се върнем към основите, с тактики от старата школа, като листовки, билбордове и директна поща. Те са работили и тогава, а може да работят изненадващо добре и за Вас сега.

Използване на актуални събития за обяви за работа


Използвайте събитията, за които всички говорят - например първенство по художествена гимнастика или концерт на известна група музиканти, или Black Friday - като теми за Вашите реклами и материали за набиране на персонал. Това е отличен начин да поддържате съобщенията си свежи и да покажете, че сте наясно със социалните и културните събития, които се случват около Вас. Ако имате нужда от помощ за намиране на идеи, просто погледнете страницата " Trending " в Twitter.

Превърнете го в игра


Попълването на молба за работа едва ли звучи като забавление. Добавете малко забавление към подбора на персонал, като игровизирате процеса на търсене на кандидати с игра или пъзел, който е вграден в началната Ви страница или в страницата "Кариери". Събирайте имена и имейл адреси за участие и всяка седмица връчвайте награда, например карта за подарък на един произволен победител.

Може да използвате примерни тестове за подбор на персонал, които кандидатите да решават на Вашият сайт.

Използвайте опаковките си, за да разпостраните обявите си за работа


Ако продавате физически продукт, вече инвестирате време и ресурси в опаковането и изпращането на поръчките на клиентите. Колко лесно би било да поставите листовка с послания за наемане на персонал във всяка опаковка? Щастливите клиенти са най-добрите защитници на Вашата марка, а те могат да се превърнат и в едни от най-добрите служители.

Накрая, но не на последно място, използвайте препоръчана агенция за подбор на персонал.

Организация на процеса по подбор на персонал

Процес, изискващ много време и внимание, с които съвременните отдели по човешки ресурси рядко разполагат. 

Имайки предвид това, ние предлагаме 10 идеи, които със сигурност ще превърнат работата Ви в конкурентноспособна и успешна. 

1. Не пилейте времето си за излишни или маловажни неща

Времето е пари. Колкото и меркантилно да звучи тази изтъркана фраза, нейната истинност не може да бъде отречена. Затова не пилейте времето си напразно: стремете се бизнес разговорите Ви да не продължават прекалено дълго, отговаряйте на имейлите с няколко точни думи, провеждайте срещите си по възможност в чуждия офис - така ще можете да си тръгнете веднага след приключване на работата. Не оставяйте кариерата и успеха Ви да зависят от някой друг! Вашето бъдеще е във Вашите ръце!

2. Планирайте ангажиментите си

Отделяйте по 15 минути на ден, за да съставите план за ангажиментите си през деня. Ще видите колко по-лесно ще се случват нещата. Да, понякога ще се налага да нарушите предварителната си концепция, но какво от това. Приключвайки с непредвидена среща например ще имате на разположение списък с оставащите Ви задачи. Концентрирайте се върху него, а не върху факта, че времето отново няма да Ви е достатъчно. Добрият план и неговото изпълнение със сигурност ще Ви донесат успехи в работата. 

3. Не пренебрегвайте ролята на социалните мрежи

Използвайте социалните мрежи като средство за постигане на информираност и придобиване на популярност. Но не прекалявайте, не бъдете досадни - насочете вниманието си към конкретна аудитория с конкретни интереси и работете по нейното привличане. Използвайте и обратната връзка, която Ви дават тези информационни канали - научете се да слушате и да определяте нуждите на Вашите бъдещи служители и кандидати за работа. Те ще Ви се отплатят!

4. Бъдете сигурни, че разбирате изискванията и необходимостта на дадена позиция

Преди да започнете търсенето на подходящия кандидат, уверете се, че Вие самите разбирате условията и необходимостта на конкретната позиция. Запомнете, че те се променят с времето и това че преди няколко години маркетинг специалистът е трябвало да мисли основно текстове за реклами по телевизията и радиото, днес нещата са съвсем различни. Отделете време, за да проучите тези въпроси и ще си спестите много ненужни терзания. 

5. Опознайте кандидат-служителя

Никога не представяйте на ръководството кандидат, когото не познавате добре. И не става въпрос само за това дали предишният му опит е релевантен на предлаганата позиция. Задължително трябва да знаете отговорите на поне три въпроса: Какви са задълженията на кандидата в настоящата му компания? С какво би желал да се занимава в бъдеще? Защо търси промяна? Подгответе се добре и резултатите скоро ще бъдат на лице. 

6. Мислете прагматично

Ако работите в голяма агенция за подбор на персонал, Вашите резултати обикновено биват записвани и следени от ръководството. То е информирано за броя на позициите, които сте запълнили миналата година, както и за броя, който трябва да достигнете през следващите 12 месеца. Затова не обръщайте внимание на маловажни неща, не оставяйте някой безпричинно да губи от ценното Ви време, отхвърлете кандидатите, които смятате, че няма да бъдат одобрени още в началото и т.н. 

7. Информирайте кандидата за всички подробности около евентуалната му бъдеща позиция

По време на интервюто за работа разкажете подробно за всички отговорности и изисквания, свързани с позицията. Не подминавайте и въпроса за месечното възнаграждение. Обсъждайки тези въпроси с кандидата, както Вие, така и той, ще можете да придобиете по-ясна представа един за друг. Това ще Ви помогне да вземете добре обмислено и информирано решение. 

8. Нека работата Ви дава видими резултати

Постарайте се работата Ви да дава реални резултати. Така Вие ще изпъкнете, благодарение на трудовите си качества, а не заради чаровната си усмивка например. Хората (в това число и шефовете) обичат да виждат делата на другите материализирани в нещо полезно. Бъдете и Вие такива! Разбира се, това не означава, че не можете да разкажете виц в обедната почивка или да излезете да пийнете с колегите в петък вечер. Но поставете на първо място реализирането на поставените Ви цели, а не върху това да се харесате на всички! Последното просто е невъзможно!

9. Обръщайте внимание на препоръките, идващи от служителите на компанията

Според някои статистики, около 25-30 % от новопостъпилия персонал бива назначен, благодарение на препоръка от настоящ служител. Затова не подценявайте тази вътрешна политика за подбор на персонал. Работете по нейната ефективност и подсигурете възнаграждение за служителя, отправил препоръката. 

10. Вложете усилия да обучите всички служители, свързани с подбора на персонал и уменията за интервюиране на кандидатите 

Постарайте се престоят на кандидат-служителя в офиса Ви да бъде максимално приятен. Секретарката трябва да го посрещне с усмивка и да предложи кафе, някой друг от екипа трябва да го придружи до мястото, където ще се проведе срещата, интервюиращите трябва да се държат уважително и да разбират, че кандидатът най-вероятно е притеснен. Добра практика е да се обадите след приключване на интервюто и да поискате впечатления за отминалия вече разговор. Постепенно ще се появят модели, които ще Ви насочат към слабите места на Вашия екип. Обърнете им внимание - впечатлението, което компанията Ви остава у другите, е изключително важно. Постарайте се, то да е положително.