+359 2 850 53 64

Bitcoin - дали не е валутата на бъдещето?

Кратка история на Bitcoin

През последните няколко месеца, виртуалната финансова мрежа Биткойн (Bitcoin), придоби изключителна популярност.

Кратка история на валутата, възможни употреби и прогнози за бъдещото на биткойните

Но какво, всъщност, представлява тя и какво е нейното бъдеще? Измамна инвестиция, чийто крах скоро предстои или алтернатива на традиционните пари, която ще постави началото на нова съвременна икономика? 

Представете си Биткойн (Bitcoin) като структура, подобна на така популярните PayPal и Visa. За разлика от тях, обаче, тя работи на принципа P2P (peer-to-peer) и използва собствена валута, която съществува само и единствено в дигитална форма. Признаваме, че звучи доста объркващо в началото. Затова в следващите редове, ще се опитаме да хвърлим малко светлина върху това чудо на модерния финансов свят.

За създател на софтуера с отворен код, Биткойн (Bitcoin), се приема човек, представил се под името Сатоши Накамото. През 2009г. той, заедно с още няколко поддръжника на идеята, започват да развиват новата валута. През 2011г. Накамото предоставя проекта на програмиста Гавин Андресен, който е настоящият главен научен ръководител във фондация „Биткойн“ – най-близката проява на предишното анархично Биткойн (Bitcoin) общество.

Създадената от Накамото дигитална валута продължава да се развива. Тя реализира идеята за парите посредством сложен софтуер, мощни компютърни мрежи и криптография. Въпреки илюзорността на биткойните , все повече и повече хора по света започват да ги използват като реално платежно средство. 

На пазара се появиха компании като Bitpay, които осъществяват плащания с биткойни от името на търговци на различни продукти или услуги – от  уеб хостинг и частни виртуални мрежи до бижута и сладкиши. Биткойните могат да бъдат използвани и при плащания „на ръка“. За целта, притежателят им трябва да има на разположение подходящо мобилно приложение. С него той трябва да сканира критпографския код на продукта, който иска да закупи и който представлява Биткойн (Bitcoin) транзакцията. Приложението, от своя страна, ще изпрати нужния брой биткойни към сметката на магазина.

Според някои прогнози, Биткойн (Bitcoin) ще се превърне в евтина алтернатива на компаниите, предлагащи международни плащания, чийто услуги към този момент са много бавни и обвързани с високи разходи. Разбира се, за целта виртуалната финансова мрежа трябва да поработи усилено върху условията си за достъп и начините за работа. Но не може да се отрече, че тя притежава потенциал да наруши функционирането на световната разплащателна индустрия. 

Желаещите могат да се сдобият с биткойни по два основни начина: като ги закупят, използвайки реална валута или като се включат към процеса на тяхното „добиване“ – този термин описва присъединяването на вашия компютър към решаването на конкретни криптографски загадки, съдържащи данни за транзакции. Позналият получава възнаграждение, което може да съхранява по три различни начина: 

1. В специално създадена от Биткойн (Bitcoin) програма;
2. В уеб-сайт от типа „онлайн портфейл“;
3. В т.нар. „Хартиени портфейли“, при които притежателят на биткойни разпечатва криптиращите ключове, които притежава и ги съхранява на сигурно място, като личен сейф например. 

Но доколко полезна е предлаганата от Биткойн (Bitcoin) услуга? За да сме честни, няма как да не отбележим, че тя определено не е подходящо средство за извършване на ежедневни плащания. Софтуерът е много сложен, а рискове за отчитане на загуби, дължащи се на хакерски атаки например, са много големи. 

Но бъдещето може да покаже по-различни резултати. Не е изключено компании,  като Bitpay,  да създадат приложение, което да предоставя достатъчно качествена финансова услуга, надминаваща по предимствата традиционното банкиране. Затова, не изпускайте от поглед Биткойн (Bitcoin) и вземете правилното за себе си решение в правилния момент.