+359 2 850 53 64

За автори и илюстратори

Дигитални инструменти в помощ на Вашата ежедневна дейност

Поставянето на върха на молива върху лист хартия (или на пръстите върху клавиатурата) символизира традиционното начало на процеса по писане на история, мемоар, есе, комикс или разказ

Но в модерният дигитален свят съществуват множество уникални инструменти, които могат да оживят Вашите илюстрации и истории. В тази статия са избрани 14 уникални инструмента за модерни автори, илюстратори и разказвачи.

1. GifBoom (безплатно за iOS)

Това приложение е определяно като „мрежа за виртуално изразяване”. С него можете да създавате снимки, стоп кадри или анимирани GIF файлове, които впоследствие да споделите със своите приятели. След като създадете дадено видео, можете да го редактирате с широк набор от инструменти, като изрязване (crop), завъртане (rotate), приближаване (zoom) и др. 

Можете да използвате GIF, за да популяризирате последната си блог публикация, книга, проект или за да илюстрирате любима сцена.

2. Inkflow Visual Notebook (безплатно за iOS)

Качвайте снимки, пишете бележки и бъдете организирани с това полезно приложение, което служи като дигитална тетрадка. То предлага богат избор от стилове – от тесни и широки редове до музикални петолиния, върху които може да напишете всичко - от кратка история до музикална композиция.

3. Doodle.ly (безплатно за iOS)

Doodle.ly е програма, която Ви позволява да правите скици, като за Ваше улеснение са налични разнообразни реалистични инструменти: химикалки, моливи и маркери. Това приложение е иновативен и необикновен начин за създаване на рисувани картини, скици и бележки във виртуалното пространство, които след това можете да споделите с приятели в социалните мрежи.

4. Comic Life ($4.99 за iOS)

Това приложение Ви позволява да създавате комикси на телефона си и след това да ги съживявате във вид на анимирани истории. Можете да правите снимки, да използвате различни шрифтове и цветове, както и балони за текст с разширени функции за управление. Приложението е отличен инструмент за тези, които искат да навлязат в света на комикса или графичния роман.

5. Storyteller ($1.99 за iOS)

Липсва Ви муза за писане? Използвайте това приложение, за да получите хиляди вдъхновяващи идеи за характерите на Вашата история, мястото на развитие на сюжета, жанра и темата. 

6. Poetreat (безплатно за iOS)

Poetreat е чудесен инструмент за поети, който дава на своите потребители предложения за рими, като в същото време им помага при броенето на сричките. 

7. Coffitivity

Coffitivity е приложение за хора, чиято креативност се повишава под влиянието на околни шумове. С него Вие получавате възможност да изберете някой от хилядите предложени записи на познати ни от ежедневието звуци, като тези, идващи от оживено кафене или от коридора на университета.

8. ToonBoom

ToonBoom e популярно средство за създаване на съдържание и анимация от всякакъв стил. То предоставя пълен набор с инструменти, както за аматьори, така и за професионалисти, с чиято помощ могат да бъдат създавани 2D и 3D образи.

9. ZooBurst

С помощта на този инструмент можете да издигнете дигиталните си разкази до по-високо ниво, като добавите изскачащи 3D образи към тях. Той е идеален за истории за деца. Позволява разказите да бъдат пресъздадени в по-раздвижена форма, а тяхното послание да бъде предадено по забавен и креативен начин.

10. Stormboard

Понякога обменянето на идеи с други хора може да доведе до пораждането на идея, струваща милиони. Stormboard (безплатен за обикновено членство) е платформа, която съхранява снимки и видеа, така че всеки може да даде своя принос и да стане част от раждането на следващото велико изобретение.

11. The Brain

The Brain е приспособление за хора с визуална памет, което им помага да създават визуални карти, за да запаметяват по-лесно думи, имена, идеи, теми и др. Авторите могат да го използват, за да следят сюжета на своите истории.

12. Creative Writing Prompts

Почти всеки автор се е сблъсквал с липсата на креативност и идеи. Когато сте изпаднали в такава ситуация, първото изречение може да се окаже най-трудно. Creative Writing Prompts Ви предлага повече от 300 фрази, които ще Ви подскажат как да започнете. Например: „Изберете един предмет и опишете емоциите, които той предизвиква у Вас”.

13. Cold Turkey

Ако търсите ефективен начин да започнете да пишете, без да се разсейвате, изтеглете си Cold Turkey (цената е $10, но 50% отиват за благотворителност). Cold Turkey ще Ви накара да седнете и да се заемете с работата, която сте отлагали до момента. Платформата дори притежава функцията да блокира пристрастяващи уебсайтове и програми като Facebook и Tumblr.

14. Hemingway Editor

Hemingway Editor анализира Вашия стил на писане и проверява текста Ви за правописни грешки. Платформата също така Ви казва колко разбираемо пишете и Ви дава оценка. За да стартирате, изтрийте текста от началната страница и поставете свой собствен. След това изберете опцията „редактирай” и вижте предложенията, с които можете да замените някои от използваните от Вас думи.

Източник: mashable.com.