+359 2 850 53 64

Как да направим четенето в интернет по-ефективно?

7 полезни съвета за по-ефективно четене от екран

Най-вероятно Ви е известно, че различните хора четат с различна скорост. Причини за това могат да бъдат големината и вида на шрифта, физическата умора, но също така могат да се коренят в активността на мозъка.

Напоследък се правят доста изследвания в тази област, които разкриват къде се фокусира вниманието при четене и как може да стимулираме хората да четат повече от мониторите на компютрите си. Най-обобщено изследванията водят до следните резултати.

Когато четат хората обръщат повече внимание на лявата страна на екрана 

Сигурно не сте се замисляли, но докато четете от екрана, вие отделяте 69% от вниманието си на написаното от лявата страна, и едва 31% на написаното от дясната. Този факт се отнася за хората, които четат от ляво на дясно. За тях е нормално да отделят по-голямо значение на лявата част на текста.  

От монитор се чете по-бавно

Хората четат от монитор 4 пъти по-бавно, отколкото от хартия. Изходът от този проблем е статиите за компютри да са по-кратки, от тези на хартиения носител. Това не е проблем, стига да се използват правилните думи заместители и да се наблегне на по-важните неща, докато излишните се съкратят. По-малкото количество текст ще помогне на читателите да се концентрират повече. 

Сканиране вместо четене

Знаете ли че средното количество информация, която прочитаме от една интернет страница е между 20 и 28%. Тези ниски стойности могат лесно да бъдат повишени с някой трикове, като подходящ шрифт и размер на буквите, цветове и др.

Един съвет: не правете страниците претрупани, стремете се всичко да е кратко и ясно написано. Използвайте удебеляване, подчертаване и булети, за да насочите вниманието към най-важното. Не прекалявайте с детайлите, защото те товарят окото и затормозяват четенето.

Първото впечатление

Всички знаем, че първото впечатление при запознанство е много важно. То се формира изключително бързо и трудно се променя. Същото е и при Интернет страниците. Първото впечатление за дадена уеб страница, а оттам и за целия сайт, се формира за около 2,5 секунди, а колкото по-добро е то, толкова повече време посетителите са склони да прекарат в сайта. Сами разбирате колко е важно в такъв случай да обръщате внимание на детайлите и страниците Ви да има добър изглед. 

Големите заглавия привличат погледа

Големината на заглавието, особено когато е разположено от ляво на страницата е първото нещо, което привлича погледа. За това не пренебрегвайте значенията на заглавията и се старайте те да са атрактивни и да привличат интереса на четящия. Къде да поставим важната информация, когато преглеждаме някоя Интернет страница, след изчитане на заглавието, най-често които спираме вниманието си на началото и края на текста. За това именно там трябва да е концентрирана най-важната информация.  

Визуални средства

Използването на различни визуални средства може до голяма степен да улесни четящия като му представи по-нагледно дадена информация. Така текстът става по-кратък и лек, не е необходимо да се взирате в дълги и досадни параграфи. Освен това таблиците, картинките и графиките спестяват време на четящия, тъй като той възприема информацията от тях 60 000 пъти по-бързо, отколкото от нормален текст. 

По-добра прегледност, използвайки празно поле 

Празното пространство между параграфите прави текста по-прегледен и изчистен. То дава възможност на окото да почине, а на мозъкът да не се претовари с информация. Празното поле позволява на четящия да се откъсне за малко от текста и да обърне внимание на съпътстващите го визуални елементи. То води и до по-добро разбиране на текста, така че не се страхувайте да оставяте празни редове.  

Свързани статии