+359 2 850 53 64

Електронизацията - основна тема в новия ЗОП

Какво цели законът?

Новият Закон за обществените поръчки (ЗОП) широко застъпва темата за електронизацията на процедурите по възлагане и провеждане на обществените поръчки.

Целта е човешкият фактор да бъде сведен до минимум, коментира пред Българската национална телевизия (БНТ) главният секретар на Агенцията за обществените поръчки (АОП) – Иво Кацаров. Той допълва, че предвидените в новия ЗОП образци и единна декларация ще осигурят цялостен административен пакет в областта на обществените поръчки и ще се намали набора от подавани документи, редуцирайки падащата върху плещите на бизнеса административна тежест.

Основната идея е да се създаде единна платформа за обявяване, подаване, оценяване и приключване на обществените поръчки. Залага се на публичността и прозрачността на търгове, за чието провеждане ще се разчита на употребата на готови шаблони.

При разработката на текста на новия закон са взели участие и експерти от Центъра за превенции и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Директорът на институцията Елеонора Николова коментира, че законът, освен всичко останало, си поставя за цел да се бори и срещу корупцията, посредством централни органи за управление на обществените поръчки.

Според Николова, друга голяма крачка в борбата срещу корупцията, е създаването на т.нар. европейски паспорт. Той дава възможност на всеки оператор, регистриран в публичния регистър да съобщава изискваните от Възложителите факти и обстоятелства. Така те няма да могат да посочват условия, които не са одобрени в публичния регистър и ще се ограничи обема на създаваната от Изпълнителите документация.

 

Свързани статии