+359 2 850 53 64

Facebook Анонимни или НЕ?

Промени в настройките за сигурност

Facebook потребителите вече няма да могат да остават анонимни, след като социалната мрежа отмени използването на настройки за сигурност.

Промените в настройките за сигурност, които всеки потребител на социалната мрежа трябва да знае 

В близко бъдеще потребителите на Facebook няма да могат да предотвратят появяването на профилите си при използване на някоя от търсачките на страницата. Вместо това Facebook дава възможност всеки сам да избере кой да има достъп до нещата, които се публикуват на стената му. 

Обяснението за това е, че функцията използвана до сега „Кой може да види моя профил“ или „Who can see my profile” не работи достатъчно добре и води до объркване, когато например хората не могат да открият чрез търсачка профила на човек, който вече е техен приятел.  Функцията  също така не изпълнява напълно своето предназначение, тъй като не предотвратява профила на човек да бъде достъпен, след споделяне на негов пост от приятел.

От сега нататък потребителите на социалната мрежа ще могат да запазват анонимността си като контролират кой може да вижда всяко отделно съобщение или снимка, която публикуват.  През следващите няколко седмици всеки път, когато някой публикува нещо на стената си, ще получава съобщение, напомнящо му, че постът му може да бъде видян от всички потребители на мрежата. Съобщението ще напомня , че достъпът до съответната публикация може да бъде ограничен. Промени могат да бъдат направени и на достъпа до предишни публикации. Опциите се запазват, както до сега: „само аз“, „приятели“, „приятели на приятели“ и „всички“.

Забелязва се обаче, че Facebook  не споменава нищо за личната информация на профила на всеки потребител.  Изглежда, че новите настройки не дават възможност за ограничаване достъпа до информация като дата на раждане, местожителство, работодател, социален статус и др. Новата политика на социалната мрежа би трябвало да увеличава възможността на потребителите да скрият какво публикуват на стените си, но същевременно с това поставя въпроси относно правото на анонимност. 

 

Информационна сигурност - защита на предприятиетоПовече...