+359 2 850 53 64

Facebook Global Pages

Функционалности, предимства и недостатъци на Facebook Global Pages

През 2012г. от социалната мрежа Facebook представиха нова функционалност - Global Pages, която позволи на брандовете да създават и поддържат една обща за всички региони страница и неограничен брой подстраници

През 2012г. от социалната мрежа Facebook представиха нова функционалност - Global Pages, която позволи на брандовете да създават и поддържат една обща за всички региони страница и неограничен брой подстраници. Това нововъдение изглеждаше като решение на характерния за много компании проблем, а именно – управлението на голям брой различни фен страници.

Но как да разберете дали Вашата компания е готова да използва Global Pages? Нека разгледаме подробно функционалността, нещата, за които трябва да помислите и формулата, която може да помогне на Вашата марка да вземе решение дали да напусне общността на Local Pages?

Какво представляват Global Pages и какви функционалности притежават?

• Независимо от това откъде идват потребителите, Facebook ще показва едно и също име на страницата (преведено на съответния език), общия брой на феновете, PTAT - подсилвайки значимостта на бранда и доверието към него.

• Брандовете, които изберат да използват Facebook Global Pages ще получат единен интернет адрес – така те ще трябва да промотират само една фен страница, като в същото време ще са се погрижили за потребителите на няколко различни региона.

• Името на страницата не е обвързано с държавата.

• Въпреки че Facebook Global Pages използват консолидиран “Like” бутон и единна статистика за метриката „PTAT”, местният език, снимката на корицата, профилната снимка, приложенията, секцията „About” и дори публикациите в news feed-a ще се различават, в зависимост от конкретния регион.

• Facebook потребителите биват идентифицирани по IP адрес и на тази основа са пренасочвани към най-релевантната страницата на конкретния бранд.

• Таргетирани спрямо държавата анализи.

• Бранд мениджърите на всяка Facebook Global Page получават консолидиран контролен панел. Така, вместо да трябва да отиват и да разглеждат анализите на отделните страници, администраторите ще могат да виждат докладите събрани на едно място, да измерват постигнатите резултати в световен мащаб, да сравняват региони и да придобият по-добро разбиране за глобалните пазари.

Предимства

• Много компании във Facebook имат огромна база фенове, но за един бранд мениджър не е тайна, че публикациите често достигат до малка част от тях. С Global Pages от социалната мрежа се надяват да дадат възможност на компаниите да споделят таргетирано според региона съдържание и така да увеличат успеха на продуктовата си кампания.

• Администраторите на глобалната страница могат да зададат нейни локални версии, както и страница по подразбиране, към която да бъдат пренасочвани всички други потребители.

• Лесно въвеждане, след като страните са избрани.

• Възможност за комуникиране с феновете, независимо от тяхното местонахождение – в страната или извън нея.

• Повишаване на разпознаваемостта в ключовите пазари.

Недостатъци

• Въпреки че функционалността Global Pages е безплатна, не всички брандове могат да се възползват от нея. Само тези, които харчат определена сума пари за реклама всеки месец – в противен случай акаунтът им няма да се смята за легитимен.

• Facebook Global Pages превеждат съдържанието автоматично, така че езикът да съвпадне с местоположението на потребителя. Но този автоматичен превод често не е достатъчно качествен граматични и дори смислово.

• Трудно управление. Трябва да се създава таргетирано за всяка отделна страна съдържание, което, от своя страна, трябва да бъде управлявано ефективно с наличните ресурси.

• Понижаване на ангажираността на феновете.

• Преминаването към Facebook Global Pages е необратимо.

Ако в крайна сметка решите да използвате Facebook Global Pages, трябва предварително да обмислите добре как да промените рекламната си стратегия. Комбинация от промотирани публикации и рекламни кампании, ще Ви помогне да увеличите феновете си и да подсилите тяхната ангажираност. Трябва да се отнасяте с всяка страница като с ценна общност и да планирате ресурсите си, за да покриете времето и разходите, които ще отделите, за да предоставите подходящо съдържание за всеки отделен регион.

Източници:
room214.com;
slideshare.net.

Създаване на Facebook страница, Twitter профил, InstagramПовече...

Свързани статии