+359 2 850 53 64

Facebook Global Pages

Функционалности, предимства и недостатъци на Facebook Global Pages

През 2012г. от социалната мрежа Facebook представиха нова функционалност - Global Pages, която позволи на брандовете да създават и поддържат една обща за всички региони страница и неограничен брой подстраници

През 2012г. от социалната мрежа Facebook представиха нова функционалност - Global Pages, която позволи на брандовете да създават и поддържат една обща за всички региони страница и неограничен брой подстраници. Това нововъдение изглеждаше като решение на характерния за много компании проблем, а именно – управлението на голям брой различни фен страници.

Но как да разберете дали Вашата компания е готова да използва Global Pages? Нека разгледаме подробно функционалността, нещата, за които трябва да помислите и формулата, която може да помогне на Вашата марка да вземе решение дали да напусне общността на Local Pages?

Какво представляват Global Pages и какви функционалности притежават?

• Независимо от това откъде идват потребителите, Facebook ще показва едно и също име на страницата (преведено на съответния език), общия брой на феновете, PTAT - подсилвайки значимостта на бранда и доверието към него.

• Брандовете, които изберат да използват Facebook Global Pages ще получат единен интернет адрес – така те ще трябва да промотират само една фен страница, като в същото време ще са се погрижили за потребителите на няколко различни региона.

• Името на страницата не е обвързано с държавата.

• Въпреки че Facebook Global Pages използват консолидиран “Like” бутон и единна статистика за метриката „PTAT”, местният език, снимката на корицата, профилната снимка, приложенията, секцията „About” и дори публикациите в news feed-a ще се различават, в зависимост от конкретния регион.

• Facebook потребителите биват идентифицирани по IP адрес и на тази основа са пренасочвани към най-релевантната страницата на конкретния бранд.

• Таргетирани спрямо държавата анализи.

• Бранд мениджърите на всяка Facebook Global Page получават консолидиран контролен панел. Така, вместо да трябва да отиват и да разглеждат анализите на отделните страници, администраторите ще могат да виждат докладите събрани на едно място, да измерват постигнатите резултати в световен мащаб, да сравняват региони и да придобият по-добро разбиране за глобалните пазари.

Предимства

• Много компании във Facebook имат огромна база фенове, но за един бранд мениджър не е тайна, че публикациите често достигат до малка част от тях. С Global Pages от социалната мрежа се надяват да дадат възможност на компаниите да споделят таргетирано според региона съдържание и така да увеличат успеха на продуктовата си кампания.

• Администраторите на глобалната страница могат да зададат нейни локални версии, както и страница по подразбиране, към която да бъдат пренасочвани всички други потребители.

• Лесно въвеждане, след като страните са избрани.

• Възможност за комуникиране с феновете, независимо от тяхното местонахождение – в страната или извън нея.

• Повишаване на разпознаваемостта в ключовите пазари.

Недостатъци

• Въпреки че функционалността Global Pages е безплатна, не всички брандове могат да се възползват от нея. Само тези, които харчат определена сума пари за реклама всеки месец – в противен случай акаунтът им няма да се смята за легитимен.

• Facebook Global Pages превеждат съдържанието автоматично, така че езикът да съвпадне с местоположението на потребителя. Но този автоматичен превод често не е достатъчно качествен граматични и дори смислово.

• Трудно управление. Трябва да се създава таргетирано за всяка отделна страна съдържание, което, от своя страна, трябва да бъде управлявано ефективно с наличните ресурси.

• Понижаване на ангажираността на феновете.

• Преминаването към Facebook Global Pages е необратимо.

Ако в крайна сметка решите да използвате Facebook Global Pages, трябва предварително да обмислите добре как да промените рекламната си стратегия. Комбинация от промотирани публикации и рекламни кампании, ще Ви помогне да увеличите феновете си и да подсилите тяхната ангажираност. Трябва да се отнасяте с всяка страница като с ценна общност и да планирате ресурсите си, за да покриете времето и разходите, които ще отделите, за да предоставите подходящо съдържание за всеки отделен регион.

Източници:
room214.com;
slideshare.net.

Създаване на Facebook страница, Twitter профил, InstagramПовече...

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА Facebook Conversation Lift Measurement
  Facebook Conversation Lift Measurement
  Въпреки че много специалисти по маркетинг се доверяват на резултатите, които Facebook предоставя за провежданите в социалната…
 • КЪМ СТАТИЯТА Вече има Facebook at Work
  Вече има Facebook at Work
  Още преди шест месеца от Facebook обявиха, че работят върху нов продукт, насочен към предприятията и компаниите Facebook…
 • КЪМ СТАТИЯТА Facebook подобрява качеството на качваните от iPhone снимки
  Facebook подобрява качеството на качваните от iPhone снимки
  Въпреки наличието на толкова много различни социални мрежи, Facebook остава водеща платформа за споделяне на снимки.
 • КЪМ СТАТИЯТА Facebook „call-to-action” бутони
  Facebook „call-to-action” бутони
  От Facebook наскоро обявиха, че администраторите на страници в социалната мрежа, ще имат на разположение нова функционалност…