+359 2 850 53 64

По-висока посещаемост на сайта чрез Facebook SEO

Facebook като средство за увеличаване на трафика към Вашия уеб сайт

Уеб сайтът (блогът) Ви е вече готов, но не получавате очаквания брой посещения. Решавате да изчакате известно време, но нещата не се променят.

Вижте как да увеличите трафика към Вашият уебсайт чрез увеличаване на популярността и посещаемостта на страницата Ви във Facebook.

Tрафикът към Вашите уеб страници е минимален, като в допълнение никой не желае да споделя нещата, които публикувате във Facebook. Искате да излезете от тази патова ситуация, но не знаете какво трябва да направите? Ето няколко лесни и бързо изпълними съвета, които ще Ви помогнат да привлечете вниманието на хората към Вашата дейност в социалната мрежа.

Създаването на силно присъствие в социалните медии е от съществено значение за бизнеса. Всъщност проучванията показват, че 75% от потребителите на Facebook преглеждат новините си ежедневно. Говорим за златна възможност да достигнете до потенциални клиенти!

Но след като сте създали страница във Facebook, как можете да гарантирате, че увеличавате максимално шансовете си за успех? Една от най-добрите стратегии за увеличаване на органичния обхват и трафика на уебсайта е да се използват принципите на Facebook SEO. Това означава да оптимизирате съдържанието на страницата си във Facebook, за да постигнете възможно най-добри резултати при търсене (без да се налага да харчите много средства за платени реклами)

Готови ли сте да започнете? Открийте всичко, което трябва да знаете за Facebook SEO по-долу!

Какво е Facebook SEO?


Вероятно вече сте чували за термина "SEO", но ако не сте, нека да разгледаме основите му. Оптимизацията за търсачки (SEO) е стратегия за увеличаване на качеството и количеството на трафика към вашия уебсайт. Тя включва разбиране на начина, по който търсачките като Google класират и категоризират съдържанието в интернет, и използване на тези принципи в помощ на проектирането и създаването на съдържание за вашия уебсайт.

Обикновено това включва идентифициране на ключови термини за търсене и ключови думи, свързани с вашия бизнес, оптимизиране на името на домейна и съдържанието на вашия уебсайт, както и привличане на други авторитетни уебсайтове за препратки към вашия уебсайт. Целта на SEO оптимизацията е да се извлече максимална полза от органичните резултати на търсачките (т.е. класиране на първата страница на резултатите в Google, без да се налага да плащате за поставяне на реклами).

И така, какво точно има общо това с Facebook? Ами, вашата страница във Facebook по същество е уебсайт, така че същите принципи на SEO оптимизацията трябва да се прилагат, за да увеличите максимално обхвата и уеб трафика си. Като използвате основните принципи на SEO оптимизацията на страницата си във Facebook, ще увеличите органичната видимост и класирането при търсене (както във Facebook, така и в търсачките).

И така, кои ключови принципи трябва да приложите към страницата си във Facebook? Продължавайте да четете, за да откриете

10-те задължителни стъпки за увеличаване на трафика с помощта на Facebook SEO.

СТЪПКА 1: ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОУЧВАНЕ НА КЛЮЧОВИТЕ ДУМИ ЗА SEO


Преди да започнете с Facebook SEO оптимизацията, е важно да разберете кои ключови думи и термини са най-подходящи за вашия бизнес. Това ще ви помогне да увеличите шансовете си да подобрите класирането си при търсене както във Facebook, така и в интернет.

SEO проучването на ключови думи е свързано с откриването и анализирането на термините за търсене, които хората използват, за да намерят фирми (като вашата!) онлайн. Като разбирате поведението на потенциалните клиенти в търсачките, ще бъдете в най-добра позиция да оптимизирате страницата си във Facebook така, че да отразява тези термини.
Провеждането на SEO проучване на ключови думи не трябва да бъде сложно! Просто започнете да търсите термини в Google, за да откриете какви свързани фрази търсят потребителите.

И така, какво включва SEO проучването на ключови думи? Започнет да търсите тези термини, които биха Ви потърсили в търсачки като Google, за да разберете какви ключови фрази търсят потребителите (и колко резултати от търсенето генерират те). Обърнете внимание на подобни фрази или ключови думи, които потребителите често търсят, и ги използвайте, за да създадете банка от SEO ключови думи, които да използвате във вашата Facebook страница и уебсайт.

След като разполагате с ясен списък с популярни термини за търсене, изберете няколко, които са най-подходящи за вашия бизнес. С този списък ще можете да добавите тези ключови термини към страницата си във Facebook, за да оптимизирате шансовете си да достигнете до нови аудитории в платформата. Повече за това по-долу!

СТЪПКА 2 : СЪЗДАВАНЕ НА ПЕРСОНАЛИЗИРАНО ИМЕ НА СТРАНИЦАТА ВЪВ FACEBOOK


Въпреки че може да изглежда очевидно, даването на име на вашата Facebook страница е една от най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите вашата Facebook SEO оптимизация. Това потребителско име предоставя златна възможност на марките да повишат позициите си в рамките на платформата Facebook, както и при търсене в интернет. И така, какво трябва да направите, за да увеличите трафика и обхвата? Всичко се свежда до това да разберете ключовите фрази и ключовите думи, които можете да добавите към името на страницата си във Facebook.

Помислете кои са вашите ключови услуги или продукти и намерете хитри начини да оптимизирате името на страницата си във Facebook, за да включите тези термини. Освен това не забравяйте да помислите за SEO ключовите думи, които сте определили по време на проучването на ключовите думи, и да ги използвате на всяко подходящо място на страницата си във Facebook. Като добавите тези термини към името на страницата си във Facebook, ще увеличите шансовете си за класиране в първите резултати от търсенето, а също така ще дадете на потенциалните клиенти ясна представа за това, с какво се занимава вашият бизнес.

Уверете се, че сте избрали име на страница във Facebook, което ще служи добре на вашия бизнес в дългосрочен план. За постигане на най-добри резултати е важно да не променяте това име, така че се уверете, че сте избрали фраза, която съответства на същността на вашата марка.

СТЪПКА 3 : ОПТИМИЗИРАЙТЕ ВАШИЯ VANITY URL ВЪВ FACEBOOK

Не бихте стартирали уебсайт, без да създадете персонализирано име на домейн, така че защо да публикувате страница във Facebook, без да персонализирате вашия  URL адрес? Тази проста стъпка може да окаже огромно влияние върху вашата Facebook страница и да помогне за увеличаване на трафика.

Вашият URL адрес е персонализираното потребителско име, което сте избрали за страницата си във Facebook. За да персонализирате този URL адрес, просто отидете в настройките на страницата и създайте желаното потребителско име "www.facebook.com/imenafirmata".

За да се възползвате максимално от тази функция, уверете се, че това потребителско име е ясно, съобразено с вашата марка и лесно за изписване. За по-голяма простота използвайте името на бизнеса си и се уверете, че следвате указанията за потребителските имена на Facebook, за да сте сигурни, че се придържате към най-добрите практики в платформата.

ЧЕТВЪРТА  СТЪПКА В ОБЛАСТТА НА FACEBOOK SEO: ДОБАВЕТЕ КЛЮЧОВИ ДУМИ В РАЗДЕЛА ЗА ВАШАТА СТРАНИЦА ВЪВ FACEBOOK

Искате да помогнете на търсачките да опишат точно вашия бизнес? Уверете се, че сте оптимизирали секцията "За" на страницата си във Facebook. Този текст ще бъде използван от търсачки като Google за създаване на така нареченото "метаописание" (т.е. текстът, който се появява под заглавието на страницата ви във Facebook в резултатите от търсенето).

Като създадете раздел "За вас", в който се подчертават ключовите ви услуги и се използват определени ключови думи, ще бъдете в най-добра позиция да повишите класирането на страницата си във Facebook при търсене.

Започнете, като създадете  ясно и точно резюме от 1 изречение за това кои сте и какво правите, за да дадете на потребителите обща представа за вашия бизнес. След това представете списък на основните си услуги и продукти, които предлагате. Не забравяйте да поддържате това копие на раздела "За" кратко и стегнато (под 135 знака), за да постигнете най-добри резултати.
Искате ли да видите чудесен пример за резюме на раздел "За нас"? Разгледайте това ударно едносричково изложение от дигиталното издателство The Good Trade, което обяснява предлагането на основните им услуги само с няколко думи.

СТЪПКА 5: СПОДЕЛЯНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕ, КОЕТО ИЗПОЛЗВА КЛЮЧОВИ ДУМИ ВЪВ FACEBOOK

Всяка публикация, която споделяте във Facebook, трябва да бъде оптимизирана за SEO ключовите думи на вашия бранд. Чрез стратегическо добавяне на SEO ключови думи към надписите на снимките, видеоклиповете и статиите, които споделяте, ще можете да повишите позициите си при търсене във Facebook и в интернет.

За да подобрите обхвата и органичната видимост във Facebook, вкарайте в надписите си SEO ключови думи, свързани с вашия бизнес. Когато потребителите търсят тези термини, както страницата ви във Facebook, така и тези публикации е по-вероятно да се появят в резултатите от търсенето. Уверете се, че тези ключови думи все пак са подходящи за всяка публикация, за да избегнете "спамването" на аудиторията с нерелевантни термини в надписите на публикациите си.

Освен това е важно статиите и съдържанието, които споделяте, също да следват най-добрите практики за SEO. Именно тук SEO блоговете са ви от полза! Като публикувате ангажиращи, богати на съдържание публикации в блогове, които използват SEO ключови думи в заглавието и мета описанието на всяка публикация, ще увеличите шансовете си за органично търсене и откриване във Facebook. Най-хубавото? В същото време ще насочите трафика директно към уебсайта си.


СТЪПКА 6: ПОДОБРЯВАНЕ НА МЕСТНОТО ТЪРСЕНЕ С ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНТАКТ

Чували ли сте за местните търсения? За малките предприятия, които искат да достигнат до локални пазари на клиенти, това е мощна SEO стратегия, която трябва да се използва. Във Facebook потребителите често търсят фирми в своя местен район. Например, потребител може да потърси "ресторанти в София" в лентата за търсене във Facebook и резултатите ще бъдат категоризирани въз основа на страниците на ресторанти във Facebook, разположени в този район.
Погледнете резултатите от местното търсене за "Ресторанти в София", което показва колко е важно да поддържате актуална информацията си за контакт, за да подобрите резултатите от класирането си при търсене.

За да гарантирате, че вашата страница във Facebook ще се появи в горната част на тези резултати от търсенето, ще трябва да се уверите, че информацията за контакт е попълнена правилно и пълно. Отидете в раздела "За" на страницата си във Facebook и се уверете, че сте добавили адрес, телефонен номер, уебсайт и друга информация за контакт, свързана с вашия бизнес.

Това не само ще улесни клиентите да се свържат с вас, но и ще подобри шансовете ви за високо класиране в тези местни търсения.

 СТЪПКА 7: ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБРАТНИ ВРЪЗКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КЛАСИРАНЕТО НА СТРАНИЦАТА ВИ ВЪВ FACEBOOK

Когато става въпрос за Facebook, обратните връзки са като добрите отзиви. Колкото повече висококачествени обратни връзки имате към страницата си във Facebook, толкова по-вероятно е Google да класира страницата ви добре в резултатите от търсенето. Защо? Защото обратните връзки се използват като мярка за надеждност от търсачките.

И така, как можете да увеличите броя на обратните връзки към страницата си във Facebook? Започнете, като добавяте много обратни връзки от собствения си уебсайт към страницата си във Facebook, например в статиите в блога. Освен това не забравяйте да споделяте връзката към страницата си във Facebook с други марки и фирми, с които си сътрудничите. Например, ако редовно пишете блогове за гости за уважаван блогър, насърчете го да добави връзка към страницата ви във Facebook в края на тези публикации, за да повишите класирането си във Facebook!

СТЪПКА 8 : ВКЛЮЧЕТЕ ПОДХОДЯЩИ ПЕРСОНАЛИЗИРАНИ РАЗДЕЛИ НА СТРАНИЦАТА СИ ВЪВ FACEBOOK


Знаете ли, че можете да персонализирате разделите на страницата си във Facebook, така че да отговарят на вашия бизнес? Точно така и това е мощен инструмент за повишаване на вашето Facebook класиране.

За да редактирате персонализираните си табове, отидете в настройките на страницата си и преминете към "Шаблони и табове". В повечето случаи ще използвате шаблона на страницата "Стандартен". Ако желаете да промените изцяло шаблона, натиснете "Редактиране" и изберете най-добрия шаблон, който отговаря на вашия бизнес (като имате възможност да избирате от всички шаблони - от шаблони за ресторанти и кафенета до шаблони за нестопански организации).

Но за да постигнете най-добри резултати? Плъзнете и пуснете точните табове, които искате да използвате на страницата си във Facebook. Уверете се, че показвате разделите, които са най-подходящи за вашия бизнес, независимо дали това са видеоклипове, събития, услуги или дори обяви за работа. Това ще улесни навигацията на потребителите в страницата ви във Facebook и ще ви предостави повече възможности да използвате и SEO ключови думи в страницата си.

СТЪПКА 9: ДОБАВЕТЕ КЛЮЧОВИ ДУМИ  ВЪВ ВСИЧКИ ЧАСТИ НА СТРАНИЦАТА СИ ВЪВ FACEBOOK


Вече е ясно, че ключовите думи са съществена част от успешната Facebook оптимизация. Но освен страницата "За вас", къде трябва да вмъкнете ключови думи?

Ключът тук е да бъдете стратегически настроени и внимателно да обмислите начините за интегриране на тези ключови думи в съществуващото съдържание на вашата Facebook страница. Добавянето на твърде много ненужни ключови думи на Вашата Facebook страница ще влоши впечатлението на Вашата аудитория от Вашата марка.

Най-добрите места, на които можете да обмислите добавянето на стратегически SEO ключови думи, включват страниците ви във Facebook:

‣ раздел "Описание

‣ Заглавие

‣ Надписи на снимки

‣ Бележки (повече за това по-нататък!)

‣ Актуализации на състоянието

Когато се използват правилно, тези ключови думи могат да увеличат шансовете ви за органично откриване във Facebook и да увеличат обхвата на платформата и извън нея.

СТЪПКА 10: СПОДЕЛЯНЕ НА ОПТИМИЗИРАНО ЗА SEO СЪДЪРЖАНИЕ НА БЛОГА ВЪВ FACEBOOK БЕЛЕЖКИ

Публикациите в блоговете са от съществено значение за повишаване на  оптимизацията на вашия уебсайт. Но знаете ли, че Facebook има подобна функция, която може да ви помогне да увеличите успеха си? Кажете "Здравей" на Facebook Notes.

Тази функция ви дава възможност да споделяте с аудиторията си във Facebook публикации в стил блог, които са идеални за споделяне на всичко - от актуализации за индустрията до важни бизнес новини. Един от най-добрите начини да използвате тази функция е да споделяте отново съществуващото си блог съдържание във Facebook Notes. Това не само е проста и приложима стратегия, но и дава на съществуващото ви съдържание втори живот с нова аудитория!

Не забравяйте да включите някои от вашите топ SEO ключови думи в тези Facebook бележки, за да увеличите шансовете си да бъдете открити от нова аудитория във Facebook. Освен това добавете CTA в долната част на бележката, насочващ потребителите да посетят вашия уебсайт, за да увеличите едновременно с това трафика към уебсайта.

И така, ето го! Когато става въпрос за Facebook SEO, е важно да направите задълбочено проучване на ключовите думи, за да установите основните термини, които трябва стратегически да добавяте към страницата си във Facebook. С няколко прости промени в съдържанието и наименованието на страницата ви във Facebook ще бъдете в най-добра позиция да подобрите обхвата и да увеличите трафика към уебсайта си директно от Facebook.

 

Как да направите, така че публикациите Ви във Facebook да бъдат споделяни?

1. Споделяйте публикациите ръчно. Facebook не харесва намесата на външни инструменти.
2. Използвайте поне една картинка за всяка публикация.
3. Използвайте привличащи вниманието картинки.
4. Директно помолете посетителите на Вашата Facebook страница да споделят дадена публикация.
5. Пишете релевантни и ангажиращи публикации.
6. Споделяйте разнообразно съдържание (видеа, изображения).
7. Споделяйте във Facebook информация, свързана с Вас или Вашия бранд, която не може да бъде намерена на друго място.
8. Споделяйте съдържание, за което сте сигурни, че ще предизвика емоционална реакция у читателите.
9. Използвайте т.нар. призив за действие (call-to-action) – това няма да увеличи броя на споделяниата, но със сигурност, ще се отрази благоприятно на броя на кликовете, които ще получи публикацията.
10. Пишете само за актуални въпроси.

Как да увеличите органичния трафик на Вашите Facebook публикации?

1. Увеличавайте аудиторията си по естествен път – не купувайте „like”-ове. Хората лесно ще забележат разликата между броя на хората, харесали Вашата Facebook страница и броя на споделянията.
2. В публикациите си можете да тагвате имената на хора, които вече са се сдобили с влияние в конкретната сфера.
3. Публикувайте повече снимки и видео материали.
4. Споделяйте изображения, която са достатъчно красноречиви и не е нужно да обяснявате защо сте ги публикували.
5. Публикувайте регулярно.
6. Окуражавайте посетителите на Вашата Facebook страница да споделят публикациите Ви.
7. Покажете заинтересованост и признателност – пишете на хората, които са коментирали или харесали дадена Ваша публикация.
8. Поддържайте високо качество и релевантност на нещата, които споделяте.
9. Задавайте въпроси и подтиквайте хората да започнат разговор.
10. Използвайте промотирани публикации.

 

Маркетингът на Вашият уебсайт е важна задача, която може да бъде решаваща за Вашата дейност. Ако не се погрижите за видимостта на сайта, трафика към сайта, посещаемостта и увеличаване на трафика към сайта може да изостанете от конкурентните. Това може да доведе до намаляване на клиентите и приходите от Ващата дейност.

Ако желаете да Ви помогнем за поддръжката на Вашата Facebook страница и увеличаване на трафика към Вашият сайт, потърсете ни на телефон: +359 2 8505364

 

Създаване на Facebook страница, Twitter профил, InstagramПовече...

Свързани статии