+359 2 850 53 64

Google Hummingbird Algorithm

Новият алгоритъм на Google. Влияние върху SEO оптимизация

На 26.09.2013г. Google официално обявиха новия си алгоритъм за търсене, наречен Колибри (Google Hummingbird)

Какво представлява новият алгоритъм на Google и какво е влиянието му върху SEO оптимизацията? 

Той се различава значително от предшествениците си - Панда (Google Panda) и Пингвин (Google Penguin), които бяха насочени срещу дублираното съдържание и линк спама. Целта на новия алгоритъм е да се акцентира върху отделните думи в заявката за търсене, като се разчита, че това ще доведе до по-добро представяне на страници, които съвпадат по смисъл, а не по няколко думи.  

Колибри (Google Hummingbird) разбира всички думи в заявката като едно цяло. Така например, ако напишете „Откъде мога да си купя Ситроен C3?“, Google ще покаже списък със сайтове, които предлагат въпросната марка кола. По този начин се избягва появяването на сайтове с мнения и рецензии и др. подобни.

Пейдж ранк-а (Google PageRank) продължава да бъде основен момент при индексирането, но той вече се отнася само за страници с качествено съдържание.

Затова, ако поддържате собствен сайт, погледнете отново данните за него в Google Analytics и ги сравнете с тези от предходния период. Така ще разберете дали е необходимо да нанесете някакви промени, за да запазите позициите на сайта си.

Колибри (Google Hummingbird) вече успя да разгневи някои специалисти по SEO (Search Engine Optimization), чийто сайтове бяха заличени или отбелязаха спад в позиционирането. Но за сметка на това, Google за пореден път спечели доверието на потребителите си, които вече могат да се радват на много по-релевантни резултати. 

 

Изградете онлайн присъствието на Вашия бизнесПовече...

Свързани статии