+359 2 850 53 64

Google Webmaster Tools - I част

Site Dashboard и Search Appearance

Повечето от Вас, най-вероятно, знаят, че Google събира данни за всички уеб сайтове, намиращи се в уеб пространството

Тези данни подпомагат индексирането на уеб сайтовете, като крайната цел, разбира се, е подобряване на потребителското преживяване при употреба на търсещата машина. Казано с други думи – показване на максимално релевантни резултати.

Информацията за представянето на уеб сайтовете са достъпни за собствениците на уеб сайтовете в Google Webmaster Tools. Това е безплатна услуга, предлагана от търсачка No.1 и позволява наблюдение и подобряване на класирането на Вашия уеб сайт в резултатите от търсенето.

В следващите няколко статии ще погледнем по-отблизо Google Webmaster Tools. Ще Ви помогнем в интерпретирането на получените данни и кои са най-добрите начини за тяхното представяне.

Google Webmaster Tools - Site Dashboard

На началния екран на Вашия Site Dashboard се виждат две секции - New and Important и Current Status

New and Important

В секцията New and Important се показват последните съобщения относно всички Ваши действия, както и най-важните новини.

Current Status

Секцията Current Status Ви предоставя бърз поглед за моментното представяне на Вашия уеб сайт. Оттук бързо можете да видите грешки от обхождането, заявки за търсене и качените карти на сайта. За да получите повече информация за всеки отделен елемент, трябва просто да кликнете върху него.

Google Webmaster Tools - Search Appearance

Search Appearance

Външният вид на уеб сайта Ви дава информация за елементите, които се показват в резултатите от търсенето. В следващите редове ще Ви представим тези елементи и информацията, която всеки един от тях предоставя, както и няколко съвета, които ще Ви помогнат да подобрите представянето на Вашия уеб сайт:

  • Title – Заглавието трябва да е информативно и с релевантно описание в съответния HTML таг на всяка страница.
  • Snippet – Snippet-ът представлява краткото обобщение на съдържанието на страница, което се появява в нейния meta description таг. Трябва да попълните информативно и релевантно съдържание, тъй като Google харесва качественото съдържание.
  • Sitelinks – Връзките към уеб сайта се генерират алгоритмично, в зависимост от самия уеб сайт и потребителските заявки.
  • Search within a site – Търсенето в уеб сайта се задейства също алгоритмично, на базата на уеб сайта и потребителските заявки.
  • URL – Интернет адресът трябва да бъде организиран в логическа структура.
  • Event-rich snippet – Тази функционалност маркира свързаните със събития части от страниците на Вашия уеб сайт, така че Google да може да разбере съдържанието му.
  • Breadcrumbs – Breadcrumbs, известни още като „трохички” служат за маркиране на съдържанието в основната част на страниците от Вашия уеб сайт.
  • Product-rich snippet – Тази функционалност маркира свързаните с продукти части от страниците на Вашия уеб сайта, така че Google да може да разбере съдържанието му.

За да видите допълнителна информация за това как можете да използвате всеки отделен елемент във Ваша полза, просто кликнете върху него.

Structured Data

В Structured Data можете да видите структурираните на най-високо ниво елементи от данни, тагнати в html кода.

Data Highlighter

Data Highlighter е алтернатива на Webmaster Markup. Ако уеб сайтът Ви има структурирани данни, като списък със събития и оценяване на отзиви, те ще се покажат в резултатите от търсенето.

Функционалността ще покаже тези данни по начин, който ще бъде видян от потребителите в резултатите от търсенето.

За да използвате Data Highlighter, трябва да тагнете всяка страница. Това отнема малко време, но не е сложно за изпълнение, тъй като можете да тагвате няколко страници едновременно. След като тагнете страница от даден тип, Data Highlighter автоматично ще подчертае подобните страници.

HTML Improvements

Секцията HTML Improvements Ви дава идеи как да подобрите html кода си, така че да предоставите на потребителите на Вашия уеб сайт по-качествено преживяване, като същевременно подобрите неговото представяне в Google.

HTML Improvements показват страниците, на които има проблеми с meta описанията, title таговете и неиндексирането съдържание.
Предоставената информация можете да използвате по един от следните начини:

• Meta описанията дават на потребителите представа за съдържанието на уеб сайта Ви. Тази информация може да ги накара да кликнат върху сайта Ви, когато видят всички резултати от търсенето, което са стартирали в Google.

• Заглавието осигурява на потребителите и търсещите машини полезна информация относно уеб сайта. Текстът, който се съдържа в title тага може да се появи в страниците с резултатите от търсенето.

Релевантният и описателен текст в заглавието има по-голям шанс да привлече вниманието на потребителите и те да кликнат върху него.

Трябва често да преглеждате списъка, който Google Webmaster Tools Ви предоставят в секцията HTML Improvements. Това ще Ви помогне да подобрите представянето на уеб сайта си в търсещата машина.

Sitelinks

Инструментът Sitelinks Ви позволява да “понижите” линковете, които не искате да се показват в резултатите от търсенето. Можете да използвате тази възможност, за да кажете на Google да не индексира дадена страница от Вашия уеб сайт – като например, страницата, на която качвате съдържание за свалянето, до което имат достъп само потребителите, които са се абонирали за Вашия бюлетин. Така това съдържание няма да се показва в резултатите от търсенето и няма да бъде видимо за хората, които не са се абонирали.

Заключение

В следващата статия, посветена на Google Webmaster Tools ще Ви запознаем със секциите Search Traffic и Google Index и техните под елементи. Очаквайте скоро!

Източник: elegantthemes.com

 

Свързани статии