+359 2 850 53 64

Как да определим скъпо ли плащаме за SEO?

Фактори, влияещи върху ценообразуването на оптимизацията за търсачки

Дали сме избрали правилната фирма да се грижи за оптимизацията на сайта ни или не? Дали ѝ плащаме достатъчно или пък прекаляваме?

Всички са се питали тези въпроси. Но как да преценим коя фирма си заслужава и коя ще работи наистина добре за нашите цели?

Joshua Steimle прави интересни анализи и предоставя на читателите на Forbs полезни съвети за стартиране на бизнес и онлайн маркетинг. В един от последните му материали прави детайлна разбивка на разходите за оптимизация и отговаря на въпроса колко струва SEO?
Той сравнява избора на SEO с избора на …нова кола.

Joshua карал Audi и така се случило, че станал сравнително близък с автотехника си Bob. Имал му доверие и бил спокоен за колата си. Да имаш техник е същото като да имаш SEO агент. Но дали имаш правилния и дали услугите му са най - качествените няма как да знаеш? Сигурно да избереш най-евтиния вариант е най-рационалното решение. Но тогава започваш да се питаш – а дали той разбира от това което прави? Да откриеш точния агент се оказва същински кошмар, споделя Joshua.

Колко хубаво би било директно да ни каже една сума като критерий и да си решим проблема? Но това никак не е лесно. Всичко зависи от това, какви нужди имаме и какво искаме! Какво точно ще се ползва, за какъв период от време, какъв е бранша и още определящи въпроси. Все пак ако имаш нужда от BMW – ще си заплатиш значително различна цена, отколкото ако ти трябва Hyundai.

Ето я и добрата новина - тази статия ще ви даде отговор в цифри. Факторите, които влияят върху ценообразуването на оптимизацията са време на проекта (дългосрочен или еднократен), големина на фирмата и таргет пазар.

Какви са цените за 1 месец? Месечно заплащане?
- $250-$500 (малък бизнес, географски ограничен)
- $700-$1,500 (географски ограничен пазар, но с доста население, ниска конкуренция)
- $2000-$6000 (таргет пазар на местно ниво)
- $10000+ (за национални и международни кампании)

Какви са цените за 1 проект? Заплащане на проект?
Да не забравяме, че плащаме това, което искаме да си купим. Нито повече, нито по-малко. Ето примерни SEO проекти и цените им спрямо 2011 година.
 
- основен SEO одит - $600-$2000 (отнема от 5 до 10 часа да се изработи и зависи от броя страници на самия сайт и количеството съдържание в него)
- подробен SEO одит - $3000-$20000 (детайлен специално пригоден за клиента одит, възможно е да включва стотици страници и отнема доста повече време. Този одит не се препоръчва да се прави от SEO агенции, на които нямаме пълно доверие, тъй като се осигурява пълен достъп до сайта).

Joshua Steimle използва инфографика с информация събрана през 2011 година от над 500 професионални консултанта и агенции в сферата. Както се вижда на изображението цените за час варират от $76 до $200, но в реално има и малък процент агенции, които взимат и до $500 за час.

Но как да познаем коя е идеалната SEO агенция за нас?

След като сме определили какъв е проекта, по който ще работим, големината на SEO агенцията, която ни пасва, дали таргета ни е ниша или е широк пазар - сме почти готови. Минаваме на следващата важна стъпка - трябва да решим каква сума сме готови да отделим от бюджета.
При избора на фирма за оптимизация, имайте и още нещо в предвид. На последно място, но не и по важност. Това е репутацията и опита на тази фирма. Точно както всеки изпълнител, тези неща могат да превърнат всеки успех в невиждан провал.

Сега спокойно може да оцените вашата SEO!
 

Източник:forbes.com. 

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА
  SEO оптимизацията през 2015г.
  Както всички знаем, търсещите машини - водещи позиции, сред които заема Google - променят алгоритмите си по няколко стотин…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Какво е SEO?
  Оптимизацията за търсачките (SEO) е процес, при който се подобрява видимостта на уеб сайтовете (web sites) в търсачките чрез…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Google Hummingbird Algorithm
  На 26.09.2013г. Google официално обявиха новия си алгоритъм за търсене, наречен Колибри (Google Hummingbird)
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Краят на оптимизацията за търсачки (SEO)
  Благодарение на скорошни промени в Гугъл (Google), оптимизацията за търсачки не е толкова могъща, колкото беше преди.

  Изградете онлайн присъствието на Вашия бизнесПовече...