+359 2 850 53 64

Дизайнът и съдържанието на Вашия уеб сайт - II част

Практични съвети, с които да подобрите дизайна на Вашия уеб сайт

Как да се сдобиете с професионален дизайн и да направите престоя на посетителите по-приятен и интересен?

В първата част на статията „Дизайнът и съдържанието на Вашия уеб сайт?” Ви запознахме с основните елементи, които трябва да притежава съдържанието на Вашия уеб сайт. Днес ще обърнем внимание на неговия дизайн и интерактивност.

Снимки

Снимките са много по-лесни за запомняне, в сравнение с текстовото съдържание и обикновено хората, които пазаруват онлайн, разглеждат само изображенията, с които са представени продуктите. Затова, за продуктовите си страници, използвайте ясни изображения и оставете максимално голямо пространство за тяхното разположение. Освен това, трябва да обмислите идеята за добавяне на техни по-големи версии или пък използвайте опция за увеличаване на изображението по желание на потребителя (zoom).

За снимка по подразбиране изберете най-релевантната, като освен това, добавите други снимки, които да подхождат на различните цветови вариации, продукти и т.н.

Бележка: Ако не притежавате правата за дадено изображение, или трябва да ги закупите (ако това е възможно) или да използвате изображения, които разполагат с права за комерсиална употреба.

Достоверност

За да купуват хората от Вас, те трябва да Ви вярват. В допълнение към страхотния дизайн, съдържание и потребителско изживяване, можете да увеличите доверието на потребителите, като използвате различни методи:

• Публикувайте мненията на потребителите – в частност, тези във видео формат, тъй като те са по-трудни за фалшифициране.
• Чат – така ще уверите потребителите, че уеб сайтът е управляван от реални хора.
• Секция „Въпроси и отговори” – наличието на тази секция ще покаже на хората, че вече имате клиенти, които Ви се доверяват.
• Стационарен телефон.
• Бутони за споделяне в социалните мрежи.
• Физически адрес.
• Списък с Вашите клиент/с техните лога.
• SSL или логата на разплащателните услуги, които ще използвате.
• Ясни условия за ползване.

Навигационна пътека („трохички”)

Навигационната пътека е важна част от използваемостта на всеки един уеб сайт, тъй като чрез нея потребителят лесно може да се ориентира къде се намира и как да се върне лесно на някоя от предходните си позиции.

Ако използвате подходящи методи, може да направите, така че в резултатите на търсещите машини (като Google, например) да се показва и навигационната пътека. Това е друг важен сигнал, който би събудил доверието на хората и най-вероятно би увеличил честотата на кликванията (click through rate).

Видео

На продуктовите си страници можете да използвате видеа, които да показват характеристиките и ползите на даден продукт. Видео съдържанието разнообразява съдържанието на страница. Подобно на навигационната пътека, и тук можете да направите, така че видеата да се показват в резултатите от търсенето.

Долен колонтитул (footer)

Като част от темплейта на Вашия уеб сайт, потребителите очакват да намерят определена информация в долната част на всяка една страница (като секция „За нас”, „Контакти”), линкове към други страници (като Вашия блог, например), връзки към социалните мрежи и др.

Обикновено потребителите, които са стигнали чак до тази част на даден уеб сайт, са силно заинтригувани от предложенията, затова можете да използвате долния колонтитул, като място, на което да сложите бюлетин или регистрационна форма.

Освен това, при дизайна на долния колонтитул, можете да използвате по-хумористични и по-нетрадиционни елементи.

Източник: hitreach.co.uk.

Свързани статии