+359 2 850 53 64

Как да увеличите продажбите на Вашия онлайн магазин?

Печеливши решения за увеличаване на продажбите в онлайн магазин

Успехът на всеки един онлайн магазин се крие в неговите продажби, а елементът, който играе главна роля за тяхното увеличаване, е дизайнът

Затова, днес решихме ще Ви представим ценни идеи, с които лесно и ефективно да повишите Вашите продажби в онлайн магазина Ви.

Как да увеличите продажбите на Вашия онлайн магазин: Най-добрите стратегии.


Онлайн търговията в България продължава да расте със страхотна скорост. Потребителите все повече се доверяват на удобствата и разнообразието, което електронната търговия предоставя. Но как да направите Вашия онлайн магазин да изпъква сред конкуренцията? Ето няколко стратегии, които ще помогнат за увеличаване на продажбите

1. Оптимизация на онлайн магазина за мобилни устройства
Повече от половината от всички онлайн покупки в България се извършват чрез смартфони. Гарантирайте, че Вашият сайт е оптимизиран за мобилни устройства и предлага гладко и бързо потребителско изживяване.

2. Лични препоръки и персонализация
С помощта на изкуствен интелект и машинно обучение можете да предоставяте индивидуални препоръки на Вашите клиенти, базирани на техните предпочитания и предишни покупки.

3. Възползвайте се от социалните медии
Facebook, Instagram и TikTok са чудесни платформи за промоция на продукти от онлайн магазините, особено ако те са атрактивни и красиви.

4. Оптимизирайте за SEO
За да  класирате Вашият онлайн магазин на първа страница в Google, е важно да имате качествено съдържание, което отговаря на ключови думи, свързани с Вашия бизнес.

5. Предлагайте промоции и  програми за лоялност
Стимулирайте настоящите си клиенти да се връщат чрез атрактивни промоции и  програми за лоялност в самия онлайн магазин

Още малко съвети:

6. Анализ на Конкуренцията
Всеки успешен онлайн магазин трябва да знае конкурентите си. Разгледайте сайтове като OLX.bg и Emag.bg и анализирайте техните стратегии.

Ценообразуване: Как се позиционират те относно цените?
Продуктова Гама: Какви продукти предлагат, и как можете да се отличите?
Клиентско Обслужване: Каква подкрепа предлагат на клиентите?


7. Използване на Инфлуенсъри и Партньорства
Инфлуенсърите са важна част от онлайн маркетинга. Те могат да увеличат обхвата и авторитета на вашия бранд.

Избор на Инфлуенсъри: Търсете личности, които съвпадат с вашия бранд и аудитория.
Сътрудничество: Известен уебсайт за спортни стоки сключи партньорство с известен български фитнес инструктор и видя 40% ръст в продажбите.


8. Работа с Отзиви и Препоръки
Отзивите са жизненоважни за доверието в онлайн пазара.

Събиране на Отзиви: Подканвайте клиентите да оставят отзив след покупка.
Публикуване и Отговор: Публикувайте отзивите и отговаряйте на тях.

AutoParts.bg подобри продуктите си, благодарение на обратната връзка от клиентите.

9. Мултиканален Маркетинг
Използването на различни канали ви дава възможност да достигнете до разнообразна аудитория.

Е-мейл Маркетинг: Създайте персонализирани бюлетини.
Социални Медии: Постове, реклами и промоции.
Google Ads: Реклами за по-голям обхват.


10. Устойчивост и екологично отговорни практики
Предлагането на "зелени" продукти може да привлече еко-съзнателни клиенти и да повиши продажбите в онлайн магазина.

Продукти с Устойчив Произход: EcoFashion.bg предлага устойчиви облекла и засилва своята позиция на пазара.
Опаковка: Използвайте опаковки от рециклирани материали.


11. Технологични иновации и трендове
Новите технологии променят начина, по който хората пазаруват онлайн - следете и тествайте новите техники в онлайн магазина.

AR/VR: Предложете виртуално мерене на дрехи - нека хората си представят как им стоят избраните дрехи преди да бъдат закупени!
Чатботове: Предложете 24/7 обслужване чрез изкуствен интелект.
Машинно Обучение: Персонализирайте препоръките за всеки клиент.


12. Казуси и успешни примери
Детайлни казуси могат да дадат практически уроци и вдъхновение.

Съвети при създаване на онлайн магазин

Определете целевата си аудитория

Определете целевата си аудитория и я опознайте. Не забравяйте, че купуването на дадена стока е емоционално решение. Хората могат да купят даден продукт от 1000 различни места. Но за да изберат Вашия онлайн магазин, те трябва да се почувстват добре, докато „се разхождат” из него.

Точно това се има предвид под термина „потребителско преживяване” – трябва, обаче, да имате предвид, че за да започнете да работите върху него, е нужно да отделите внимание на клиентите си, на техните предпочитания и поведение.

Направете навигацията максимално лесна и интуитивна

Навигацията на Вашия онлайн магазин трябва да бъде максимално улеснена и интуитивна. В противен случай, Вашите клиенти ще предпочетат друго място, откъдето ще могат да закупят желаните от тях стоки по-бързо и по-удобно.

Използвайте продуктови снимки с високо качество

Снимките са първото нещо, на което клиентите обръщат внимание. Затова, трябва да сте сигурни, че снимките на предлаганите от Вас продукти са с високо качество и ако функционалностите на онлайн магазина го позволяват – с висока резолюция.

Осигурете достатъчно подробна информация за продуктите

Информацията за продуктите трябва да бъде достатъчно подробна. Препоръчително е и да я представите по подходящ начин. Ако изпълните тези съвети, резултатите няма да закъснеят и Вие и Вашите клиенти, ще бъдете изключително доволни.

Използвайте call-to-action (призив за действие)

Ако клиентите Ви харесват Вашите продукти, но не знаят какво трябва да направят, Вие пропускате сигурна печалба. Но трябва да сте сигурни, че Вашият call-to-action (призив за действие) е достатъчно силен и ясен. Той трябва да се забелязва лесно и да бъде достижим от различни места на Вашия онлайн магазин – като продуктовата страница, началната страница и т.н..

Използвайте видео представяния на продуктите

Видео представянията на продуктите могат значително да подобрят Вашите продажби. Те дават на клиентите триизмерен поглед върху Вашите продукти и правят решението за продажба много по-лесно.

Направете лесно достъпна количката за пазаруване

Посетителите на Вашия онлайн магазин трябва да имат бърз достъп до количката за пазаруване, която, в допълнение, трябва да бъде лесна за употреба.

Безплатна или платена доставка?

Ако е възможно, направете безплатна доставката на предлаганите Във Вашия онлайн магазин продукти. Ако пък ще добавяте такси, уверете се, че това е достатъчно ясно описано в уеб сайта Ви. Клиентите не харесват изненади по отношение на сумата, която в крайна сметка ще трябва да заплатят, докато пазаруват онлайн.

Не използвайте изскачащи прозорци (pop-up windows)

Ако някой Ви посъветва да използвате изскачащ прозорец, за да промотирате най-новите си продукти – не го правете! Не че е лошо да ги покажете, но не бива да разсейвате посетителите на Вашия онлайн магазин от процеса на пазаруване.

Обърнете внимание на функционалности на Вашата целева страница (landing page)

Във Вашия онлайн магазин задължително трябва да присъства отделна секция, в която да показвате най-новите или намалените си продукти. Така значително ще улесните процеса на пазаруване и Вашите клиенти ще останат доволни.

Посочете ясно текущите си намаления и промоции

Ако в момента имате продукти, които са намалени, ясно посочете колко ще спестят Вашите клиенти. Така те ще могат да си дадат реална представа за размерите на промоцията и крайната сума, която ще заплатят.

Посочете информация за контакти

Осигурете информация за контакти и направете връзка между Вас и Вашите клиенти лесно осъществима.

Използвайте различни видове начини за плащане

Осигурете различни начини за плащане – с карта, по банков път, с наложен платеж. Хората обичат да разполагат с възможно най-голям избор, за да могат да използват този, който им е най-удобен.

Вградете допълнителни опции, като търсене и разширено търсене

Онлайн магазинът Ви трябва да разполага с опции за търсене и филтриране на показаните резултати, така че клиентите със специфични изисквания да могат да намират лесно продуктите и да ги купуват!

И не забравяйте - правете всичко по възможно най-простия и логичен начин и никога не забравяйте, че всичките Ви действия, трябва да бъдат извършени с мисъл за Вашите клиенти – за това какво те търсят и как предпочитат да го получат!

Не забравяйте, че ние сме готови да Ви подкрепим във всяка фаза от изграждането, разработването, поддръжката и разширяването на Вашия онлайн магазин.

Обаде ни се!

Изработка на онлайн магазин с Магенто или (Magento 1 & 2)Повече...

Свързани статии