+359 2 850 53 64

Създаване на онлайн магазин – II част

Кои са задължителните функционалности за Вашият онлайн магазин?

В първата статия от поредицата ни „Какво трябва да знаем, когато създаваме онлайн магазин?“ описахме началните действия, които трябва да предприемете при създаването на Вашия нов търговски проект

Днес ще разгледаме въпросите, свързани с това какви задължителни функционалности той трябва да притежава. 

Какво е SSL сертификат и нужен ли ми е за дейността на моя онлайн магазин? 

SSL или Secure Socket Layer е протокол, използван при осъществяването на комуникацията клиент-сървър, гарантиращ сигурността на тяхната връзка. Ако Вашият онлайн магазин предлага възможност за онлайн плащания, то той задължително трябва да притежава SSL сертификат. С него Вие защитавате личните и финансови данни на клиентите си. В противен случай, те няма да Ви се доверят. 

Можете да поръчате SSL сертификат от Вашата хостинг компания. 

 

Какъв начин на плащане да избера за своя онлайн магазин?

Съветваме Ви да посочите разнообразни начини за извършване на плащанията във Вашия онлайн магазин – така клиентите Ви ще могат да изберат този, който е най-подходящ за тях и ще останат доволни от предоставените им възможности.

Едни от най-използваните начини за плащане са:

  • чрез наложен платеж;
  • по банков път;
  • чрез система за електронни разплащания, като PayPal напр.;
  • плащане чрез ваучер.

Как да обслужвам клиентите на своя онлайн магазин?

Обслужването на клиентите на Вашия онлайн магазин можете да поверите на CRM инструмент – инструмент за управление на взаимоотношенията с клиентите. Тези видове софтуер позволяват автоматизиране на продажбите, съхраняване на потребителските данни за контакт, информация за последните поръчки, оплаквания и т.н.

Как да определя цените за доставка на стоките от моя онлайн магазин?

Добра практика е във всеки един онлайн магазин да присъства информация за точните цени за доставка. Можете да сключите договор с куриерска фирма по избор, като повечето платформи за онлайн магазини позволяват интегриране на тези цени със секцията за поръчка на стоките. 

Освен това, за да привлечете нови клиенти и да задържите вече съществуващите, можете да предлагате отстъпка от цената за доставка или безплатна доставка при поръчка над определена сума. 

Имам върната поръчка. Какво да правя?

Като търговци, Вие сте наясно, че няма как да избегнете връщането на закупени стоки. Някои от платформите за онлайн магазини имат вградени функционалности, които позволяват лесна и бърза замяна на желаната стока, изпращане на уведомителни имейли за новото състояние на поръчката и т.н.

След като Ви запознахме със задължителните за всеки онлайн магазин функционалности, в следващата (последна) статия от нашата поредица, ще Ви разкрием още няколко тайни на онлайн търговията. Този път те ще са свързани с това как да управлявате Вашия онлайн магазин, как да популяризирате дейността му и как да проследите постигнатите резултати.

Изработка на онлайн магазин с Магенто или (Magento 1 & 2)Повече...

Свързани статии