+359 2 850 53 64

Какво трябва да знаем за рекламите във Facebook?

Описание на най-важните метрики и тяхното значение

Ако сте собственик на бизнес, или работата Ви изисква популяризиране на дейността на дадена фирма, то най-вероятно, вече сте се изправили пред предизвикателството, наречено администриране на Facebook страница.

Няма да отделяме внимание на процеса на регистрация на една такава страница, тъй като в интернет пространството се предлага достатъчно информация за него. Далеч по-бегло, обаче, са описани подробностите и спецификите, свързани с отчитането на конкретните резултати от рекламирането в социалната мрежа.

Ще започнем с представяне на функционалността Page Insights. Чрез нея администраторите на Facebook страници могат да проверят до каква степен техните фенове се ангажират със съдържанието, което публикуват. Достъпът до личния Page Insights става от съответния бутон, като от появилото се падащо меню трябва да изберете опцията View Insights. Информацията, която ще видите, може да бъде експортирана – за целта, натиснете съответния бутон. 

Можете да използвате функционалността на Page Insights, за да разберете как се представя Вашата страница, кои публикации се харесват най-много и как можете да ги подобрите, така че да бъдат видяни от максимален брой Facebook потребители.

Page Insights работи с три основни метрики: Page Likes, Post Reach и Engagement.  

Page Likes

Общият брой на “like”-овете показва колко уникални Facebook потребители са харесали Вашата страница. Новите „like” – ове се отнасят за броя харесвания, получени през последния 7-дневен период, сравнени с предходния. 

Post Reach

Този показател се използва за изчисляване на броя на уникалните потребители, до които Вашите публикации са достигнали.Тук, може би, ще попитате – каква тогава е разликата между импресии (impressions) и Reach? Импресиите отчитат колко пъти дадена публикация е била показана, независимо от това дали някой е кликнал върху нея, докато Reach-a показва потребителите, генерирали импресии на дадена публикация.

Engagement

Ангажираността (Engagement) индикира броя на уникалните потребители, които са извършили някакво действие на Вашата страница – кликване, харесване, споделяне или коментиране. Времето на отчитане са последните 7 дни.  

Всяка една Facebook страница, разбира се, се нуждае от реклама – използвате се различни инструменти, работата, с които е често трудна и неясна задача. Затова, в следващите редове ще Ви представим основните метрики, използвани при Facebook рекламите

Едни от най-лесните за разпознава показатели са следните: Идентификационен номер на кампанията (Campaign ID), Идентификационен номер на рекламата (Ad ID),  Набор от реклами (Ad Set) – различни реклами за отделните аудитории. 

Посочването на статус (status) на Вашата реклама e опция по избор. Налични са два формата –включен (оn) и изключен (off). Ако статусът на рекламата Ви е изключен и искате да я активирате, задължително трябва да го промените на включен

Във Facebook рекламирането има два вида импресии (Impressions) – импресии (impressions) и социални импресии (social impressions). Първите служат за отчитане на броя на показванията на дадена реклама, а вторите – за броя на показванията, извършени в социален контекст. 

Индикаторът Cost-Per-Impression, от своя страна, посочва колко ще Ви струват 1000 импресии.

Свързан с импресиите е и показателят Социален % (Social %) - той отбелязва процентното отношение на социалните импресии от броя на всички импресии. 

Кликванията (Clicks) обозначават броя на кликванията върху рекламата. Налични са и още два вида кликванията – социални кликвания (social clicks) и уникални кликвания (unique clicks), които съответно дават информация за броя на кликванията, получени от реклама в социален контекст и броя на кликванията, реализирани от уникални потребители.

Индикаторът Цена на клик (Cost-Per-Click) показва цената, която сте заплатили за едно кликване, като нейната стойност може да бъде изчислена, ако разделите цялата сума, която сте изразходвали на броя на кликванията, които сте получили. 

Метриката Click-Тhrough-Rate (CTR) се изчислява като разделите броя на кликванията с броя на получените импресии. И тук са налични още два варианта – социален CTR (social CTR) и уникален CTR (unique CTR). Техните стойности могат да бъдат намерени по следните формули: 

Социален CTR = социални кликвания: социални импресии

Уникален CTR = уникални кликвания: уникални импресии

Реализациите, известни още като Conversions посочват броя на действията на Facebook потребителите, които са откликнали на поставения в рекламата call-to-action (приканване към действие). 

Действията (Actions) измерват броя на потребителите, които са изпълнили действието, заложено в рекламата, дори и ако не са кликнали върху рекламата. Всяко едно Действие има определена цена – Цена за действие (Cost-Per-Action).

Индикаторът Изразходвани (Spend) посочва сумата, която се похарчили за Вашата Facebook реклама

В заключение, държим да подчертаем, че настоящата статия е създадена с идеята да даде най-основни познания за това какво трябва да знае всеки един човек, решил да създава реклами във Facebook. Предоставянето на цялата нужна информация в рамките на един кратък уеб текст е непосилна задача. Но въпреки презентационния му характер, ние, екипът на НИТ - Нови Интернет Технологии ЕООД, се надяваме, да сме Ви били полезни и разбира се, сме готови да отговорим на всички Ваши запитвания.

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА За по-добро представяне на Вашите Facebook реклами
  За по-добро представяне на Вашите Facebook реклами
  Използвате ли Facebook, като средство за популяризиране на Вашия бизнес? Искате ли да извлечете най-доброто от Вашите реклами?
 • КЪМ СТАТИЯТА 5 съвета за успешен маркетинг в социалните мрежи
  5 съвета за успешен маркетинг в социалните мрежи
  Със своя ограничен бюджет и малко служители, малкият бизнес трябва да притежава стратегия, за да провежда успешни кампании…
 • КЪМ СТАТИЯТА Социалните мрежи и контент рекламите
  Социалните мрежи и контент рекламите
  Много от широко разпространените схващания за социалните мрежи и контент рекламата са грешни
 • КЪМ СТАТИЯТА Маркетинговата реалност на Facebook
  Маркетинговата реалност на Facebook
  От самото начало на своето развитие, стартирало февруари 2004, Facebook се утвърждава не само като социална мрежа номер едно,…

Създаване на Facebook страница, Twitter профил, InstagramПовече...