+359 2 850 53 64

Кратка история на responsive дизайна

Кои бяха предшествениците на водещата в дизайна тенденция?

Както най-вероятно сте забелязали, през последните няколко години значително се увеличи броят на мобилните устройства, а с това и броя на техните потребители

В резултат, като основно задължение на дизайнерите и програмистите по време на изработването на уеб сайтовете, се наложи предоставянето на високо качествено потребителско преживяване за десктоп, таблет и мобилни устройства. Responsive дизайнът (респонсив дизайнът) се оказа най-добрата опция за справяне с новата необходимост.

Според Уикипедия responsive дизайнът (респонсив дизайнът) е:

„(…) вид стилизиране на уеб страници с цел оптимален, добре изглеждащ и удобен вид, подходящ за различни устройства (мобилни телефони, таблети, настолни компютри и др.) с различна резолюция на екрана. Това е един сайт, адаптиращ се сам според екрана на устройството и разпределя съдържанието си спрямо резолюцията. Уеб сайтовете, изработени по метода responsive (адаптивен) дизайн, автоматично разпознават резолюцията на устройство, с което са отворени.”


Изработване на уеб сайтове с фиксирана ширина

До преди няколко години, уеб сайтовете се изработваха, така че да пасват на повечето десктоп екрани, тъй като по-голямата част от интернет потребителите сърфираха, с помощта на такива устройства. Най-широко използвани бяха мониторите с ширина 800 или 1024 пиксела и в резултат, дизайните на уеб сайтовете трябваше да бъдат с подходящи размери. Постепенно, обаче, пазарът бе залят от устройства с различен размер екрани и дизайнерите поискаха техните уеб сайтове да изглеждат по един и същи начин, независимо от това какво устройство използват потребителите.

Responsive дизайнът (респонсив дизайнът) се превърна в решението на тези проблеми. В началото на 21 век термини, като fluid design и liquid layout, бяха нещо като примитивни версии на responsive дизайна (респонсив дизайна).

Мобилната революция

Мобилните телефони получиха възможността за достъп до интернет в края на 90-те години на 20 век, но по това време те можеха да показват само текстова информация. Едва няколко години по-късно, когато смартфоните придобиха популярност и мобилните браузъри започнаха да използват CSS и Javascript, нещата се промениха.

За първи път мобилните телефони започнаха да визуализират уеб сайтовете по същия начин, по който това ставаше на десктоп устройства, но оставаше един основен проблем – навигацията.

Итън Маркот: Създателят на responsive дизайна (респонсив дизайна)

Дизайнерите и програмистите може би са запознати с името Итън Маркот - човекът, който за пръв път използва термина responsive дизайн (респонсив дизайн).

Responsive дизайнът (респонсив дизайнът) съчетава 3 концепции - media queries, flexible widths и flexible images. Без да се задълбочаваме в темата, само ще отбележим, че нито една от тези концепции не е нова, но за пръв път Итън Маркот открива начин да ги комбинира и да ги използва заедно.

Защо responsive дизайнът (респонсив дизайнът) е важен?

За да бъдат успешни начинанията на компаниите, те трябва да се съобразят с броя на мобилните интернет потребители. Уеб сайтове трябва да бъдат оптимизирани за всички видове устройства. Изработените с responsive дизайн (респонсив дизайн) уеб сайтове имат един и същи интернет адрес и един програмен код, което автоматично елиминира нуждата от създаване на няколко различни дизайна и поддръжката на няколко различни домейна. 

Заключение

Независимо от това дали потребителят посещава уеб сайта Ви от смартфон, таблет, лаптоп или десктоп устройство, той ще вижда един и същи уеб сайт. Уеб сайтът, от своя страна, се реорганизира автоматично и пасва на екрана на използваното устройство. В допълнение, responsive дизайнът (респонсив дизайнът) предоставя еднакво поребителско преживяване при всички възаможни употреби на уеб сайта.

Източник: engage.synecoretech.com.

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии