+359 2 850 53 64

Маркетинговата реалност на Facebook

Вашата следваща рекламна кампания във Facebook

От самото начало на своето развитие, стартирало февруари 2004, Facebook се утвърждава не само като социална мрежа номер едно, но и като платформа, притежаваща широк потенциал за реклама.

Какво да правите и какво да не правите по време на следващата си рекламна кампания във Facebook? 

Големият брой потребители кара все повече фирми да използват Facebook, за да популяризират марките и продуктите си и да реализират големи приходи. 

Марките, търсещи клиенти във Facebook, използват така наречената „вирусна“ реклама (viral marketing). Те разчитат на това, че потребителите на социалната мрежа ще си предават информация за неща, които им харесват, чрез функциите за харесване и споделяне, имитирайки по този начин ефекта на вирусното заразяване (viral infection). В началото тази стратегия е наистина ефективна, но прекаленото използване на мрежата за тази цел води до наводняване с досадни реклами, които потребителите игнорират.

Марките се принуждават да водят борба една с друга като използват различни стратегии, за да убедят все по-взискателните потребители да харесат техните продукти и да ги споделят с приятели. Въпреки това се отбелязва драстичен спад на ефективността на рекламните кампании и използването на различни приложения. Марките не само се борят една срещу друга за внимание, но и срещу останалите възможности, които Facebook предлага на потребителите, които предпочитат да прегледат последните снимки на приятелите си или да чуят любимите им песни, пред това да посетят рекламна страница. 

Неефективност на споделянето 

Статистиките показват, че от всички потребители, използващи дадено приложение, само около 11% го споделят с приятели, което показва, че споделянето, което е основен метод за реализиране на вирусната реклама (viral advertising), вече е остаряло и неефективно.

Това произтича и от факта, че правилата на социалната мрежа се променят. Преди години можехме чрез натискането на един бутон да поканим всичките си приятели да използват дадено приложение. По този начин се генерираше толкова много спам, че създателите на Facebook промениха правилата и сега трябва да каним всеки приятел поотделно, което отнема време и е досадно.

Данните показват, че едва 0.25 % от споделените покани за използване на дадено приложение се приемат от потребителите на Facebook. Как ви звучи тази цифра? Очевидно споделянето с приятели не отговаря на очакваните резултати от вирусните реклами (viral ads).

Как можем да подобрим маркетинговия потенциал на Facebook приложенията?

Една от най-популярните стратегии, които марките използват, са така наречените лотарийни приложения, които обещават награди при разпространяването на дадено приложение и привличането на нови потребители. Наградите се явяват стимул, който мотивира хората да препоръчват на приятелите си приложенията, които използват.

Друго решение е в приложенията да се интегрира протокола "Отворен граф" (open graph), който позволява автоматично разпространяване на дадено приложение сред всички приятели в мрежата. Съгласие за приемането на отворения граф може да се поиска при приемане на условията за използване. Този протокол буквално инжектира покани за използване на приложенията и осигурява сто процентовото им разпространение сред приятелите, които имаме. Проучванията показват, че използването му води до увеличаване използването на приложения от 5 до 7 пъти!

Маркетинговата среда, която Facebook предлага за реклама е изключително сложна и непрекъснато  се развива. Фирмите, които искат да използват Facebook за реклама, трябва постоянно да следят за промените в условията за ползване, да бъдат гъвкави и да прилагат нови стратегии, за да се развиват и задържат своите позиции. 

Създаване на Facebook страница, Twitter профил, InstagramПовече...

Свързани статии