+359 2 850 53 64

Мозъчни импланти

Реалност или научна фантастика?

В средата на месеца Wall Street Journal публикува статия, която разказва за връзката между напредъка в сферите на молекулярната биология и неврология и създаването на мозъчни импланти

Според един от бащите на Интернет - американският учен Винтън Сърф, Мрежата (и по-точно Google) вече се е превърнала във вид когнитивен имплант, който ни помага да научим отговора на всеки един въпрос, при това в рамките на няколко секунди.

Според Сърф, ако силата на компютрите продължи да се увеличава със същата скорост като през последните 50 години, много е вероятно до 2023 г. един компютър да притежава изчислителния капацитет на човешкия мозък, a до 2045 г. -  възможности за обработка каквито имат всички човешки мозъци, взети заедно. 

Бързото развитие на технологиите води и до създаването на нови дисциплини, при които се осъществява силно взаимодействие между възможностите на компютрите и тези на  традиционната наука. Така например от молекулярната биология и оптичното инженерство се появи оптогенетиката, а от неврoлогията и биомедицинското инженерство – невронното протезиране. 

През изминалата година администрацията на американския президент Барак Обама вложи 100 милиона долара в инициатива, наречена BRAIN (МОЗЪК). Главна цел на проекта е по-доброто изучаване на човешкия мозък, посредством картографиране дейността на всички неврони. 

Създаването на техни 3D модели би увеличило разбирането за това как работи всеки отделен елемент от мозъка. Новите познания могат да бъдат използвани успешно в борбата срещу заболявания като Алцхаймер и аутизъм, а защо не и в борбата срещу стареенето или в създаването на супер-деца или супер-атлети? 

Свързани статии