+359 2 850 53 64

Сенките и Photoshop

Професионални съвети за поставяне на сенки върху лице

Много често програмата за растерна графика Photoshop се използва за корекции на портретни снимки

С нейна помощ професионалистите могат да изсветлят или потъмнят определени части от изображението или дори цялото изображение. Но за да изглежда реалистична снимката, тя задължително трябва да притежава светлосенки. Те дават важна информация за формата, контурите и триизмерността.

Именно с тази тема ще Ви занимаем в днешната статия. За целта сме избрали да Ви представим съветите на небезизвестния дизайнер Даниела Ухлиг.

Основното правило е, че ако лицето е осветено от един единствен източник на светлина, сенките трябва да бъдат отчетливи. Ако светлината е разпръсната, те трябва да бъдат приглушени.

Разберете кой е източникът на светлина

Трябва да знаете откъде идва светлината. Като помощно средство, можете да нарисувате линии, които да показват нейната посока. Всичко, което попада под лъчите на светлината трябва да бъде ярко, а там, където светлината не се усеща – тъмно.

Изследвайте чертите на собственото си лице

Изучете как падат сенките върху собственото Ви лице. Това е единственият начин, по който ще можете да ги пресъздадете реалистично.

Така например, колкото по-голямото количество светлина идва от страни, толкова по-дълга трябва да бъде сянката на носа. А колкото по-голямо количество светлина идва в анфас, толкова по-къса трябва да бъде тя.

Създайте подходяща обстановка

Можете да използвате малка настолна лампа и огледало. Когато променяте позицията на лампата, променяте и сенките върху лицето си. Важно е да разберете кои са различните начини, по които сенките падат, тъй като това ще Ви помогне да ги поставите на правилните места.

Източник: creativebloq.com.

Искате ли да научите повече? Запишете се за онлайн курса по Adobe Photoshop за начинаещи!

Кратък видео откъс от Adobe Photoshop за начинаещи!