+359 2 850 53 64

Случаят на онлайн образованието

Онлайн образованието ще бъде ще бъде дори по-добро от традиционното

Меденият месец свърши. Хората пишат как онлайн образованието никога няма да измести традиционното образование.

Аз бих искал да променя тази гледна точка: не само, че онлайн образованието ще бъде добро, колкото традиционното образование, но ще бъде дори по-добро.

Да кажем, че онлайн образованието никога няма да е толкова добро, колкото това в класната стая (защото в момента то не е толкова добро), e като да кажем, че Model T (Модел на Форд от 1908 година) е несигурен и нека по-добре да се върнем към превозването с коне.

Причината онлайн часовете в крайна сметка да станат по-добри от традиционните е много проста:

„Ние можем да измерим и да отговорим на поведението на учениците по-добре, когато обучението е дигитално, отколкото традиционно.“

От друга страна, какво прави един добър учител в класната стая? Добър учител е някои, който:

- Представя интересно и завладяващо съдържание и обяснява сложни казуси
- Взема предвид как учениците се отнасят към тази информация
- Бързо променят стила, въз основа на тази информация

Добрият учител може да погледне учениците в очите и да каже незабавно дали определена тема се приема от тях или не. Той или тя им възможността да повтори нещо, което не е ясно или да отговори на зададен въпрос. Това имаме в предвид, когато казваме, че преживяването в класната стая е „по-лично“ и е трудно да си представим как онлайн образованието ще го настигне скоро.

Но нека забравим за съмнението за секунда. На теория, компютърът може да поеме много повече информация от човека и да реагира на нея много по-бързо. Според Scientific American, преди две години най-бързият компютър можел да съхранява почти 10 пъти повече информация от човешкия мозък и я обработвал почти 10 пъти по-бързо.

Компаниите за онлайн обучение в момента не използват дори малка част от тази информация.

Представете си колко добър би бил учителят, ако знаеше на кое място точно ученикът се затруднява  по време на урока, колко време му отнема да завърши едно упражнение или дори какво е психологическото отношение на ученика към съдържането (например чрез следене на пулса или движението на очите чрез уеб-камера).

Има шепа изследвания, които вече проследяват тези данни, но те едва се докосват до това как бихме могли да ги използваме, за да направим образованието по - завладяващо и ефективно.

Това ме довежда до моя втори, още по-убедителен аргумент:

Най-големият проблем с образованието в класната стая е, че то подбужда към праволинеен стил на обучение от типа: еднакво отношение към всички.

В която и да е класна стая, има ученици, които са по-напред, и такива, които са по-назад.

Дори и най-добрият учител на света трябва да се съобразява с това, което води до следния въпрос:

Трябва ли да забавя, за да накарам повече ученици да разберат, или да забързам, за да покрия повече материал? И така, те непременно завършват, предприемайки компромисно решение да се движат някъде по средата. В резултат, обучението в класната стая не винаги се провежда по оптимален начин за голяма група ученици.

Онлайн обучението може да реши този проблем, защото позволява персонализирано учене. Учебното съдържание и стилът могат да бъдат адаптирани към определен ученик и неговото отношение към определен урок.

Представете си свят, в който един и същи клас е различен за всеки ученик. Свят, в който урок по програмиране например се приспособява за някой, който вече има опит в програмирането или е начинаещ - защо да не използваме концепции, които ученикът вече знае, за да може да научи нови неща по-бързо. Или такъв, в който материалът е предаден различно в зависимост от това дали ученикът е одитор, човек на изкуството или кинестет (който учи, посредством движение).

Или свят, в който реда на уроците е разместен. Или свят, който от рано може да предскаже, че един ученик може да се затрудни с урока и го преведе през преговор, за да подсили важните концепции и да избегне чувството на неудовлетвореност, което по-натам може да доведе до изоставяне на урока.

Всъщност, не е необходимо да си представяте този свят, тъй като Салман Кан вече го е създал в Академия Кан:

http://www.ted.com/talks/salman_khan_let_s_use_video_to_reinvent_education.html 

(Гледайте от 13:35, ако все още не сте убедени в стойността на персонализираното обучение).

Накрая, напредъкът в онлайн обучението позволява на учителите да третират класовете по същия начин по който хората, които започват бизнес, третират своите продукти

Съществуват стотици инструменти за тестване, игровизация, имейл кампании, измерване на потребителската задоволеност и др., които се използват при започването на нов бизнес. Защо да не приложим тези инструменти към онлайн обучението? Това неминуемо ще се случи, въпрос на време е.

Именно за това е дразнещо, когато чуем хората да отхвърлят онлайн образованието като провал, който никога няма да има значение за нищо.

Нека погледнем на онлайн класовете, като на нещо, което те са: първи опит. 

Източник:

fullstart.com. 

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА
  Задача - Изберете верния отговор
  Отговорете правилно и помогнете на Иван да стигне до острова!
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Задача с подреждане
  Ще успеете ли да подредите служителите в правилния ред?
 • КЪМ СТАТИЯТА
  10 начина да използвате Moodle в бизнеса
  Moodle е една от най-популярните и използвани системи за дистанционно обучение и електронно обучение.
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Електронни обучения по поръчка
  Най-доброто електронно обучение е това, което е съобразено с индивидуалните нужди, интереси и възможности на обучаващия се.

  Модерни и ефективни решения за дистанционно обучениеПовече...