+359 2 850 53 64

Типографията в UI дизайна

На какво трябва да обърнете внимание, когато избирате шрифт?

Ефективният дизайн и добрата типография вървят ръка за ръка. Това важи в особена сила за UI дизайна, тъй като там често текстът заема по-голямата, ако не и цялата част от интерфейса.

Истината е, че добрата типография доказва своите качества, ако остане незабелязана.

Нейното оптимизиране включва процеси, като подобряване на четимостта, достъпността и графичния баланс, но в основната си част представлява подобряване на ползваемостта. Имайте предвид, че ако усъвършенствате дизайна на типографията си, цялостният Ви UI дизайн ще спечели от това.

Кои са елементите, които определят една типография като добра?

Мащабируемост

Голяма част от потребителските интерфейси се използват при различни настройки и в различни размери. Затова избраният от Вас шрифт трябва да се визуализира добре на екрани с различни размери и в различен мащаб. Много шрифтове изглеждат добре и се четат лесно, когато са в голям размер, но много тънките шрифтове или тези с прекалено много орнаменти, започват да създават проблеми, когато размерът им бъде намален. Ако смятате да използвате един и същи шрифт за изписване на текст с главни и малки букви, трябва да сте сигурни, че той ще се мащабизира подходящо и ще бъде четим при всеки размер.

Ясно разпознаваеми букви

Има шрифтове, които се състоят както от лесно разпознаваеми букви, така и от такива, които не са такива. Това прави тяхното прочитане трудно. Освен буквите, по време на избора на шрифт, често пренебрегвани биват и цифрите. Не забравяйте да им обърнете нужното внимание.

Тежест на шрифта

Друга важна характеристика, за която трябва да следите е „тежестта“ на шрифта. Ако изберете шрифт с различни видове тежести, ще можете да го използвате в различни ситуации. Особено полезен ще Ви бъде по време на мащабизирането и изписването на заглавия, подзаглавия и параграфи.

Оформление и визуализация

След като изберете шрифт за Вашия дизайн, трябва да обърнете внимание на неговото оформление и визуализация.

Намаляване и увеличаване на размера на шрифта

Повечето потребителски интерфейси изискват наличието на елементи с различен размер. Затова трябва да тествате как се показва Вашият текст в различни мащаби. Той трябва да бъде четим във всяка една ситуация.

Използвайте сценарии

Когато работите върху типографията на Вашия проект, помислете за различни сценарии и как текстът може да се адаптира спрямо тях. Например, какво се случва, когато Вашият потребителски интерфейс трябва да покаже предупредително съобщение. Знаете, че то трябва да се различава от останалия текст, за да не бъде пропуснато от потребителите.

Използвайте реален текст

Когато тествате как се мащабизира текстът и как работи в различни сценарии, е много важно да използвате реален текст, а не автоматично генериран Lorem Ipsum. Направете го преди да започнете да работите върху графичните елементи от Вашия дизайн.

Поискайте мнение

Ако се занимавате с UI дизайн, то Вие със сигурност сте запознати с това какво представлява този вид дизайн и познавате добре особеностите на типографията. Това, обаче, може да Ви подведе и да пропуснете да обърнете внимание на други елементи, които да останат неясни за масовия потребител.

Ако поискате мнение от някой, който не е дотолкова добре запознат с материята, ще получите безпристрастна оценка на Вашия проект и ако се налага, ще можете да нанесете корекции навреме.

Тествайте в реална среда

Това може да Ви звучи съвсем логично, но има хора, които пропускат този момент. Затова, ако работите върху мобилно приложение, тествайте го на мобилна платформа. Ако потребителският Ви интерфейс трябва да бъде респосив, направете тестове върху екрани с различна големина. Така най-лесно и точно ще можете да определите дали решенията, които сте взели по отношение на текста, са били удачни.

Заключение

Когато текстът представлява функционалност, като меню например, Вие трябва да се отнесете към него като към елемент от Вашия UI дизайн. Никога не забравяйте, че в успешния уеб дизайн няма място за неподходяща типография.

Източник: awwwards.com.

Свързани статии