+359 2 850 53 64

Уеб дизайнът през 2015г.

10 тенденции, които ще доминират в сферата на уеб дизайна

За какво трябва да следят уеб дизайнерите през новата година? Внимание - някои от новостите за със заявка да се превърнат в стандарт.

1. Responsive дизайн

Като говорим за тенденциите в уеб дизайна през 2015г., няма как да не започнем нашето изброяване с утвърдилия се вече responsive дизайн. През последните няколко години, от новост той се превърна в очаквано потребителско преживяване. Затова, ако Вашият уеб сайт не е responsive, трябва сериозно да се замислите над идеята за нов дизайн. Заложете я в бюджета си за новата година, като, разбира се, не забравяйте, че промяната в дизайна най-вероятно ще Ви накара да промените и SEO стратегията, която използвате.

Другото нещо, което е хубаво да имате предвид е, че броят на устройствата, които ще могат да показват уеб съдържание ще продължи да се увеличава. Това означава, че новият Ви уеб сайт трябва да се визуализира добре както на десктоп и мобилни устройства, така и на смарт часовници, телевизори, домакински електроуреди и дори в екраните на колите.


2. Ghost бутони

Благодарение на своята минималистичност, атрактивност и деликатна анимация, ghost бутоните (в буквален превод “призрачни бутони”), постепенно се превръщат в предпочитано средство от много водещи уеб дизайнери.

Освен своята приятна визия и лесна употреба, ghost бутоните са и много практични - те са изключително подходящи за изработване на бутон от типа „call-to-action”, поставен върху голямо фоново изображение или видео.

Примери:

campusbubble.com;
harbr.co;
babingtonhouse.co.uk.

3. Плосък дизайн (Flat Design)

Плоският дизайн, може би, беше една от новостите през 2014г., която бързо успя да се утвърди и със сигурност, няма да изчезне през 2015г. Питате се защо? Две са основните причини:

  • Начинът, по който възприемаме съдържанието. Плоският дизайн е изключително минималистичен и следователно кара съдържанието да излезе на преден план.
  • Начинът, по който получаваме достъп до съдържанието. Плоският дизайн е по-лек и много по-лесно се „доставя” от уеб сървърите до мобилни устройства или таблети.

Дизайнерите на Google дори предвещават превръщането на плоския дизайн в нов вид дизайн - „material” дизайн. Казано накратко, плосък дизайн, който използва много фини градиенти, слоеве и анимация, за да запази чувството за материалност, като в същото време притежава всички предимства на плоския дизайн.

Пример:

google.com/design/.

4. Скролване, скролване и пак скролване

Употребата на мобилните устройства продължава да се увеличава, а с това продължава и развитието на уеб дизайна в посока, гарантираща по-ефективно и приятно мобилно потребителско преживяване. През последните няколко години, потребителите възприеха идеята, че трябва да намерят почти всичко, което ги интересува още на началната страница на уеб сайта. Затова, страниците с продължителен и дори почти безкраен скрол, ще продължат да доминират в интернет пространството. Скролването вече е интуитивно действие, лесно е, съкращава времето за зареждане и позволява по-динамично взаимодействие между потребителите и уеб сайта.

Естествено, не става въпрос уеб сайтовете да се състоят само от една страница, но със сигурност, трябва да се замислите върху това колко богата и динамична е началната Ви страница. На нея трябва да покажете най-доброто, което имате и което можете.

Примери:

freerangedesigns.ca;
vondutch.com;
whitmansnyc.com.

5. За фон - големи и красиви изображения/видеа

Хит при фоновете ще продължават да бъдат големите и красиви изображения и видеа. Един от най-лесните начини Вашият уеб сайт да изпъкне е като покажете най-доброто си съдържание на видно място.

Големите фонови изображения и видеа са отличен начин да постигнете това - разбира се, трябва да се съобразите с цялостния дизайн на Вашия уеб сайт. Той трябва да разполага с достатъчно пространство, за да изглежда добре и да не натрапва. Изпълните ли тези условия, ще получите елегантен и запомнящ се уеб сайт.

Примери:

squatch.us;
paypal.com/bg/webapps;
couleecreative.com.

6. Типография

Както знаем, съдържанието в водещият елемент във всеки един уеб сайт. Затова не е учудващо, че типографията ще заема централно място в уеб дизайна през 2015г. Изчистените елементи, комбинирани с големи фонови изображения ще доминират в уеб пространството, като най-вероятно, ще се наблюдава и напредък в т.нар. responsive типография (текстът да се чете ясно на всички устройства).

Доскоро красивите шрифтове бяха част от по-скъпи пакети, което автоматично изключваше от надпреварата по-малките собственици на уеб сайтове, особено тези, които използват системи за управление на съдържанието. Но ситуацията вече е различна. Шрифтовете стават все по-достъпни и по-достъпни, което, от своя страна, превръща концентрираните около типографията уеб сайтовете в постижима за всеки цел.

Пример:

paul-rand.com.

7. Картов дизайн (card design)

Картовият дизайн (Card design) не е ново явление, но не е и явление, което ще изчезне през 2015г. Той представлява чудесен начин за модулно представяне на съдържанието и лесна реорганизация на съдържанието, за търсене в големи количества информация и т.н.

Накратко, картовият дизайн е изчистен, удобен и гъвкав. Точно това, от което се нуждае уеб пространството.

Пример:

pinterest.com.

8. Микровзаимодействия (Microinteractions)

Какво имаме предвид под „микровзаимодействия”? Това са например изскачащите прозорци, които се понякога се появяват, докато четете даден блог – много често в тези прозорци се появява поле за регистрация, посредством имейл.

Микровзаимодействията вече са изключително популярни и едва ли силата им ще залезе през 2015г. Разбира се, с тях не бива да се прекалява, тъй като вместо повишаване на ангажираността с аудиторията, можете да постигнете обратен ефект.

9. Интерактивно представяне на съдържание

Интернет потребителите искат нещо повече от просто представяне на текст върху екран. Находчивите уеб дизайнери намират интересни и интерактивни начини да „диалог” с аудиторията. Трябва да изберете тези подходи, които най-добре ще представят компанията Ви пред света.

Вашият бранд се състои от множество елементи и концепции (елегантност, креативност, простота и т.н.) и всичко - като започнем от оформлението на страницата до избора на шрифт - представлява инструмент за разказване на някаква история.

Пример:

theguardian.com.

10. Персонализирано потребителско преживяване (UX)

Едни от водещите уеб сайтове, като YouTube и Netflix, предоставят персонализирано потребителско преживяване. Това, обаче, не означава, че реализирането на тази функционалност е скъпо и непостижимо начинание. Вие също можете да го направите. Използвайте бисквитки, за да показвате персонализирано, таргетирано съдържание или плъгин, който да отделя публикациите, които са излезли след последното посещение на даден потребител.

Пример:

www.youtube.com.

Още примери:

apple.com/iphone/;
teslamotors.com;
www.scribd.com;
mashable.com;
techcrunch.com.

Източници

gridgum.com/web-design-2015;
elegantthemes.com/blog;
business2community.com.

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии