+359 2 850 53 64

Accelerated Mobile Pages - проект на Google

Ще окаже ли влияние върху класирането новата инициатива на търсачката?

През октомври 2015г. от Google представиха нова инициатива, целяща да ускори зареждането на мобилните уеб страници - Accelerated Mobile Pages.

Проектът е с отворен код и представлява олекотена версия на стандартните мобилни страници, като за база използва нова версия на програмния език HTML - AMP HTML.

Според Google страница, създадена с AMP HTML, може да се зареди от 15% до 85% по-бързо. От компанията предлагат и туториал, с чиято помощ програмистите могат лесно да усвоят предлаганите новости и да изработят уеб сайт с помощта на AMP.

Съвсем спокойно може да се допусне, че Accelerated Mobile Pages са отговорът на Google към сходните инициативи на други две големи ИТ компании - Facebook и Apple (Facebook Instant Articles и Apple News). Но за разлика от тях, проектът на търсачката не изисква влизане в специално партньорство. Всеки може да използва AMP безплатно и да изработи свой бързо зареждащ се мобилен уеб сайт.

Ключовият въпрос, който предполагаме всички от Вас си задават е: Уеб сайтове, изработени с AMP ще се класират ли се по-добре от останалите и какво е влиянието им в маркетингов аспект?

След пускането на мобилния ъпдейт през пролетта на 2015г. вече знаем, че наличието на мобилна версия е важен ранкинг фактор. Оттук след, че Accelerated Mobile Pages, които са изработени, така че да се зареждат по-бързо и да предоставят по-добро потребителско преживяване, могат да получат сериозен тласък в класирането. Доказателство за това, че Google се опитват да наложат инициатива си на глобално ниво е фактът, че Google News вече използва AMP за Android, iOS и мобилното търсене, за да покажат на потребителите релевантните статии по-бързо. Страниците, изработени с AMP се показват в карузелен формат, позволяващ бързо и лесно преглеждане.

Към момента тези страници могат да бъдат видяни в резултатите от търсенето само в няколко държави - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Мексико и Русия. Уеб сайтовете, които използват AMP са маркирани със специален символ-зелена светкавица.

В проекта на Google вече участват редица големи компании, като Adobe, Pinterest, Twitter, LinkedIn, The New York Times, The Guardian, както и една от най-използваните системи за изработка на уеб сайтове - WordPress.

Източник: searchenginewatch.com.

Свързани статии