+359 2 850 53 64

Accelerated Mobile Pages – проект на Google

Ще оказва ли влияние върху класирането на сайтовете новата инициатива на търсачката?

През октомври 2015г. от Google представиха нова инициатива, целяща да ускори зареждането на мобилните уеб страници - Accelerated Mobile Pages.

Проектът е с отворен код и представлява олекотена версия на стандартните мобилни страници, като за база използва нова версия на програмния език HTML – AMP HTML.

Според Google страница, създадена с AMP HTML, може да се зареди от 15% до 85% по-бързо. От компанията предлагат и туториал, с чиято помощ програмистите могат лесно да усвоят предлаганите новости и да изработят уеб сайт с помощта на AMP.

Съвсем спокойно може да се допусне, че Accelerated Mobile Pages са отговорът на Google към сходните инициативи на други две големи ИТ компании – Facebook и Apple (Facebook Instant Articles и Apple News). Но за разлика от тях, проектът на търсачката не изисква влизане в специално партньорство. Всеки може да използва AMP безплатно и да изработи свой бързо зареждащ се мобилен уеб сайт.

Ключовият въпрос, който предполагаме всички от Вас си задават е: Уеб сайтове, изработени с AMP ще се класират ли се по-добре от останалите и какво е влиянието им в маркетингов аспект?

След пускането на мобилния ъпдейт през пролетта на 2015г. вече знаем, че наличието на мобилна версия е важен ранкинг фактор. Оттук след, че Accelerated Mobile Pages, които са изработени, така че да се зареждат по-бързо и да предоставят по-добро потребителско преживяване, могат да получат сериозен тласък в класирането. Доказателство за това, че Google се опитват да наложат инициатива си на глобално ниво е фактът, че Google News вече използва AMP за Android, iOS и мобилното търсене, за да покажат на потребителите релевантните статии по-бързо. Страниците, изработени с AMP се показват в карузелен формат, позволяващ бързо и лесно преглеждане.

Към момента тези страници могат да бъдат видяни в резултатите от търсенето само в няколко държави - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Мексико и Русия. Уеб сайтовете, които използват AMP са маркирани със специален символ-зелена светкавица.

В проекта на Google вече участват редица големи компании, като Adobe, Pinterest, Twitter, LinkedIn, The New York Times, The Guardian, както и една от най-използваните системи за изработка на уеб сайтове – WordPress.

Източник: https://searchenginewatch.com/2016/02/22/what-will-googles-accelerated-mobile-pages-amp-mean-for-marketers/.

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА
  Google Keyword Planner
  Google Keyword Planner е безплатен инструмент, който дава информация за това кои са ключовите думи (заявки), които потребителите…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Какво се случва с Panda ъпдейта?
  Google Panda ъпдейтът вече е част от основните ранкинг алгоритъм на търсещата машина.
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Google + с нов дизайн
  Новият Google + е с по-изчистен дизайн и по-лесен за употреба.Визуализира се еднакво на декстоп и мобилни устройства, което…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Google с ново лого (отново)
  От вчера (01.09.2015г.) Google има ново лого. Само месец след като разкри реструктурирането на компанията, интернет търсачка…