+359 2 850 53 64

Тенденциите в уеб дизайна през 2016г.

За какво да внимавате, когато използвате популярните тенденции?

В уеб дизайна, подобно на модата, също има тенденции. Някои от тях идват и си отиват, други - се задържат за по-дълго.

Задължително ли е, обаче, да ги следвате сляпо? Отговорът е - не. Ако Ви предстои изработка на уеб сайт, основните неща, за които трябва да помислите са потребителите и бизнеса. Уеб сайтовете, създадени само с цел да изглеждат модерно, бързо остаряват.

Разбира се, има тенденции, които не можете да пропуснете. Някои от тях, като респонсив дизайна, се превърнаха в необходимост. Но има няколко тенденции, чиято употреба трябва да обмислите сериозно. Нека ги разгледаме по-подробно.

Скриване на навигацията в „хамбургер“ меню

С разпространението на мобилните устройва, дизайнерите започнаха да опростяват навигацията и да скриват всички табове в т.нар. „хамбургер“ менюта.

Разбираемо е защо този тип меню е толкова харесвано. То придава на сайта по-изчистен и „лек“ вид, а и по-голямата част от интернет потребителите вече знаят как да го използват.

Но трябва да имате предвид, че „хамбургер“ менютата не са подходящи за всички видове уеб сайтове, като например онлайн магазините и новинарските уеб сайтове. Те традиционно съдържат голям брой вътрешни страници и употребата на такъв вид меню би затруднила откриваемостта им.

Употреба на carousel формат на началната страница

Сигурно сте ги забелязали. Има ги на почти всеки уеб сайт. Каруселите правят страницата да изглежда по-подредена, по-интересна, но имайте предвид, че повечето потребителите ги игнорират.

Други недостатъци:

• Поради липсата на съдържание и мета описания, този формат прави SEO оптимизацията много по-трудна.

• Много често в каруселите се поставят изображения с голям размер, а това забавя много скоростта на сайта.

• Каруселите изместват важното съдържание надолу - така то може да остане незабелязано от потребителите.

Не трябва да ги използвате, само защото клиентът е казал, че ги иска. Те могат да работят, но трябва да бъдат направени внимателно, да бъдат оптимизирани, така че да не нарушават потребителското преживяване и достъпността. Можете да ги използвате, за да покажете плъзгаща се анимация. По този начин, определеното съдържание може да се показва и скрива, в зависимост от предпочитанията на потребителя без да му се налага да скролва измежду голям брой рамки.

Паралакс скролване

През последните няколко години много уеб сайтове започнаха да използват т.нар. „паралакс скролване“ (parallax scrolling). Тази техника позволява съдържанието, което е разположено на преден план и това, разположено на заден план да бъде скролвано с различна скорост, създавайки усещане за дълбочина. Ефектът определено е силен, но дали не нарушава потребителското преживяване?

При „паралакс скролването“ възникват няколко потенциални проблема:

Не може да се направи добра SEO оптимизация. Повечето уеб сайтове, които използват паралакс скролване, се състоят от една страница - т.е. имат малко съдържание, което не може да бъде индексирано. Освен това, то често бива разположено в графики.

По-бавно зареждане на уеб сайта. Уеб сайтовете с паралакс скролване съдържат много графики и голямо количество JavaScript код. Това неизменно дава отражение на скоростта на сайта - особено при зареждане от мобилно устройство.

Не всички потребители могат да работят добре с такива сайтове. Уеб сайтовете трябва да „служат“ на потребителите. Ако има хора, които не могат да работят добре с тази технология, то Вие ще бъдете изправени пред голям проблем, свързан с ползваемостта.

„Паралакс скролването“ може да добави ново измерение към дизайна на Вашия уеб сайт, да го накара да изпъкне. Особено, ако искате да разкажете някаква история. Потребителят ще може да я „прочете“, без да му се налага да навигира измежду отделните страници на Вашия уеб сайт. Ако, обаче, целта Ви е да постигнете добра визуализация и добра ползваемост едновременно за десктоп и мобилни устройства, това определено не е Вашето решение.

Твърде много JavaScript

Напоследък JavaScript е един от най-често използваните програмни езици. Но ако прекалите с неговата употреба, уеб сайтът Ви може да стане доста бавен. А интернет потребителите не харесват бавни уеб сайтове, особено тези, които браузват през мобилно устройство.

Може да се използва за много неща, които другите програмни езици не могат да правят. Подходяща е за стилизиращи елементи, като слайдери, например.

Сложна типография

Можете да използвате различни видове шрифтове, но не Ви препоръчваме да използвате повече от два едновременно, тъй като това ще наруши четимостта на текста Ви.

Ето няколко съвета:

Експериментирайте с различни шрифтове, като се стремите към проста и изчистена типография.

• Избирайте шрифтове, които се допълват взаимно или са достатъчно различни, за да създадат интересен контраст.

• Ако искате да придадете на бизнеса си по-традиционно усещане, използвайте серифни шрифтове. Ако искате бизнесът Ви да бъде смятан за стабилен, използвайте санс серифни шрифтове.

Заключение

През последните няколко години в уеб дизайна се утвърдиха, като тенденции някои много добри практики. Но винаги обмисляйте добре тяхната употреба. В противен случай, представянето на Вашия уеб сайт може да пострада.

Източникawwwards.com.

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии