+359 2 850 53 64

Тестване на ползваемостта на сайт

Какво представлява, как да създадете и анализирате usability тест?

Най-добрият начин да разбере как потребителите взаимодействат с Вашия уеб сайт е посредством тестване на неговата ползваемост (usability testing).

За разлика от интервютата и фокус групите по време, на които участниците разказват как е протекла работата им със сайта или споменават собствените си предпочитания, добре проведеният тест за ползваемост може да измери как потребителите изпълнява най-важните цели на сайта. Ако потребителят не може да определи как да завърши поръчката си, например, коментари, като „Но аз наистина харесвам сайта“ не са от значение.

Откъде за започнете?

Преди да започнете usability теста на Вашия сайт, трябва да идентифицирате целевата си аудитория. Те може да се състои от една или повече потребителски групи. Например, един обикновен сайт може да има съдържание на потребители и отделна зона за регистрация за администратори. Тези две групи потребители ще изпълняват различни задачи, като част от ежедневното им взаимодействие с уеб сайта. На всяка от двете групи трябва да бъдат дадени различни задачи, които да изпълнят по време на теста и които да отразяват различните модели на употреба.

Как да създадете usability тест?

Обикновено, по време на usability тест на участниците се задават между 5 и 10 задачи, които те трябва да изпълнят в рамките на 90 минути. Задачите трябва да бъдат обвързани с най-важните потребителски цели (като възстановяване на забравена парола) или с най-важните цели от гледна точка на увеличаване на броя на конверсиите (като завършване на поръчка).

Важно е да определите критерий, по който ще измервате успеваемостта на задачите, като например:
„Участниците трябва да заредят следния интернет адрес www.domain.com/purchase-success и да докладват, ако мислят, че са завършили успешно поръчката си.“

Провеждане на usability тест

По време на самия тест, интервюиращият задава на участника задачите една по една. Примерна задача е „Открийте как да се свържете с екипа за техническа поддръжка.“ Участникът трябва да се опита да изпълни задачата без допълнителни инструкции, а интервюиращият трябва да следва един и същ сценарий, когато обяснява задачите на отделните участници.

Освен това, по време на задачата, интервюиращият може да помоли участникът да говори на глас, Така начинът му на мислене и вземане на решения ще стане по-ясен.

Анализ на теста за ползваемост

По време на usability теста можете да използвате софтуер, с чиято помощ да записвате не само екрана, но и гласа и израженията на участниците. Този софтуер може да улесни проследяването на поведението на потребителите, като кликвания с мишката, отваряне и затваряне на прозорци, използваната навигационна пътека за извършване на дадено действието и др.

След като всички участници преминат през теста, интервюиращият събира данните и определя проблемите, като разбира се, задава препоръки за тяхното отстраняване.

Заключение

Тестване на ползваемостта трябва да се извършва през целия процес на дизайн на сайта. Така ще бъдете сигурни, че всички изисквания са били спазени и че полученият краен продукт е качествен.

Източник: usabilityfirst.com.

 

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА
  9 съвета за изработка на мобилен уеб сайт
  Ако искате Вашият уеб сайт да бъде забелязан и харесан от възможно най-голям брой потребители, той трябва да се визуализира…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  За UX дизайна
  Поради развитието на технологиите, през годините уеб сайтовете, приложенията и различните видове софтуер започнаха да стават…
 • КЪМ СТАТИЯТА
  UX дизайн за мобилни устройства
  В днешната статия ще обърнем внимание на това как се прави UX дизайн за мобилни устройства.
 • КЪМ СТАТИЯТА
  Инструменти за responsive дизайн
  През последните няколко години responsive дизайнът успя да се наложи, като водеща тенденция при изработката на уеб сайтове.…

  Изработка на динамични уеб сайтове с responsive дизайнПовече...