+359 2 850 53 64

Тестване на ползваемостта на сайт

Какво представлява, как да създадете и анализирате usability тест?

Най-добрият начин да разбере как потребителите взаимодействат с Вашия уеб сайт е посредством тестване на неговата ползваемост (usability testing).

Изграждане на потребителска ползваемост на уебсайта: от тестове до оптимизация

Въведение

В света на уеб дизайна и разработката на уебсайтове, успешната ползваемост на уебсайтовете е ключова за задоволството на потребителите и постигането на бизнес целите. Въпреки че интервютата и фокус групите предоставят ценни информации, добре проведените тестове за ползваемост могат да предоставят още по-дълбок и точен анализ как потребителите използват сайта и постигат своите цели. Със създаването на подходящи задачи и правилния анализ, тези тестове могат да разкрият проблемни области и водят до подобрения в уеб дизайна и функционалността при изработване на сайт.

Идентифициране на целевата аудитория на уебсайта

Първият стъпка преди провеждането на usability тест е идентифицирането на целевата аудитория. В зависимост от типа на уебсайта, тази аудитория може да се състои от различни потребителски групи. Например, електронен магазин може да има клиенти и администратори. За всеки вид потребител трябва да се създадат задачи, които съответстват на техните потребителски сценарии.

Създаване на задачи с основни цели

Задачите, които се предоставят на участниците по време на теста, трябва да бъдат свързани с най-важните цели на потребителите. Например, за електронния магазин задача може да бъде "Намерете и добавете продукт X във вашата кошница" или "Завършете поръчката и въведете необходимата информация за доставка". Тези задачи трябва да отразяват реални сценарии, които потребителите срещат в ежедневието си.

Измерване на успеваемостта на задачите

За да измерите успеваемостта на задачите, трябва да дефинирате ясни критерии за успешно изпълнение. Например, за задачата с поръчката, критерий може да бъде успешното пренасочване към страницата за потвърждение на поръчката. Това ви позволява да измерите точно колко потребители успешно завършват важните цели на сайта.

Провеждане на теста за ползваемост

По време на теста, интервюиращият предоставя на участника задачите една след друга. Участникът трябва да се опита да ги изпълни, като интуитивно използва уебсайта. По време на задачите, може да се помоли участникът да говори на глас, споделяйки мислите си и решенията, които взема по време на процеса.

Интегриране на данни от различни източници

За допълнителен детайл и обширен анализ на потребителското поведение, може да бъде полезно интегрирането на данни от различни източници. Освен софтуера за запис на действията на потребителите, аналитични инструменти като Google Analytics могат да предоставят допълнителен поглед върху трафика на уебсайта и потребителските интеракции. Съчетаването на данни от тестове за ползваемост и аналитични инструменти може да доведе до по-обективни и детайлни изводи за потребителското изживяване.

Интегриране на мнения от потребители  на уебсайта

След провеждането на usability тестовете, е важно да се даде възможност на потребителите да споделят своите мнения и впечатления. Събирането на обратна връзка от реални потребители може да подкрепи анализа на данните и да разкрие аспекти, които може да бъдат забелязани само от тях. Този процес допълва качествения анализ и подкрепя идентификацията на проблемни области и насоките за подобрения.

Използване на техники за Eye-Tracking

Една напреднала техника, която може да бъде включена в процеса на usability тестовете, е използването на eye-tracking технологии. Това позволява да се проследи точно къде фокусират вниманието си потребителите при взаимодействието с уебсайта. Информацията от тези техники може да помогне при оптимизацията на визуални области и уточняването на дизайна.

Мобилна ползваемост и оптимизация

С нарастването на използването на мобилни устройства, включването на мобилна ползваемост и оптимизация е от съществено значение. Тестовете за ползваемост трябва да обхванат и мобилни сценарии, за да се анализира как потребителите взаимодействат с уебсайта на различни устройства. Адаптивният дизайн, бързото зареждане и интуитивната навигация са от съществено значение за мобилното изживяване на потребителите.

Непрекъснати тестове и оптимизации

Накрая, важно е да се подчертае значението на непрекъснатите тестове и оптимизации. Ползваемостта не е статично понятие, а се променя с развитието на технологиите и потребителските нужди. Редовните тестове за ползваемост и последващите подобрения са ключови за поддържането на уебсайта актуален и в синхрон с потребителските предпочитания.

Създаването на висококачествени и лесно използваеми уебсайтове изисква не само добре проведени тестове за ползваемост, но и непрекъсната готовност за оптимизации. С добавените съвети и насоки, статията става по-пълна и актуална, предоставяйки ценни инсайти за дизайнери и разработчици, които желаят да създадат уебсайтове, които отговарят на потребителските нужди и стандарти.

 

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии