+359 2 850 53 64

Google Keyword Planner за ключови думи за SEO

Събиране на семантично ядро от ключови думи с Google Keyword Planner

Google Keyword Planner е безплатен инструмент, който дава информация за това кои са ключовите думи (заявки за търсене), които потребителите използват, когато търсят в Google.

Искате ли да намерите правилните ключови думи за да подобрите SEO и за да увеличите органичния трафик към уебсайта си? Ако е така, знанието как да използвате Google Keyword Planner ще ви бъде наистина полезно!

Google Keyword Planner е мощен инструмент, който можете да използвате за идентифициране на нови идеи за ключови думи и теми за публикации в блога, както и за повишаване на класирането ви в търсачките. Въпреки това може да е малко объркващо да разберете как да го използвате, ако сте нов потребител на инструмента.

В тази статия ще ви покажем как да използвате Google Keyword Planner и да извлечете максимума от него, за да подобрите резултатите си в SEO оптимизацията.

Можете да използвате инструмента, за да подобрите рекламните си кампании, да съберете нови идеи за рекламни групи, да прегледате сезонността на търсенията, да получите данни за конкурентостта на дадена ключова дума, както и да откриете кои са популярните във Вашата индустрия ключови думи. В днешната статия ще разгледаме именно последната функция на Google Keyword Planner.

Защо подборът на ключови думи е толкова важен?

Събирането на семантично ядро от ключови думи е много важна част от процеса по SEO оптимизация на Вашия сайт. Без него Вие не можете да изградите правилно неговата структура, да таргетирате съдържанието му, да оптимизирате външните и вътрешните връзки, мета данните, публикациите в социалните мрежи и т.н. Казано накратко, без да определите предварително ключовите думи, по които Вашият уеб сайт да бъде откриваем от потребителите, Вие няма да постигнете добри резултати.

Как да използвате Google Keyword Planner?

Стъпка 1: Създаване на акаунт в Google Ads


Преди да започнете да използвате Google Keyword Planner, ще ви е необходим акаунт в Google. Ако не разполагате с такъв, създаването на акаунт отнема само няколко минути.

След като създадете акаунт, отидете на началната страница на Google Ads и щракнете върху Започни сега. Сега изберете профила си в Google, за да влезете в него.

След като влезете в Google Ads, ще трябва да настроите акаунта си и първата си реклама. Ще трябва да добавите информация за кредитната си карта, независимо дали планирате да пускате реклами, или не. Ако не желаете да стартирате рекламата, която сте създали по време на настройката, можете веднага да я спрете, след като добавите информацията за кредитната си карта и отидете в настройките на рекламата.

Само не забравяйте да я спрете веднага, защото в противен случай ще бъдете таксувани, ако някой кликне върху рекламата. 

Стъпка 2: Достъп до Google Keyword Planner


За да отворите Google Keyword Planner, щракнете върху Tools & Settings (Инструменти и настройки) в горния десен ъгъл. И след това от падащото меню изберете Планиране на ключови думи, посочено под Планиране.

След това ще видите две опции:

Открийте нови ключови думи - Тази опция ви дава нови идеи за ключови думи, които можете да използвате, за да увеличите трафика на уебсайта си.
Get search volume and forecasts (Получаване на обем на търсене и прогнози) - Можете да използвате тази опция, за да разберете  тенденцията, обема на търсене и бъдещите прогнози за списък с ключови думи.

В нашата статия ще разгледаме двете опции и как можете да ги използвате. Нека да започнем с откриването на нови ключови думи.

Стъпка 3: Изпробвайте опцията "Откриване на нови ключови думи


След като изберете опцията Откриване на нови ключови думи, ще видите два раздела: Започнете с ключови думи и Започнете с уебсайт.

Започнете с ключови думи

В раздела Start with keywords (Започнете с ключови думи) можете да въведете думи (например: Google Analytics) или фрази (например: как да използвам Google Analytics), за да намерите ключови думи. Въведете до 10 ключови думи/фрази и ако искате, можете да въведете домейн, който да използвате като филтър. След като въведете термините за търсене, щракнете върху Get Results (Получаване на резултати).

Започнете с уебсайт

Ако изберете опцията "Започнете с уебсайт", можете да въведете URL адрес на уебсайт, за да намерите идеи за ключови думи. Google Keyword Planner използва въведения уебсайт като източник и ви предлага термини за търсене, които да използвате.

Той дори ви дава възможност да избирате дали да търсите в целия уебсайт или в конкретна страница. След като въведете URL адреса, щракнете върху Получаване на резултати.

Тази опция е идеална за разглеждане на това, което правят конкурентите ви, и за намиране на идеи от техните ключови думи. Просто въведете URL адреса на уебсайта им и вижте ключовите думи, по които работят.

След като щракнете върху бутона Get Results (Получаване на резултати), Google Keyword Planner ще изведе резултати, използващи URL адреса или въведените ключови думи, и ще предложи много нови идеи за ключови думи.

За всяка ключова дума, показана от Google Keyword Planner, ще видите четири показателя:

Средномесечни търсения - Това показва диапазона на броя търсения, които терминът получава всеки месец, така че да знаете кои ключови думи имат най-голям трафик.
Конкуренция - Това показва колко трудно е да се получи рекламно позициониране (обикновено се описва като ниско, средно или високо), но също така го използвате като основна метрика, за да видите и конкуренцията на органичната ключова дума.
Оферта в горната част на страницата (нисък диапазон) - Това показва най-ниската цена, която рекламодателите биха платили за оферта в горната част на страницата.
Оферта за горната част на страницата (висок диапазон) - Това число показва най-високата цена, която рекламодателите биха платили за оферта за горната част на страницата.

Можете да използвате допълнителни филтри за намиране на нови ключови думи въз основа на местоположение, език, мрежа за търсене и период от време. Просто щракнете върху елементите в горната лента до термина за търсене.

Стъпка 4: Изпробвайте опцията за получаване на обеми и прогнози за търсене


Сега нека да разгледаме другата опция за намиране на ключови думи от стъпка 2 по-горе. Върнете се в главния екран на програмата за планиране на ключови думи и щракнете върху плочката Get search volume and forecasts (Получаване на обеми на търсене и прогнози).

След това ще въведете ключовите си думи или фрази в полето, разделени със запетаи, и ще щракнете върху Get Started (Започни).

Сега щракнете върху връзката Прогноза в лявата странична лента.

Прогноза за планиране на ключови думи


За въведените от вас ключови думи Google Keyword Planner ще прогнозира общия брой конверсии, кликвания, импресии (колко пъти ще бъде показана рекламата ви, ако пускате реклами), общите разходи, процента на кликване (CTR) и цената за кликване (CPC), която можете да очаквате през следващите 30 дни.

Той допълнително разбива всяка прогноза за ключова дума на отделни кликвания, импресии, разходи, процент на кликване (CTR) и средна CPC.

Прогноза за ключови думи Метрики на ключовите думи

В този отчет няма идеи за ключови думи, тъй като той е предназначен да показва само информация за конкретните ключови думи, които сте въвели.

Google Keyword Planner и SEO оптимизация

Google Keyword Planner е предназначен за рекламодатели, но има голяма стойност за SEO. Като начало, той е 100% БЕЗПЛАТЕН! И предлага добра отправна точка за намиране на ключови думи за вашия бизнес.

Можете да потърсите отделни термини за търсене или да въведете адрес на уебсайт, за да видите ключовите думи. Стойностите на офериране и показателите за нивото на конкуренция са чудесни за анализиране на това колко ценни са ключовите думи за други рекламодатели. Това ви помага да изберете транзакционни ключови думи, които могат да ви помогнат да увеличите продажбите.

От друга страна, ако търсите по-подробна информация за ключовите думи и конкуренцията, може би ще искате да използвате някои от алтернативите по-долу.

Как да избирате ключови думи с помощта на Google Keyword Planner

Изборът на ключови думи, върху които да се съсредоточите, може да е труден, но правилният избор може да направи или да разруши вашата SEO стратегия и обема на органичния ви трафик.

Най-добри практики, които да използвате при избора на ключови думи:

Изберете разнообразни ключови думи, които са както по-конкурентни, така и по-малко конкурентни. Ще ви отнеме повече време да се класирате за по-конкурентните, докато за по-малко конкурентните може да успеете да се класирате по-рано. Това ви дава известен баланс между получаването на трафик постепенно.

Използвайте и друг инструмент за проучване на ключови думи и собствените си търсения в Google, за да разширите проучването си. Потърсете варианти на ключови думи, въпроси от типа "хората също питат" и други свързани ключови думи или теми, които може да искате да включите в съдържанието си.

Не се отказвайте от ключовите думи, защото нямат голям обем на търсене. Разбира се, искате да се насочите към ключови думи с известен обем, но ако това е подходяща тема за сайта ви, все пак я включете. Органичният трафик не е единственият вид трафик! Можете също така да създавате съдържание, което е идеално за бюлетини или социални медии, но няма огромен обем на органично търсене. Поне все още не!


Сега, след като знаете как да използвате Google Keyword Planner за намиране на нови идеи за ключови думи, нека разгледаме неговите алтернативи.

3 най-добри алтернативи на Google Keyword Planner


Google Keyword Planner е безплатен, но мощен инструмент за получаване на чудесни идеи за ключови думи. Неговата основна цел обаче е да помага на хората, които искат да пускат реклами с плащане на клик (PPC), използвайки Google Ads. Съществуват и други SEO плъгини и инструменти, които предлагат други, различни функции.

Така че, ако искате резултати от SEO оптимизацията , препоръчваме ви да разгледате следните алтернативи на Google Keyword Planner и да доусъвършенствате проучването си на ключови думи.

1. Semrush

Semrush е друг популярен инструмент за SEO оптимизация и можете да го използвате като алтернатива на Google Keyword Planner. Инструментът е пълен с функции, които не само ще повишат ефективността на SEO оптимизацията ви, но и ще ви помогнат да подобрите съдържанието, присъствието си в социалните медии и платения трафик.

Много SEO специалисти предпочитат Semrush заради неговия инструмент за изследване на ключови думи. Можете да въведете всяка дума за търсене и той ще ви покаже подробна информация за нейния обем на търсене, CPC (ако планирате да пускате реклами) и пълен преглед на резултатите от търсенето.

Разглеждайки резултатите от търсенето, можете лесно да разберете намеренията за търсене зад дадена ключова дума. По този начин знаете какво търсят търсещите и можете да създавате съдържание въз основа на техните нужди.

2. Ahrefs


Ahrefs е един от най-добрите SEO инструменти, с които можете да се сдобиете. Той предлага мощни функции, което го прави чудесна алтернатива на Google Keyword Planner.

Много SEO експерти и собственици на фирми предпочитат този първокласен инструмент (или имат достъп до безплатните им инструменти), за да разберат конкуренцията си. Можете да въведете произволен URL адрес и Ahrefs ще ви покаже подробни отчети за ключовите думи, тяхното класиране, общия брой обратни връзки, водещите страници и разликите в съдържанието между уебсайта на вашия конкурент и вашия уебсайт.

Неговият инструмент за изследване на ключови думи също е много мощен и дава информация, подобна на тази на SEMRush. Можете да го използвате, за да намерите нови идеи и да видите върху кои ключови думи да се съсредоточите в уебсайта си.

3. AnswerThePublic

Друг чудесен безплатен онлайн инструмент, който ще ви помогне да създадете SEO оптимизирано съдържание, е AnswerThePublic.

Въведете ключовата дума или темата, от която се интересувате, и в замяна ще получите куп възможни заявки за търсене, които хората могат да въведат в търсачки като Google, Bing и Yahoo.

Можете да използвате намерените въпроси и ключови фрази в статията си, за да разширите възможностите за органични термини за търсене, по които бихте могли да се класирате. Този инструмент е изключително полезен за намиране на това, което хората търсят и което е свързано с вашия термин или тема.


Бонус: Как да проследявате органичния трафик в WordPress


Ако имате сайт в WordPress, има страхотен начин да проследите целия нов органичен трафик, който ще получите, след като приложите посоченте техники за използване на Keyword Planner.

MonsterInsights е най-добрата приставка за Google Analytics за WordPress. Тя ви позволява лесно да свържете вашия WordPress сайт с Google Analytics (както с Universal Analytics, така и с GA4), така че да можете да преглеждате всички най-важни данни директно в таблото за управление на WordPress.


Една от ключовите му функции, която го прави страхотен инструмент, който да използвате заедно с Google Keyword Planner, е неговият отчет Search Console. Отчетът ви позволява да видите точните термини за търсене или ключови думи, които потребителите използват, за да намерят вашия уебсайт.

За да видите отчета, отидете в Insights " Reports и след това щракнете върху раздела Search Console.

Отчет за условията за търсене
Отчетът ви показва водещите ви термини за търсене в Google плюс колко кликвания са направени, импресиите им, коефициента на кликване (CTR) и средната им позиция.

Използвайки отчета, можете да идентифицирате идеи за ключови думи и да ги насочите към тях, за да увеличите органичния си трафик.

Изградете онлайн присъствието на Вашия бизнесПовече...

Свързани статии