+359 2 850 53 64

ИТ специалист с добри меки умения - възможно ли е?

Кои са меките умения, които всеки ИТ специалист трябва да притежава?

Меките умения в ИТ сферата често биват подценявани - както от самите ИТ специалисти, така и от работодателите.

Но те са също толкова важни, колкото и техническата подготовка. С кого бихте предпочели да работите – с човек, който не иска или не може да обясни проблемите, с които се сблъсква или с човек, който лесно перифразира сложна информация?

Днес ще разгледаме 6-те основни меки умения, които всеки ИТ специалист трябва да притежава.

1. Комуникационни умения

Комуникационните умения са много важни са ИТ специалистите, дори и да звучи малко странно. Но ако можете да общувате ефективно, ще можете да убедите мениджърите си, че разбирате системата и продуктите, които предлагате, както и че можете да обучите свой собствен екип – неща, които ще Ви помогнат да напреднете в кариерата.

2. Умения за работа в екип

Зад всеки успешен проект стои успешен екип. При работата в екип, всеки член допринася със своите умения и знания, което заличава индивидуалните пропуски в знанията и уменията. Така почти всичко става възможно.

3. Презентационни умения

Независимо дали ще се срещате с управителя на компанията, в която работите, или трябва да изнесете презентация пред колегите си, трябва да можете да застанете пред голяма група от хора, да говорите уверено и да представите аргументирано идеите и позицията си.

4. Създаване на контакти

Независимо колко добри са уменията Ви по програмиране, винаги ще има нещо, което не знаете. В такава ситуация, може да Ви се наложи да потърсите съвет от трета страна. Ако имате вече установена мрежа от контакти, това ще се случи доста лесно. Чудесен начин ИТ специалист да започне да създава мрежа от контакти е като си направи LinkedIn профил, и като посещава ИТ конференциите.

5. Положително отношение

В ежедневните си задължения ИТ специалистите трябва да помагат на колегите си. Някои от тези колеги не са с висока компютърна грамотност, и ако им се подигравате, заради липсата на тези знания, това определено няма да е във Ваша полза. Обратно - ако отношението Ви към всички колеги е положително, ще изпъкнете в компанията и хората ще Ви харесват.

6. Иновации и креативност

Като ИТ специалист, трябва не само да можете да пишете качествен код, но и да давате креативни решения на проблемите, с които Вашата компания се сблъсква. Трябва да измислите ефикасно и евтино решение, което впечатлява с креативността си.

Меките умения, които изброихме тук, за съжаление, не се преподават нито в училище, нито в университета. Но ако положите усилия да ги усвоите, Вие ще се превърнете в ИТ специалист, чиято кариера ще бъде успешна и с когото всички ще искат да работят.

НИТ - Нови Интернет Технологии ЕООД предлага готови електронни обучения по меки умения. Ако проявявате интерес към тях, свържете се с нас, като попълните поместената по-долу форма за контакти.

Източник: makeuseof.com.

Свързани статии