+359 2 850 53 64

Основни метрики в Google Analytics

Какво означават данните, които виждате в Google Analytics?

Метриките в Google Analytics измерват потребителското поведение – какви действия предприемат потребителите, колко време им отнемат и т.н.

Метриките в Google Analytics имат голямо значение за SEO оптимизацията на уебсайта и  могат да Ви кажат много неща за Вашите потребители – какъв браузър използват, от коя страна са, на каква възраст и т.н. Данните са обективни, но за да бъдат полезни, трябва да бъдат интерпретирани по правилния начин. 

Сесии vs. Потребители 

Сесия е времевият период, през който потребителят е ангажиран с Вашия сайт, а потребител е лице, което е осъществило поне една сесия.

• Ако сесиите са повече от потребителите, то Вашият трафик е високо качествен.

• Ако сесиите са почти колкото потребителите, то Вашият трафик е високо количествен.

• Ако потребителите са повече в сравнение с предходния месец и ако сесиите са повече от потребителите, то Вашият трафик е едновременно високо качествен и високо количествен.

• Ако броят на потребителите е по-нисък в сравнение с предходния месец и сесиите са почти колкото потребителите, то Вашият трафик не е нито високо качествен или високо количествен.

Броят на уникалните потребители е по-автентичният фактор за оценка на трафика на Вашия уеб сайт, но е по-добре уеб сайтът Ви всеки ден да бъде посещаван от 1000 души, отколкото месечно да бъде посещаван от 10 000 души. По аналогичен начин, ако един човек посети уеб сайта Ви 100 000 пъти, то това е абсолютно безполезно.

Показвания/Импресии

Показванията, известни още като импресии, показват колко пъти е била заредена една страница.

Можете да гледате на импресиите, като на най-общия индикатор за трафик, понеже показват общото количество видяно съдържание.

Брой разгледани страници/сесии

Това е средният брой на страниците, които даден потребител е видял при всякa своя сесия. Ако сайтът Ви е фокусиран върху социални интеракции, например, то този показател е по-добра метрика, в сравнение с импресиите.

Продължителност на сесия

Много е важно да сравнявате този показател с показателя брой разгледани страници/сесия.

Уеб сайтовете базирани на съдържание искат посетителите им да прочетат максимално количество информация. Това ще означава по-голяма продължителност на посещение и голям брой разгледани страници/сесия.

Ако потребителите разглеждат много страници за едно посещение, но не прекарват много време на сайта, те най-вероятно търсят нещо и не го откриват.

Ако продължителността на едно посещение е висока, но разгледаните страници са малко, може да означава, че навигацията на сайта Ви не е добра.

Степен на отпадане

Степента на отпадане измерва хората, които са посетили дадена страница от Вашия сайт, но не са си взаимодействали с нея по някакъв начин. Логично, този показател не е хубаво да е висок.

Разбира се, всяко правило си има изключение и тук най-лесният пример, който можем да дадем са уеб сайтовете, които се състоят от една страница. При тях, естествено, възможностите са кликване са доста ограничени.
Нови посетители vs Завръщащи се посетители

Завръщащите се посетители знаят повече за Вашия уеб сайт, затова при тях степента на отпадане е по-ниска. В същото време, те обикновено разглеждат повече страници и прекарват повече време на сайта.

Новите посетители, от своя страна, индексират, че уеб сайтът Ви е започнал да достига до повече хора, което, разбира се, е целта на всеки един бизнес.

Това, което Ви интересува, е съотношението между двата вида потребители. Ако уеб сайтът Ви няма завръщащи се посетители, той или е нов или не е ефективен. Ако пък има само завръщащи се посетители, то те явно са лоялни, но сайтът Ви най-вероятно замира, понеже не привлича нов, уникален трафик.

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии