+359 2 850 53 64

Основни стилове в уеб дизайна

7 подхода, с които да направите Вашия уеб сайт модерен и функционален

Уеб сайтове търпят постоянно развитие. Преди 10 години те представлява статични страници с няколко бутона за навигация, но днес нещата стоят по коренно различен начин.

С развитието на технологиите и методологиите за изработка, те станаха много по-сложни, по-богати откъм съдържание и интерактивност. Появиха се различни подходи за реализация, като днес ще разгледаме тези, които успяха да се наложат като тенденции през последните няколко години.

User experience (UX) дизайн

Независимо от това колко нови и развити са технологиите, успехът на един уеб сайт продължава да се измерва с това дали и до каква степен потребителите могат да взаимодействат с него – намират ли това, което очакват; бързо ли успяват да го направят; до колко приятен е бил престоят им и т.н. На базата на тези решения, те могат да станат редовни посетители на уеб сайта или никога повече да не се върнат на него.

Идеята зад понятието „user experience дизайн” лежи именно в този процес на повишаване на удовлетвореността на потребителите от тяхното взаимодействие с уеб сайта. За да се постигне желания краен резултат се извършва проучване на клиента, продукта и конкуренцията, изготвя се прототип на структурата и съдържанието на уеб сайта, планира се техническата изработка на уеб сайта. Казано с други думи, user experience дизайна обхваща не-техническата част от изработката на дизайна и сайта, като цяло.

User interface (UI) дизайн

Подобно на UX дизайна, основната цел на UI дизайна е да направи взаимодействието на потребителя със сайта възможно най-лесно и ефикасно, но от техническа гледна точка – т.е. да се направи дизайн, който визуално ще насочва потребителя, да улеснява негова ориентация в уеб сайта, посредством различни интерактивни елементи и за всички платформи и устройства. За реализацията на своите идеи, UI дизайнерът трябва да работи в тясно сътрудничество с програмистите, които ще изпълняват програмната част на уеб сайта.

Interaction дизайн

Interaction дизайнът е също ориентиран към потребителя дизайн, който, обаче, се фокусира върху създаването на интерактивни и ангажирани потребителски интерфейси. Вземайки предвид логиката и поведението на потребителите, той оформя ползваемостта и ефективността на уеб сайта.

По време на своята работа, дизайнерите трябва да са наясно кои са ключовите аспекти в техния дизайн, които оказват емоционално влияние върху потребителите. Уеб сайтът трябва да събужда положителни емоции у потребителите. Примерен начин за тяхното постигане е посредством употребата на т.нар. „експресивни интерфейси” – добавяне на динамични икони, анимации или звук, които да подпомагат комуникацията, да създават чувство за интерактивност и желание за осъществяване на обратна връзка.

Responsive дизайн

Популярността и достъпността на мобилните устройства наложи появата на дизайн, който да позволява оптимална и удобна визуализация за екрани с различен размер и резолюция. През 2010г. се появи т.нар. responsive дизайн, който изпълнява точно тази задача. Преди тази година, водеща беше практиката да се правят отделни мобилни версии на уеб сайтове, което съответно изискваше изработката на отделни дизайни.

При responsive дизайна това не е необходимо. Работи само върху една идея, което значително улеснява ориентацията на потребителите, но най-вече прави преглеждането на съдържанието много по-удобно и лесно.

Плосък дизайн (flat design)

Плоският дизайн получи името си от двуизмерните форми, които използва. Този стил в уеб дизайна се характеризира с минималистичен вид, фокус върху функционалността, ярки цветове, опростена навигация, изчистени икони и ретро типография. При плоския дизайн рядко се използват анимации и се оставя много пространство за разположение на текста.

Поради своите характеристики, уеб сайтовете с плосък дизайн могат да се похвалят с по-голяма бързина на зареждане и отлична визуализация на различни видове устройства – десктоп и мобилни.

Плоският дизайн е изключително популярен при уеб сайтовете, състоящи се от няколко страници и особено при мобилните приложения.

Material дизайн

Началото на material дизайнът бе положено през 2014г. от Google, като противовес на плоския дизайн. Той също залага на изчистените и минималистични форми, но не изключва три-измерността на обектите, използва светлини, сенки и анимации, за да придаде по-реален облик на обектите. Потребителят получава по-добро разбиране за интерфейса, тъй като material дизайнът осигурява неговия контекст.

Material дизайнът прави уеб сайтове по-интерактивни, по-истински и улеснява навигацията, особено при употреба на устройства с touch screen.

Минимализъм

Тук е мястото да поясним, че минимализъмът в уеб дизайна може да бъде постигнат не само с употребата на плосък или material дизайн. Друго нещо, което трябва да се има предвид е, че по-малкото елементи не правят дизайна по-лесен. Напротив, въпреки изчистения си вид, той трябва да осигурява същото пълноценно потребителско преживяване.

За целта, се следват 6 основни принципа:

• употреба на големи празни пространства (white spaces);
• употреба на големи, ярки и живи фотографии;
• употреба на впечатляваща типография;
• постигане на красив контраст;
• максимално опростена навигация;
• хармонична визия.

За нашите клиенти предлагаме пълния комплект от услуги за изработване на уебсайт: от регистриране на домейн до анализ на нуждите, предложение за дизайн и структура на сайта, изработване на уебсайта, попълване с подходящо съдържание, оптимизиране за търсачки (SEO optimisation) , хостинг, поддръжка и др.


Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии