+359 2 850 53 64

Как да започнете работа като програмист?

10 съвета, които ще Ви помогнат да стартирате своята кариера

Ако сте решили да започнете работа като програмист, трябва да знаете, че стартирането на нова кариера не е лесна задача, но не е и невъзможна.

Разбира се, за да постигнете желания резултат, трябва да вложите доста усилия.

Стъпка 1. Дефинирайте целта си

Определете целта си кратко, точно и ясно. Това ще Ви помогне да преодолеете всички препятствия по пътя. Ясно поставена цел може да изглежда по този начин:

• „Искам да работя като програмист в известна ИТ компания.“
• „Искам да работя в старт-ъп, който развива дейност в индустрия, която ми харесва“.
• „Искам да работя в екип, и да ми плащат добре за това.“

Стъпка 2. Изберете език за програмиране

Когато започват, много хора не знаят към кой език за програмиране да се ориентират. HTML? CSS? Ruby on rails? Python?

Истината е, че след като научите добре един език, след това няма да Ви е трудно да преминете към нов. Това означава, че първоначално, трябва да се фокусирате върху основните на програмирането. След като сдобиете със стабилна основа от знания, можете лесно да преминете към нов език, фреймуърк или нова технология.

Стъпка 3. Упражнявайте се, упражнявайте се, упражнявайте се

За започнете работа като програмист, трябва да упражнявате наученото многократно. Всеки ден трябва да отделяте време, за да учите нови неща и да ги прилагате на практика. Не можете да станете програмист, само след 10 часа четене. Това просто не е възможно.

Стъпка 4. Използвайте инструментите, които използват истинските програмисти

За да се развивате и да учите по правилния начин, започнете още от самото начало да използвате инструментите, които бихте използвали в бъдещата си работа. Така няма да Ви се налага променяте навиците си, а това ще Ви спести време и усилия.

Стъпка 5. Разглеждайте чужд код

Друг важен аспект от това да започнете работа като програмист е да се научите да четете чужд код. За целта можете да използвате GitHub. Като се научите да четете код, ще можете да разберете какво се случва и как дадена програма работи. Това умение е важно и при дебъгването, понеже ще можете да идентифицирате в кое парче код е проблемът.

Стъпка 7. Работете по проекти

За да се научите да програмирате, трябва не само да гледате обучителни видеа и курсове, но и да използвате наученото на практика. Започнете да работите по проект, макар и само за упражнение – така не само ще ускорите напредъка си, но и ще покажете на потенциалния си работодател, че притежавате практически умения.

Стъпка 8. Създайте си професионална мрежа от контакти

Още преди да си намерите работа като програмист, трябва да започнете да създавате своята професионална мрежа от контакти. За целта, можете да използвате приятелите и приятелите на приятелите си. Свържете се с хора, които работят в компании, които Ви харесват. Тези познанства могат да Ви спечелят интервю.

Стъпка 9. Резюме, мотивационна писмо, онлайн присъствие

Дори и в днешния модерен свят, резюметата са задължителен елемент от процеса по кандидатстване за работа. В резюмето трябва накратко да опишете уменията и опита си, а мотивационното писмо е Вашата възможност да привлечете вниманието на работодателя.

Освен резюметата и мотивационните писма, трябва да обърнете внимание и на онлайн присъствието си. Специалистите по подбор на персонал винаги проучват кандидатите онлайн и е важно да им направите добро впечатление. Като програмист, Вашето онлайн присъствие се състои от: LinkedIn профил, Github, личен уебсайт (портфолио), блог.

Стъпка 10. Подгответе се за интервюто

Освен стандартните въпроси за добри и слаби страни, трябва да бъдете подготвени и за технически и поведенчески въпроси. Интервюиращият може да Ви помоли да решите задача, или да опишете как бихте се справили с конкретен проблем. Затова, отделете време и се подгответе за различни видове въпроси. За начало можете да използвате тази изключително полезна книжка - Cracking the Coding Interview.

Източник: learntocodewith.me.

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии