+359 2 850 53 64

Топ 10 на езиците за програмиране през 2017г.

Кои са най-популярните в момента езици за програмиране?

Като всяка друга индустрия, и в ИТ сферата има тенденции, а нуждите и търсенето се променят на всеки няколко години.

Кои са най-актуалните и търсени езици за програмиране в момента? Нека видим какво посочват статистиките.

Java

Java е един от най-популярните езици за програмиране – с него работят над 9 млн. програмиста и се използва от над 7 млн. устройства. Създаден като език, който може да работи на всяко устройство, с него се пише софтуер за компютри, смартфони и дори смарт телевизори.

Въпреки че Java е компютърен език, създаден преди 20 години, той не продължава да бъде все така популярен и през 2017г.

Python

Python е динамичен език за програмиране, който спокойно може да бъде определен като най-актуалният компютърен език за програмиране в момента. Използва се от водещи организации, като Google и NASA, а през последните 5 години неговото търсене се е увеличило най-много.

PHP

PHP е open source език за програмиране, който се използва за написването на различни уеб приложения. Много HR от различни точки на света търсят PHP програмисти, които да изработват динамични уеб сайтове с респонсив дизайн и голяма интерактивност.

Go

Go е също open source език за програмиране, създаден от Google през 2007. През 2016г. популярността му се увеличи многократно, тъй като е лесен, достъпен, високоефективен и има built-in поддръжка. Освен това, е предпочитан от много старт-ъпи.

JavaScript

JavaScript е динамичен компютърен език за програмиране, смятан за един от най-влиятелните и популярните в световен мащаб. Той прави уеб страниците интерактивни. С него можете да показвате изскачащи съобщения, да добавяте ефекти към уеб страниците или да изработвате игри с базова функционалност.

Visual Basic .NET

Visual Basic .Net е лесен, модерен, обектно-ориентиран език за програмиране, създаден от Майкрософт. Той представлява лесен и бърз начин за създаване на .net приложения, включително xml web services, asp уеб приложения, десктоп приложения и мобилни приложения.

Ruby on Rails

Ruby on Rails се използва за създаване на уеб приложения. Той е любим на много програмисти, старт-ъпи и популярни бизнеси, тъй като с него се пише бързо, нужни са по-малко редове код и има налични библиотеки.

Swift

Swift е open source език за програмиране, създаден от Apple. Неговата популярност непрекъснато се увеличава. Използва се за създаване на приложения за iOS, MacOs, WatchOs и tvOS. Редуцира дължината на кода, спестява време и енергия.

C#

Създаден през 2000 година от Майкрософт, C# се използва за огромен брой приложения, които използват .NET Framework. Популярността му расте с всяка изминала година. Като еволюция на C и C++, този компютърен език е модерен, функционален и обектно-ориентиран.

Scala

Scala инкорпорира обектно-ориентирано и функционално програмиране в един изключително логичен компютърен език за програмиране. Той може да се справи с огромно количество данни в библиотеките си и да се фокусира върху интерактивността. В сравнение с Java, се използва много по-лесно и увеличава продуктивността.

Източник: rinftech.com.

Изработка на динамични уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА Как да започнете работа като програмист?
  Как да започнете работа като програмист?
  Ако сте решили да започнете работа като програмист, трябва да знаете, че стартирането на нова кариера не е лесна задача,…
 • КЪМ СТАТИЯТА HTML5 анимации - по лесния начин
  HTML5 анимации - по лесния начин
  HTML5 е един от най-популярните инструменти за създаване на уеб сайтове и впечатляващо визуално съдържание, включително анимации.
 • КЪМ СТАТИЯТА Как да Ви наемат на работа?
  Как да Ви наемат на работа?
  В наши дни конкуренцията за работни места е огромна. За да бъдете забелязани, трябва да направите, така че кандидатурата…
 • КЪМ СТАТИЯТА Безплатни видео уроци за програмиране
  Безплатни видео уроци за програмиране
  Искате да се научите да програмирате или да обогатите познанията си по програмен език, който вече познавате?