+359 2 850 53 64

Топ 10 на езиците за програмиране през 2017г.

Кои са най-популярните в момента езици за програмиране?

Като всяка друга индустрия, и в ИТ сферата има тенденции, а нуждите и търсенето се променят на всеки няколко години.

Кои са най-актуалните и търсени езици за програмиране в момента? Нека видим какво посочват статистиките.

Java

Java е един от най-популярните езици за програмиране – с него работят над 9 млн. програмиста и се използва от над 7 млн. устройства. Създаден като език, който може да работи на всяко устройство, с него се пише софтуер за компютри, смартфони и дори смарт телевизори.

Въпреки че Java е компютърен език, създаден преди 20 години, той не продължава да бъде все така популярен и през 2017г.

Python

Python е динамичен език за програмиране, който спокойно може да бъде определен като най-актуалният компютърен език за програмиране в момента. Използва се от водещи организации, като Google и NASA, а през последните 5 години неговото търсене се е увеличило най-много.

PHP

PHP е open source език за програмиране, който се използва за написването на различни уеб приложения. Много HR от различни точки на света търсят PHP програмисти, които да изработват динамични уеб сайтове с респонсив дизайн и голяма интерактивност.

Go

Go е също open source език за програмиране, създаден от Google през 2007. През 2016г. популярността му се увеличи многократно, тъй като е лесен, достъпен, високоефективен и има built-in поддръжка. Освен това, е предпочитан от много старт-ъпи.

JavaScript

JavaScript е динамичен компютърен език за програмиране, смятан за един от най-влиятелните и популярните в световен мащаб. Той прави уеб страниците интерактивни. С него можете да показвате изскачащи съобщения, да добавяте ефекти към уеб страниците или да изработвате игри с базова функционалност.

Visual Basic .NET

Visual Basic .Net е лесен, модерен, обектно-ориентиран език за програмиране, създаден от Майкрософт. Той представлява лесен и бърз начин за създаване на .net приложения, включително xml web services, asp уеб приложения, десктоп приложения и мобилни приложения.

Ruby on Rails

Ruby on Rails се използва за създаване на уеб приложения. Той е любим на много програмисти, старт-ъпи и популярни бизнеси, тъй като с него се пише бързо, нужни са по-малко редове код и има налични библиотеки.

Swift

Swift е open source език за програмиране, създаден от Apple. Неговата популярност непрекъснато се увеличава. Използва се за създаване на приложения за iOS, MacOs, WatchOs и tvOS. Редуцира дължината на кода, спестява време и енергия.

C#

Създаден през 2000 година от Майкрософт, C# се използва за огромен брой приложения, които използват .NET Framework. Популярността му расте с всяка изминала година. Като еволюция на C и C++, този компютърен език е модерен, функционален и обектно-ориентиран.

Scala

Scala инкорпорира обектно-ориентирано и функционално програмиране в един изключително логичен компютърен език за програмиране. Той може да се справи с огромно количество данни в библиотеките си и да се фокусира върху интерактивността. В сравнение с Java, се използва много по-лесно и увеличава продуктивността.

Източник: rinftech.com.

Изработка на уеб сайтове с responsive дизайнПовече...

Свързани статии