+359 2 850 53 64

Етапи за създаване на имейл

Полезни съвети за всички етапи от създаването на имейл

Когато пишете имейл, ще Ви бъде много по-лесно, ако следвате предварително изготвен план за действие.

Той включва три етапа: подготовка, писане и проверка.

Етап 1: Подготовка

Първата фаза от процеса по създаване на имейл е подготовката. Сега е моментът, в който трябва да анализирате аудиторията си и да определите целта, с която пишете. В допълнение трябва да отгатнете как аудиторията ще реагира на това, което ще напишете и да адаптирате имейла си, така че той да ѝ въздейства положително, т.е. какви думи и тон да използвате.

Етап 2: Писане

Вторият етап от създаването на Вашия имейл включва три основни действия:

• проучване на темата на имейла;
• оформяне на съобщението;
• съставяне на съобщението.

Проучване

По време на проучвателната фаза трябва да анализирате добре темата, за която искате да напишете имейл. Едва след това пристъпете към оформянето на решение за конкретния проблем.

Оформяне на съобщението

След като сте събрали достатъчно информация, трябва да обърнете внимание на това как ще бъде оформен Вашия имейл. С какво трябва да започнете – с Вашето конкретно предложение или да тръгнете по-отдалеч, като опишете проблема, приложите доказателства и едва накрая представите решението?

Съставяне на имейла

След като сте определили целта на Вашия имейл и сте анализирали евентуалната реакция на аудиторията, трябва да адаптирате съобщението си към нея. Важен момент от процеса по адаптация е тонът. Предаден основно от думите, които се използват, той влияе на емоциите на аудиторията.

Хората с добри комуникативни умения прилагат различни техники и придават на съобщението си положителен тон. За целта, можете да посочите предимствата на Вашето решение и да се обърнете директно към аудиторията, използвайки местоимения от 2л.ед.ч. или 2л.мн.ч. Независимо от целта Ви – дали тя е да информирате, убедите или промотирате дадена идея, най-подходящите думи, които можете да използвате са „Вие“, „Вашият“, „ти“, „твоят“.

Етап 3: Проверка

Третата фаза от процеса по създаване на имейл включва проверка, корекция и оценка на текста. Съветваме Ви след като напишете първата си чернова да отделите време за проверка – дали имейлът Ви е написано ясно, стегнато, дали се чете лесно и дали тонът, който използвате е подходящ. След това трябва да проверите дали имате граматически, печатни или пунктуационни грешки. Оценката на имейла включва анализ на това дали съобщението Ви изпълнява поставената в началото цел.

За да научите всички основни правила за създаване на имейл, можете да се запишете за нашето онлайн обучение „Как се пише имейл?“.

Свързани статии

 • КЪМ СТАТИЯТА Правилно делегиране на задачи
  Правилно делегиране на задачи
  Въпреки всичките Ви усилия да управлявате времето си ефикасно, понякога ще попадате в ситуация, в която имате повече задачи,…
 • КЪМ СТАТИЯТА Вербална и невербална комуникация за търговци
  Вербална и невербална комуникация за търговци
  В първите 30 секунди, след като клиентът Ви е видял или чул – той формира у себе си първи впечатления за Вас.
 • КЪМ СТАТИЯТА Съвети за водене на блог през 2018г.
  Съвети за водене на блог през 2018г.
  През последните няколко години имаше бум на различните видове блогове - лични и корпоративни.
 • КЪМ СТАТИЯТА Управление на проекти по правилния начин
  Управление на проекти по правилния начин
  Знаете ли какъв е основният проблем на повечето проджект мениджъри?