+359 2 850 53 64

Чат с бот при набиране на персонал

Чат с бот или чатбот при набиране на персонал

Чат с бот. Бихте ли кандидатствали за работа ако трябва да си чатите с бот? Имате ли вече впечатления и ако сте използвали, съзирате ли потенциалните опасности за Вашата компания от използването им?

Чатбот в набирането на персонал. Не е ли малко плашещо?

Ако сте специалист по подбор, по-добре разбирате основните проблеми, които срещате, когато вършите работата си.
Една от най-важните и трудни задачи за набиращите персонал е да намерят подходящ талант сред масата кандидати. Към това добавете факта, че повечето опитни кандидати не търсят активно.

За да привлечете само подходящите кандидати за подбор трябва да създавате интересно съдържание на онлайн портали за търсене на работа, да се фокусирате върху най-завладяващите стратегии за наемане, и най-важното: Редовно да актуализирате съдържанието, стратегиите и статуса на позициите, за които търсите кандидати.

Всичко това може да бъде леко обезкуражаващо дори за опитни специалист по подбор. Ако смятате, че специалистите по подбор имат за задача само да намерят и привличат таланти, дълбоко грешите. Съвременните хедхънтъри имат много допълнителни задачи, включително:
-Разработване на стратегия за търсене в съответствие с бизнес целите на компанията;
-Следене на конкурентите;
-Създаване на реалистични, но стимулиращи изисквания;
-Разбиране на нивата на удовлетвореност на служителите и други.

Изпълнението на тези задачи, заедно с търсенето на талантливи кандидати, е задача, която определено е по-лесна да се опише, отколкото да бъде свършена. Несъмнено тук трябва да присъстват асистенти, които да поемат повечето от повтарящите се задачи, да освободят време за набиране на персонал, за да могат специалистите по подбор да се съсредоточат върху стратегическите цели за подбор и вземане на ключови решения.

Техническите експерти вече са осъзнали това и се стремят да създадат идеалния помощник (а понякога и спасител) за специалистът по подбор: чатбот.

Чат-бот в подбора на персонал: кои са преимуществата?
Сигурни сме, че всички наоколо са наясно какво представляват чат ботовете и какво могат да правят. И така, какво точно е чат бот. Нека се опитаме да обясним с прости думи. Сега чат ботовете за набиране на персонал се считат за магически помощници на HR мениджъра или специалистът по подбор, а всъщност представлява интерфейсна платформа за комуникация с кандидатите, която помага в подготвителните етапи на процеса на набиране на персонал. Тези чатботове работят с AI (Artificial Intelleigence) и NLP (Natural LanguageProcessing - обработка на естествен език), които правят чатботовете по-разнообразни и мощни. Нека разгледаме някои конкретни примери за използването на чат бот, възможностите и потенциала при наемането на персонал, които носят реални резултати.

Проверка на заявките от търсещите работа
От момента, в който кандидатите подадат заявка на страницата със свободни работни места, чатботът може да започне комуникация с тях. При такава комуникация чатботът задава на кандидатите някои въпроси, например относно трудов стаж, за предишни работни места, професионални интереси на кандидата (моли да посочи няколко). Веднага след като разговорът приключи, чатботовете, анализирайки изискванията за свободни работни места и във връзка с резултатите от разговора с кандидата и подробностите от неговото резюме, могат да решат дали кандидатът отговаря на свободната позиция или не.

Назначаване на интервюта
Интелигентните чатботи могат да използват календара на специалиста по подбор, за да анализират наличието на свободни часове в графика. Въз основа на информацията, която получават, те могат да планират деня и часа за интервюта за подходящи кандидати.

Отговори на запитвания
Очевидно преди наемането на работа в нова компания кандидатите имат съмнения и въпроси относно бъдещата си работа, работна среда и структурата на пакета за компенсации. И набиращите персонал трябва да отделят време за подобни въпроси. С помощта на чат ботове, рекрутерите могат да получат помощ, така необходима по този въпрос. С бързата обратна връзка чатботите са се превърнали в един от най-търсените новости на технологичния пазар.

Подобряване на преживяването на кандидата
За да се откроят от масата, специалистите по подбор на персонал трябва да променят стратегията си и да я направят по-ориентирана към кандидатите. Времето, което кандидатите отделят за подаване на автобиографии и получаване на отговори от рекрутърите, трябва да бъде незначително. чатботовете могат да ви помогнат да направите това. чатботовете могат да дават обратна връзка на кандидатите почти моментално, като помагат както на участниците в процеса, така и на кандидата и рекруъра, решавайки техните нужди и задачи в тази комуникация.

Чат ботове - рекрутъри кои са  предизвикателствата:
Несъмнено използването на чат ботове е тенденция, която ще промени набирането на персонал. Тези чат ботове носят обещаващи възможности, които могат да бъдат пробив в търсенето на персонал. Наред с невероятните ползи, ччатботовете отварят и вратата за нови опасности. чатботовете не са изключение, когато става дума за технически сривове и проблеми.
Нека разгледаме някои от най-острите проблеми, които могат да се срещнат при използване на чат ботове асистенти в наемането на персонал.

Чатботове в набирането на персонал. Има и недостатъци.

Липса на съпричастност
Въпреки че чатботовете работят чрез високо напреднали технологии и възможностите на изкуствения интелект и обработката на естествен език, те се провалят, когато се опитват да оценят емоциите и чувствата на кандидатите. Освен това чат ботовете не са в състояние да разберат хумора. Отсъствието на шеги, човешки отношения, съпричастност, хумор в разговора може да направи процеса на комуникация с бота, по-малко желан за кандидата.

Понякога чат ботовете имат ограничен обем информация за компанията. Ако кандидатът зададе въпроси, които не са ясни за чат-бота, последният може да се обърка и да даде неподходящи отговори. Ситуации като тази могат да разочароват и изплашат кандидатите.


Езикова бариера

Всеки човек има свой уникален стил на общуване. Сленгът, езикът и писмеността са различни за всеки човек. Някой предпочита да използва съкращения, докато други може да харесат официалната комуникация.
Понякога разбирането на исканията или претенциите става трудно за чатботите.

Ограничени възможности за взимане на решения
Тъй като чатботовете, базирани на AI, са създадени да се учат от предишни разговори, те не успяват на места, където трябва да вземат решения самостоятелно. Например, помислете за ситуация, при която чатботът задава въпрос от рода на „Имате ли достатъчно знания за Big Data?“ и кандидатът отговаря: „Да, но все още нямам опит с подобни проекти.“ Тук кандидатът декларира, че има дълбоки познания по концепцията и все още няма практически опит. Очевидно концепцията за работа с Big Data ще бъде ясна за експертите (data scientist), разработчици и подобни висококвалифицирани и опитни служители. Един начинаещ наистина не е подходящ за тази позиция. И не особено добре проектираният чатбот ще бъде объркан от този отговор и може да насрочи интервю с новодошъл, като по този начин ще вземе грешно решение.

При непредвидими отговори на кандидатите
Хората са много непредсказуеми. Някои кандидати могат да обожават чат с чат ботове, други могат да изграждат разговора си с чатботите, използвайки обиден език, само в името на шегата (понякога), докато други могат веднага да прекъснат разговора. Справянето с това непредвидимо поведение не е лесна задача за чатботите.

Атаки от хакери
Да не забравяме за хакерите. Какво става, ако безскрупулни хакери насочат погледа си към вашата компания. Какво става, ако чат ботовете бъдат атакувани, пренаписани и превърнати в ботове - вредители? Какво става, ако тези чатботи -вредители насрочват само интервюта с неподходящи кандидати? Или ако чрез тях изпратите обидни отговори на кандидатите? Да може и по-страшно да стане...

С висок потенциал за бърза комуникация с талантливи кандидати, организиране на интервюта и отговаряне на молби в реално време, чатбовете станаха желан помощник. Но в същото време, ако вземем предвид другата страна на използването на чатбот, се появява въпросът - не е ли малко плашещо използването на чатбот при търсене на персонал и заслужава ли си? Ако чатботовете могат да опростят процеса на наемане, да намалят тежестта върху служителя по подбор и да спестят време, тогава защо да не ги изпробваме? Но преди да използвате готов или създадете чатбот за вашата компания, помнете споменатите по-горе заплахи и бъдете сигурни, че сте намерили конкретни начини да ги преодолеете. Най-важното е, да направите базисната инфраструктура на вашите чат ботове надеждна като засилите политиките си за сигурност, за да се предпазите от хакери и последствията от евентуалните им атаки.


Author:
Naveen Joshi, рецензент, основател и изпълнителен директор на Allerin, компания, която разработва инженерни и технологични решения, фокусирани върху оптимизиране на клиентското преживяване. Navin работи в AI, Big Data, IoT и Blockchain. Лидер на общественото мнение с половин милион абонати, опитен професионалист с повече от 20 години опит в персонализирането на продукти с отворен код, за да оптимизира разходите за мащабно внедряване на ИТ инфраструктура.