+359 2 850 53 64

Култура на комуникацията при използване на смартфони

Какво да не забравяме ако звънне мобилният телефон по време на среща

Американският милиардер Ричард Брансън смята, че бизнесът зависи преди всичко от отношенията между хората. Ползването на смартфон може да провали и най-добре подготвената презентация така, както и тайната проверка на полученото съобщение.

Много често забелязваме, че хората тайничко проверяват съобщенията на смартфона по време на бизнес срещи. Някои даже преглеждат Фейсбук!

Според проучване на Университета в Южна Калифорния 80% от мениджърите се ядосват, а най-вероятно и Вие като нас се дразните от такова поведение. Освен това проучването показва, че опитни професионалисти, някои даже с високи доходи са склонни да смятат за недопустимо да насочат вниманието си към смартфона по време на среща.

Няма значение какъв е Вашият продукт и Вашата ниша. Целта винаги е една и съща - да спечелите и поддържате доверието на инвеститори, клиенти, служители и другите хора, които са Ви повярвали. Съвременните технологии ни дават много възможности да поддържаме такива връзки. Но всяка монета има и своята обратна страна - нетактичното използване на комуникационни инструменти може да съсипе както лични, така и бизнес отношения.

Отношението към мобилния етикет до голяма степен зависи от възрастта. Служителите от по-младото поколение са три пъти по-склонни от хората над четиридесет години да се съгласят, че проверката на пощата по време на неформални срещи е напълно приемлива. Всичко тече, всичко се променя, ще кажете Вие и ще бъдетете прави. Правилата на етикета, включително и тези за използването на смартфоните, стават все по-гъвкави. В същото време подобна разлика във възгледите може да не сработи за младите специалисти, защото, каквото и да се каже, по-голямата част от решенията за правилата в работата се вземат от хора от по-старото поколение.

Съвременните технологии предоставят комуникация достъпна по всяко време и навсякъде, но бизнес отношенията диктуват редица ограничения.

Сила на речта
Средно разговаряме по телефона три пъти по-силно, отколкото при обикновен разговор. 90% от потребителите на мобилни телефони повишават гласа си, въпреки, че това не е необходимо. Съвременните високоговорители са свръхчувствителни и ако фоновият шум пречи на разговора, винаги можете да се обадите по-късно. Обърнете внимание. Може би сте един от тези 90%. Даже проведен шепнешком, по време на среща раговорът по мобилния телефон може да се възприеме за обида и незачитане. Често даже излизането извън стаята дразни останалите.

Обаждане по време на среща
Ако по време на среща или съвместна вечеря решите да отговорите на входящо позвъняване, по този начин показвате на седящия до Вас човек, че някой друг е по-важен от него. Уведомете предварително другата страна, ако очаквате важно обаждане, което не можете да не приемете. Ако е абсолютно необходимо да се отговори, обяснете накратко на присъстващите защо този разговор е важен.

Четене "под масата"
Повечето хора поставят телефона в безшумен режим по време на срещи и важни събития, но не по-малко досадни от внезапните обаждания, са „привидно невидимото“ четене и отговаряне на имейли, съобщения, както и преглеждането на публикации в социалните медии. Това не само разсейва оратора, но и характеризира отегчения човек не от най-добрата му страна.

Разговор на високоговорител
Ако трябва да включите високоговорителя, уверете се, че човекът, с когото разговаряте отсреща, знае кой друг е в стаята, освен Вас. Има много страшни истории за това, как служител в неведение започва да критикува шефа си, който всъщност се намира от другата страна на слушалката.

Публичните места не са за частни разговори
Слушането на лични драми на непознати за Вас хора, докато седите в градския транспорт или ресторант, може да бъде много неудобно. Но по някой път не можете да намерите усамотено място за разговор, а се налага да го проведете. Когато започвате личен разговор на обществено място, никога не трябва да забравяте къде се намирате.

Служебни разговори по мобилния телефон на публични места

Никога не водете служебни разговори на публични места по мобилния си телефон така, че да Ви чуват и останлите около Вас. Винаги има опасност да споделите нещо, което дочуто от другите да стане причина да изгубите сделка или Важен клиент.  Още по-опасно е да споделите на глас фирмена тайна или конфиденциална информация.

Резюме
Според The Huffington Post, трима от петима бизнесмени се дразнят поне веднъж на ден от поведението на другите при използването на смартфони. В същото време те самите смятат маниерите си за боравене със смартфони за безупречни. Моралните и етични принципи за използване на мобилни джаджи е хубаво да се прилагат на ниво корпоративни правила, които трябва да имат препоръчителен характер.

Свързани статии